Με σοβαρή πνευμονία νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο 66χρονος άνδρας από την Ηλεία, ο οποίος αποτελεί το ένατο κρούσμα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

 

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο από τις αρχές. Συγκεκριμένα, κλείνουν Πέμπτη και Παρασκευή για προληπτικούς λόγους τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, λόγω του κορονοϊού.

Ακυρώνονται αθλητικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδηλώσεις πολιτιστικές και συναθροίσεις στους ίδιους νομούς, ενώ κλειστά θα μείνουν θέατρα και κινηματογράφοι για τις 5 και 6 Μαρτίου.

Ταξίδευε με γκρουπ

 

Ο 66χρονος είχε ταξιδέψει με ακόμη 52 άτομα στα Ιεροσόλυμα και το Σινά και κάποιοι από τους συνεπιβάτες του φαίνεται να έχουν ήπια συμπτώματα γρίπης, όπως δήλωσε στο MEGA ο πατήρ Γεώργιος, συνταξιδιώτης του 66χρονου.

Όλα τα άτομα του γκρουπ έχουν ειδοποιηθεί να μεταβούν στο νοσοκομείο του Ρίου για να ελεγχθούν για κοροναϊό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν υπήρξαν άτομα που να έχουν ύποπτα συμπτώματα. Μόνο αφού επέστρεψαν από το ταξίδι, όλο και περισσότεροι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης, δηλαδή πυρετό και βήχα.

Όπως ανέφερε ο πατήρ Γεώργιος, περισσότεροι από τους μισούς συνεπιβάτες του 66χρονου παρουσιάζουν συμπτώματα.

 
 
 

 

Συναγερμός στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τo Patrastimes, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού.

Βάσει αυτής εισήχθη στην Παθολογική Κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ άγνωστο παραμένει αν είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα.

Ήδη τέσσερα άτομα από το προσωπικό της κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο άνδρας, έχουν μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο άνδρας, τόσο με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδρομή, όσο και με τους ασθενείς, συνοδούς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς ο άνδρας είχε μεταβεί αρχικώς στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, σύμφωνα με το thebest.gr. 

Σε καραντίνα γιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου του Ρίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, που μίλησε στο documentonews  όσοι γιατροί και νοσηλευτές ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχουν τεθεί σε καραντίνα, έχοντας λάβει εντολή να μην πάνε στην εργασίας τους για τις επόμενες 14-15 ημέρες. «Γιατί τέθηκαν οι συνάδελφοι μου σε κίνδυνο;» διερωτήθηκε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι ο ασθενής έπρεπε από το πρώτο βράδυ να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς του Ρίου και να είχε μπει αμέσως σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης.

Τις λοιμώξεις προκαλούν δύο κύριοι τύποι του νέου κορονοϊού

Την ίδια στιγμή επιστήμονες στην Κίνα που μελετούν την προέλευση του SARS-Cov-2 που έχει προκαλέσει την επιδημία της ασθένειας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πως τις λοιμώξεις προκαλούν δύο κύριοι τύποι του νέου κορονοϊού.

Οι ερευνητές, από την Σχολή Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστέρ της Σαγκάης υπό την καθοδήγηση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, επισήμαναν ωστόσο ότι η ανάλυσή τους στηρίχτηκε στην εξέταση περιορισμένης έκτασης δεδομένων και ότι χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις ευρύτερων συνόλων δεδομένων για να κατανοηθεί καλύτερα η εξέλιξη του ιού.

Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του νέου κορονοϊού, που συνδέεται με το ξέσπασμα στην Γουχάν στην Κίνα, αντιστοιχεί σε περίπου 70% των στελεχών που αναλύθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 30% συνδέεται με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.

πηγη:https://tvxs.gr