Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Οκτ 2019
Πέτρος Φυσσούν 1933 – 2016
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

 

Έλληνας ηθοποιός, θιασάρχης και σκηνοθέτης του θεάτρου.

 

O Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933 στο Αγρίνιο από πατέρα πρόσφυγα από τη Ρωσία, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και μέχρι το 1956 συμμετείχε στις παραστάσεις του Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο (1961-1965), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1976-1978) κι έπαιζε σε πληθώρα παραστάσεων του ελευθέρου θεάτρου, είτε ως συνεργαζόμενος ηθοποιός, είτε ως θιασάρχης. Ερμήνευσε σχεδόν όλα τα είδη της θεατρικής τέχνης: δράμα, κωμωδία, τραγωδία, αλλά και επιθεώρηση. Στις 6 Ιουλίου 1990 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο ως Κρέοντας στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Την παράσταση είχε σκηνοθετήσει ο Μίνως Βολανάκης.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίσθηκε το 1958 στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Οι παράνομοι». Τιμήθηκε με βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Αδελφός Άννα» του Γρηγόρη Γρηγορίου (1963) και «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη (1964).

Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές («Άγγιγμα Ψυχής», «Κίτρινος Φάκελλος», «Ακριβή μου Σοφία», «Τα Ψάθινα Καπέλλα») και ξεχώρισε για το ρόλο του συνταγματάρχη Λιάπκιν, στη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση, από τον Βασίλη Γεωργιάδη το 1979.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1982 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Βασίλη Εφραιμίδη, που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ. Στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος στη Β’ Αθηνών με το συνδυασμό «Κοινωνία – Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του Καποδίστρια».

Υπήρξε παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την Τέτα Χατζηχρήστου, κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Άνια. Ο πρώτος γάμος του με τη σουηδή ηθοποιό Μοντ Χόνσον είχε καταλήξει σε διαζύγιο.

Ο Πέτρος Φυσσούν πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2016, σε ηλικία 83 ετών, από λοίμωξη του αναπνευστικού. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με σοβαρά προβλήματα υγείας.

 
 

Φιλμογραφία

  • Οι παράνομοι (1958)
  • Μια λατέρνα μια ζωή (1958)
  • Οι υπερήφανοι (1962)
  • Η παράσταση τέλειωσε (1962)
  • Αμαρτωλές (1962)
  • Όσα κρύβει η νύχτα (1963)
  • Ο αδελφός Άννα (1963)
  • Προδοσία (1964)
  • Διωγμός (1964)
  • Η μοίρα ενός αθώου (1965)
  • Διχασμός (1965)
  • Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966)
  • Επιχείρηση Δούρειος Ίππος (1966)
  • Ένοχοι (1966)
  • Αυτή η γη είναι δική μας (1967)
  • Ο αλύγιστος (1968)
  • Μπροστά στην αγχόνη (1968)
  • Η οργή του αδικημένου (1969)
  • Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
  • Μαντώ Μαυρογένους (1971)
  • Αέρα, αέρα, αέρα (1972)
  • Χωρίς μάρτυρες (1983)
  • Δεξιότερα της δεξιάς (1989)
  • Rosmarinus Officinalis ή Δενδρολίβανος ο Φαρμακευτής (2008)
  • Το πέταγμα του κύκνου (2010)

Τηλεοπτικές Σειρές

  • Αστυνομικές ιστορίες (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Το πάθος (1984, ΕΡΤ2)
  • Μέσα από το πλήθος (1984, ΕΡΤ2)
  • Ποιος σκότωσε τον Άβελ (1988, ΕΤ2)
  • Δεύτερη πνοή: Ένα κεφάλι σε χρυσό κλουβί (1988, ΕΤ2)
  • Ο κίτρινος φάκελος (1990, ΑΝΤ1)
  • Ακριβή μου Σοφία (1990, ΕΤ1)
  • Οικογένεια (1990, ΑΝΤ1)
  • Ο πύργος των Μοσκώφ (1991, ΕΤ1)
  • Τμήμα ηθών: Η κεφαλή του Ερμή (1992, ΑΝΤ1)
  • Πάθος (1993, ΕΤ1)
  • Κωστής Παλαμάς (1993, ΕΤ1)
  • Ανατομία ενός εγκλήματος: Το κουτί της Πανδώρας (1993, ΑΝΤ1)
  • Τμήμα ηθών: Εκδίκηση (1993, ΑΝΤ1)
  • Τα ψάθινα καπέλλα (1995, ΕΤ1)
  • Άγγιγμα ψυχής (1998, ΑΝΤ1)
  • Νίκος Καζαντζάκης-Αναζητώντας το Θεό (1998, ΕΤ1)
  • Για μια θέση στον ήλιο (1999, Mega)
  • Αληθινοί έρωτες: Απαγορευμένος παράδεισος (2007, Alpha)
 
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου