Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Απρ 2018
Ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της πίεσης
Κλίκ για μεγέθυνση

Η τακτική μέτρηση της πίεσης είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί έγκαιρα η υπέρταση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή ανεπάρκεια, την περιφερική αγγειακή νόσο, τη νεφρική δυσλειτουργία και τις διαταραχές της όρασης.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό περίπου 40% του ενήλικου πληθυσμού άνω των 25 ετών πάσχει από υπέρταση. Σε παγκόσμια κλίμακα, η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση ευθύνεται για 7,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Δεδομένου ότι η υπέρταση αποτελεί «σιωπηλό δολοφόνο», αφού δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα που θα μας κινητοποιήσουν εγκαίρως να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, η τακτική μέτρηση και η παρακολούθηση της πίεσης σε βάθος χρόνου είναι ο μόνος τρόπος να εντοπιστεί έγκαιρα η υπέρταση και να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπλοκές της.

piesometro

Η περιπατητική πίεση προβλέπει τον κίνδυνο θανάτου

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, η μέτρηση της πίεσης με τη χρήση φορητής συσκευής προβλέπει με μεγαλύτερη αξιοπιστία τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε βάθος πενταετίας συγκριτικά με τις μετρήσεις της πίεσης από τον γιατρό.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 64.000 ενήλικες, δείχνει ξεκάθαρα ότι η περιπατητική πίεση είναι και η πιο ακριβής.

«Η διαφορά που παρατηρήσαμε ήταν εντυπωσιακή» σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Χοσέ Μπανέγας, από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης στην Ισπανία, συμπληρώνοντας πως τα νέα ευρήματα παρέχουν αδιαφιλονίκητα τεκμήρια υπέρ της περιπατητικής μέτρησης της πίεσης.

Η περιπατητική πίεση μπορεί να μετρηθεί με τη χρήση φορητού πιεσόμετρου, το οποίο καταγράφει τις διακυμάνσεις τις πίεσης περίπου ανά μισή ώρα σε βάθος ενός 24ώρου.

Σε αντίθεση με τις μεμονωμένες μετρήσεις της πίεσης στο ιατρείο, η περιπατητική πίεση καταγράφει πιο ολοκληρωμένα τις διακυμάνσεις τις πίεσης μέσα στην ημέρα και μπορεί να αποκαλύψει, για παράδειγμα, τη λεγόμενη «καμουφλαρισμένη υπέρταση» (masked hypertension) ή την υπέρταση λόγω του «συνδρόμου της λευκής ρόμπας».

Η «καμουφλαρισμένη υπέρταση» διαπιστώνεται όταν οι μετρήσεις της πίεσης στο ιατρείο βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού, ενώ μέσα στην ημέρα ο ασθενής παρουσιάζει κρίσεις υπέρτασης. Το «σύνδρομο της λευκής ρόμπας» είναι το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο, όταν δηλαδή ένας ασθενής έχει φυσιολογική πίεση αλλά οι μετρήσεις του βγαίνουν ανεβασμένες κατά τη μέτρηση από τον γιατρό –συνήθως λόγω του στρες που βιώνει ο ασθενής εκείνη τη στιγμή.

Τα φορητά πιεσόμετρα δεν είναι καινούρια εφεύρεση, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται ευρέως. Τα νέα ευρήματα ίσως δώσουν μια ώθηση για την εδραίωσή τους ως το πιο ακριβές και αξιόπιστο μέσο μέτρησης της πίεσης.

πηγη:www.onmed.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου