Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Ιούν 2019
Προεκλογικός εκβιασμός των ιδιωτών παρόχων με θύματα τους ασθενείς
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Τα ιδιωτικά πολυϊατρεία και εργαστήρια, με «μπροστάρη» τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, απειλούν να βάλουν επ’ αόριστον λουκέτο αν δεν τους καταβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ χρωστούμενα μιας δεκαετίας! Ετσι κινδυνεύει η υγεία χιλιάδων ανθρώπων που, αν και θα έχουν παραπεμπτικά για απαραίτητες εξετάσεις, δεν θα μπορούν να τις εκτελέσουν.

Φαρμακερό τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση -με θύματα πρωτίστως τους ασθενείς- παραδίδουν τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία με τη στήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Οι ιδιώτες ζητούν να μπουν στους λογαριασμούς τους οι «από δεκαετίας ληξιπρόθεσμες», όπως παραδέχονται, οφειλές του ΕΟΠΥΥ -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ- και να μηδενιστεί η υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του δεύτερου εξαμήνου του 2018 μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, αλλιώς θα βάλουν επ’ αόριστον λουκέτο, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες εξετάσεις των ασφαλισμένων.

Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η δεύτερη μέσα σε έναν μήνα που -σημειωτέον, προεκλογικά- τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία της χώρας επιχειρούν στις πλάτες των αρρώστων να στριμώξουν την κυβέρνηση. Η πρώτη ήταν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, όταν οι Ενώσεις Ιδιωτικού Εργαστηριακού Τομέα προχώρησαν σε τριήμερη πανελλαδική απεργία, 22-25 Μαΐου.

Μπροστάρης στη στοχευμένη προεκλογική πίεση που ασκούν συντεταγμένα οι ιδιώτες πάροχοι (ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ - ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΑΝΙΔΙ) προς την κυβέρνηση εις βάρος των ασθενών είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Πριν καν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ομάδας που συστάθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για δικαιότερη κατανομή των clawback, ο Γιώργος Πατούλης, με διάφορες κινήσεις του και σειρά ανακοινώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, σαμποτάρει την όποια θετική εξέλιξη θα μπορούσε να προκύψει από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Υπονομεύει ακόμα και την ενίσχυση κατά 9 εκατομμύρια ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ο λόγος γίνεται για επιβαρύνσεις που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θύμισε πρόσφατα, απαντώντας στον πρώτο εκβιασμό των ιδιωτών ότι επιβλήθηκαν με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διά στόματος του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι «μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback) υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης».

Την ώρα λοιπόν που οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας -την οποία απαρτίζουν και οι δύο πλευρές, ιδιωτικά εργαστήρια και ΕΟΠΥΥ- βρίσκονται σε εξέλιξη και με σφιχτό χρονοδιάγραμμα μιας εβδομάδας, δηλαδή μέχρι χθες το βράδυ, για την εξεύρεση λύσης, ο Γιώργος Πατούλης από τη θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιεί με το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο.

Κίνηση που λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με αποτέλεσμα την έκδοση δελτίου Τύπου την περασμένη Τετάρτη, το οποίο κάνει λόγο για «Αδιέξοδα με το υπουργείο. Εισηγούμαστε κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών».

Μία μέρα αργότερα δε, ο κ. Πατούλης με άλλο δελτίο Τύπου ανακοινώνει την εκ μέρους του ΙΣΑ «θερμή συμπαράστασή του στην κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει οι ιδιωτικές Ενώσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά».

Είναι αποφασισμένοι

Μπορεί ο Γιώργος Πατούλης, αδιαφορώντας προκλητικά για τους ανθρώπους που κρατούν στα χέρια τους παραπεμπτικά για απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις, να εκμεταλλεύεται τώρα πολιτικά την κατάσταση, σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ιδιώτες πάροχοι είναι αποφασισμένοι να πάρουν αυτό που θέλουν με... κάθε κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το επαπειλούμενο λουκέτο στα εργαστήρια των ιδιωτών στις 10 Ιουνίου θα διαρκέσει τρεις μέρες. Μετά την Πέμπτη (13/6) θα ανοίξουν, χωρίς ωστόσο να δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος θα κληθεί να πληρώνει από την τσέπη του για τις εξετάσεις του.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για έναν μήνα, μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης που, όποια κι αν είναι, θα βρεθεί στην ίδια θέση με τη σημερινή και κυρίως με τους ασθενείς-ομήρους πολιτικών σκοπιμοτήτων.

https://www.efsyn.g

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου