Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 08 Σεπ 2022
Πώς αλλάζουν οι χρόνοι επώασης και μεταδοτικότητας της Ομικρον
Κλίκ για μεγέθυνση








08.09.2022, 15:29

 

 
Από τότε που άρχισε να κυριαρχεί η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού, δηλαδή εδώ και έναν χρόνο, οι σχετικές επιστημονικές έρευνες προσπάθησαν να απαντήσουν σε δύο αποφασιστικά και πολύ συναφή ερωτήματα: πόσος είναι ο χρόνος επώασης των διαφορετικών παραλλαγών και υποπαραλλαγών της Ομικρον και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν μεταδοτικά τα άτομα που μολύνονται από αυτές; Μετά τρία χρόνια πανδημίας δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς απαντήσεις στο δεύτερο ερώτημα. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τις νέες παραλλαγές

Γιατί στα τρία χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού άλλαξε ο «χρόνος επώασης» των διαφορετικών παραλλαγών; Χρόνος επώασης ενός μολυσματικού παράγοντα, όπως π.χ. ο κορονοϊός, ονομάζεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση από τον ιό ώς την έναρξη εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Από τις αρχές του 2022, οι έρευνες έδειξαν ότι η πιο πρόσφατη παραλλαγή Ομικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενες παραλλαγές: είναι υπερμεταδοτική, ο χρόνος επώασής της είναι βραχύτερος, ενώ διαφέρει και η κλινική εικόνα όσων μολύνονται. Σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν από τις πρώτες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες της Ομικρον, ο «χρόνος επώασης» στον ανθρώπινο οργανισμό είναι δύο έως τρεις ημέρες.

Ετσι στις αρχές του 2022 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, βασιζόμενο σε αυτά τα νέα στοιχεία, αποφάσισε να μειώσει τον χρόνο απομόνωσης όσων μολύνονται από δέκα σε πέντε ημέρες, οπότε αναθεωρήθηκαν και οι επίσημες οδηγίες περί συλλογικής καραντίνας στις ΗΠΑ. Μια πολιτική απόφαση που, ενώ προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων (όχι τόσο πολιτικών αλλά επιστημονικών), σχεδόν αμέσως υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες σε Δύση και Ανατολή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of American Medical Association Network Open», στα τρία χρόνια από την έναρξη της νέας πανδημίας περάσαμε από τις 5 ή το πολύ 6 ημέρες επώασης της παραλλαγής Αλφα στις 3,5 ημέρες της Ομικρον, ενώ μια σαφής μείωση του χρόνου επώασης υπήρξε και με τις ενδιάμεσες παραλλαγές: 4,5 ημέρες για τη Βήτα και 4,41 ημέρες για τη Δέλτα.

Αυτά τα στοιχεία, που επιβεβαιώνονται και από πολλές άλλες έρευνες, μας αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν σταμάτησε να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στους ξενιστές του παράγοντας διαρκώς νέες παραλλαγές, οι οποίες κατά κανόνα ήταν πολύ πιο μεταδοτικές και ταυτόχρονα λιγότερο βλαπτικές για όσους μολύνονταν από αυτές.

Για πόσο χρόνο παραμένουν μεταδοτικοί όσοι μολύνονται;

Το να γνωρίζουμε λοιπόν τον ακριβή «χρόνο επώασης» της κάθε παραλλαγής ή υποπαραλλαγής του κορονοϊού είναι αποφασιστικής σημασίας για να καθορίσουμε τον αναγκαίο χρόνο απομόνωσης όσων μολύνονται, καθώς και τα άλλα υγειονομικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Μολονότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον ακριβή «χρόνο επώασης» της κάθε παραλλαγής, αυτή η πληροφορία δεν αρκεί από μόνη της, χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν μεταδοτικοί όσοι μολύνονται. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, δεν διαθέτουμε ακόμη σαφείς απαντήσεις για το πότε παύουν να είναι μεταδοτικοί όσοι νοσήσουν. Γεγονός που, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη λήψη αποτελεσματικών υγειονομικών μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τις νέες παραλλαγές.

Πράγματι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι έρευνες για όσους ή όσες νόσησαν από τις πιο πρόσφατες υποπαραλλαγές της Ομικρον, που αποκαλύπτουν ότι ορισμένα άτομα παραμένουν μεταδοτικά εφτά ή και δέκα ημέρες μετά την ημερομηνία της μόλυνσης ή, ακριβέστερα, απ’ όταν εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα.

Για παράδειγμα μια πρόσφατη έρευνα του Amy Barczak, ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες στο Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη, έδειξε ότι όσοι μολύνονται από την Ομικρον είναι μεταδοτικοί έπειτα από οχτώ ημέρες. Αντίστοιχες έρευνες στην Αγγλία, μια συνεργασία του Crick Institute με το University College Hospital, έδειξαν ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων παραμένουν μεταδοτικά και μεταφέρουν για εφτά έως δέκα ημέρες ένα υψηλό ιικό φορτίο, ανεξάρτητα από την παραλλαγή του κορονοϊού ή αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι για τη νόσο Covid-19.

Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών, ενώ και τα συμπεράσματα των πιο πρόσφατων ερευνών είναι αντιφατικά: τα πιο αισιόδοξα συμπεράσματα περιορίζουν σε δύο ή τρείς ημέρες τον χρόνο μεταδοτικότητας ενός ατόμου που έχει μολυνθεί από την Ομικρον, ενώ τα πιο απαισιόδοξα τον παρατείνουν μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση!

Δύο τόσο ριζικά διαφορετικές επιστημονικές εκτιμήσεις καθιστούν προφανώς εντελώς αυθαίρετες τις επίσημες κυβερνητικές αποφάσεις για την ατομική και κοινωνική διαχείριση της τρέχουσας πανδημικής κρίσης. Ισως έτσι εξηγείται γιατί διαφορετικές χώρες -ακόμη στην Ε.Ε.- ακολουθούν κάθε χρόνο διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των πολιτών τους. Οσο για την Ελλάδα, οι αλλοπρόσαλλες (επιστημονικά) και επισφαλείς (υγειονομικά) στρατηγικές που υιοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων αποκαλύπτονται στα φετινά -πολύ χαλαρά- υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία για μικροπολιτικούς λόγους αγνοούν επιδεικτικά τις πρόσφατες εξελίξεις της πανδημίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου