Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 26 Μάρ 2024
Ιδιωτικοποίηση της Υγείας και με τη βούλα του νόμου
Κλίκ για μεγέθυνση









EUROKINISSI

 

 
Στην περαιτέρω διάλυση του ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση ξηλώνοντας με νομοσχέδιο τη θεμελιώδη αρχή για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ● Σύμφωνα με αυτό, οι υγειονομικοί θα έχουν εφεξής τη δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα εκτός νοσοκομείων, με τους ασθενείς να καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Προχωράει ακάθεκτη στην εφαρμογή του σχεδίου τής περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ευαίσθητου χώρου της Υγείας η κυβέρνηση, αυτή τη φορά με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα εκτός νοσοκομείων.

Η διάλυση του ΕΣΥ συνεχίζεται με την κυβέρνηση να ξηλώνει τη θεμέλια αρχή του ΕΣΥ, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των υγειονομικών, με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και υγειονομικούς, που καταδικάζονται στην απαξίωση και την υπερεργασία έναντι ιδιωτικής αμοιβής.

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι άρρωστοι εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Την ώρα που περιμένουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι να χειρουργηθούν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η διέξοδος του ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο και το απογευματινό χειρουργείο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς που θα βρεθούν στην ανάγκη.

Ετσι, ως διέξοδο στο σημερινό ανεπαρκέστατο επίπεδο παροχών, όπως έχουν διαμορφωθεί, η κυβέρνηση της Ν.Δ. καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, ωθεί τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου, προσδοκώντας αύξηση του εισοδήματός τους, που τελικά θα αφορά ένα μικρό μέρος, ενώ η πλειονότητα θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους.

Με τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εισάγει την καθιέρωση της νόμιμης δυνατότητας των γιατρών των δημόσιων μονάδων Υγείας να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και γενικότερα να ασκούν παντός είδους ιδιωτικό έργο σε παντός είδους επιχειρήσεις της Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας εκτός τακτικού ωραρίου και εφημεριών, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για τη δραστηριότητα αυτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, οι γιατροί του ΕΣΥ «δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας».

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται «σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών», δεν παρέχονται «με σχέση μισθωτής εργασίας» και οι γιατροί «αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης».

Η άδεια δίνεται με διάρκεια ενός εξαμήνου «με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητή ή του προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού», με τις αιτήσεις, όπως προβλέπεται, να υποβάλλονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου και να αφορούν, αντιστοίχως, το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

EUROKINISSI

Οι προϋποθέσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει κάποιες προϋποθέσεις που δεν διευκρινίζεται πώς θα διασφαλίζονται, όπως ότι οι γιατροί δεν μπορούν να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο ασθενείς που έχουν εξετάσει στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Προβλέπει ακόμα ότι οι γιατροί θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο αφού έχουν πιάσει τους στόχους παραγωγικότητας του νοσοκομείου, με τους διοικητές και τους προέδρους να παρακολουθούν «τους δείκτες παραγωγικότητας των ιατρών»!

Αν τώρα κάποιος παραβεί τους «όρους και προϋποθέσεις» θα χάνει την άδεια απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα, την άδεια λειτουργίας του ιδιωτικού του ιατρείου και τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (ως ιδιώτης). Επιπλέον, για δύο χρόνια ο γιατρός δεν θα μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση, ενώ αν βρεθεί δεύτερη φορά ασυνεπής με τους όρους και τις προϋποθέσεις χάνει το δικαίωμα οριστικά.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου