Ανησυχία προκάλεσαν δημοσιεύματα και δηλώσεις γιατρών στον διεθνή Τύπο, όπως στη μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε πως στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον κρούσματα με σοβαρά συμπτώματα ακόμη και ατόμων ηλικίας 30 και 40 ετών, χωρίς επιβαρυμένη υγεία. Οι πληροφορίες προκάλεσαν φόβους ακόμη και ερωτήματα για πιθανή «μετάλλαξη» του ιού, καθώς έχει ανακοινωθεί πως στους νέους τα συμπτώματα είναι ήπια. Οι ειδικοί, βάσει στοιχείων, διαψεύδουν τα περί «μετάλλαξης», επιβεβαιώνουν ωστόσο στατιστικά το «άνοιγμα του κύκλου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Γάλλος καθηγητής ιολογίας, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. 

Για το θέμα μίλησε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη τακτική ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας.

 

Σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε για τα δημοσιευματα στον διεθνή Τύπο και τον κίνδυνο να υπάρχει μια χαλαρότητα από τους νέους, καθώς έχει αναφερθεί πως στις νεότερες ηλικίες τα συμπτώματα είναι ήπια, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κεντρικό μήνυμα είναι πως αυτός ο ιός μπορεί να μας επηρρεάσει όλους. Όντως υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά μηνύματα κυρίως από τη Γαλλία, πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι σοβαρά στην υγεία τους αν και είναι νέοι. Αυτο είναι σπάνιο και δεν συμβαίνει συχνά με το νέο ιό, πρέπει όμως να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση της υγείας μας, όλοι. Ακόμα περισσότεροι οι ευπαθείς ομάδες, που θα προσεγγίσουν ή θα προσεγγιστούν από νέους». 

Η ερώτηση και απάντηση του κ. Τσιόδρα στο 12:45 του βίντεο που ακολουθεί: 

Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien, o επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Νοσοκομείου Τενόν στο Παρίσι, Ζιλ Πιαλού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πλέον καθόλου σπάνιο να βλέπεις νέους ανθρώπους δίχως παθολογικά αίτια να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Ο κύκλος ανοίγει».  Ο Ντιλίλι Ανάε, επικεφαλής της Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο στο Γκαρς δυτικά του Παρισίου, σημείωσε ότι και εκεί παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτές οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις, προκάλεσαν ανησυχία ακόμη και αναφορές για πιθανή μετάλλαξη του ιού, ωστόσο ο καθηγητής Jean-Michel Constantin, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γαλλικής ιατρικής εταιρείας για την Ανάνηψη, μιλώντας επίσης στην εφημερίδα Le Parisien, τονίζει πως «ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί», αλλά αποδίδει τα κρούσματα στους νέους στην αστραπιαία εξάπλωση και διασπορά, η οποία στατιστικά θα οδηγήσει σε ορισμένα σοβαρά κρούσματα και σε νεότερο πληθυσμό. «Η εξήγηση που δίνω είναι ότι η διάδοση του ιού είναι τόσο μεγάλη ώστε να παρουσιάζονται και πολλά σοβαρά περιστατικά στους νέους», τονίζει χαρακτηριστικά. 

Όπως αναφέρει η Le Parisien, στο δημόσιο διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό, την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο ανέφερε: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα που θα επηρεάσει νεότερους ανθρώπους που είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ασθένεια που όμως πλέον θα χρειάζονται και αυτοί θεραπεία». 

«Ο τύπος ασθενή αλλάζει»

Σημειώνεται ότι παρόμοια εξέλιξη υπάρχει και στην Ιταλία με τους ασθενείς με κοροναϊό να γίνονται όλο και νεότεροι. «Ο τύπος του ασθενή αλλάζει», υποστηρίζει ο Λούκα Λορίνι, επικεφαλής τμήματος αναισθησίας σε νοσοκομείο της Βόρειας Ιταλίας. «Είναι αρκετά νεότεροι, μεταξύ 40 και 45 ετών και τα περιστατικά είναι πιο περίπλοκα». Τον τελευταίο καιρό τα νοσοκομεία στη Λομβαρδία έρχονται αντιμέτωπα με όλο και παραπάνω περιπτώσεις ανθρώπων ηλικιών από 25 έως 50 ετών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

πηγη:https://tvxs.gr