Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 30 Σεπ 2019
Γιάννης Βόγλης 1937 – 2016
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 
 

Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, από τους σπουδαιότερους της γενιάς του.

 

Ο Ιωάννης Γκόγκλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1961 στην παράσταση του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» το 1961, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους έλληνες ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος του θιάσου «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ).

Τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Ανατολή», όπου παρουσίασε σημαντικές παραγωγές, όπως τον «Καπετάν Μιχάλη» και τον «Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, το πολυθέαμα «Ελλάδα - Ρίτσος, Μακρυά Πορεία» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Η θεατρική του διαδρομή τερματίστηκε το 2011, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του ως επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ερόικα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το βουκολικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) και την αισθηματική ταινία του ίδιου σκηνοθέτη «Κορίτσια στον ήλιο» (1969), στο ρόλο ενός βοσκού, που ερωτεύεται μια αγγλίδα τουρίστρια. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του «Στάσου, μύγδαλα!», που τον ακολουθούσε έκτοτε.

Πλούσια ήταν και η παρουσία στην τηλεόραση. Ξεκίνησε το 1978 με το σήριαλ του Γιώργου Σκαλενάκη «Έρωτας και Επανάσταση», που αναφερόταν στα χρόνια του ‘21 και τους έρωτες της Σοφίας Ρέντη (Ηλέκτρα Παπαναστασίου) με τους ήρωες της επανάστασης, Γιάννη Νοταρά (Νίκος Γαλανός) και Δημήτρη Καλλέργη (Γιάννης Βόγλης) και ολοκληρώθηκε το 2010 με το κυπριακής παραγωγής σήριαλ «Σε φόντο κόκκινο».

Ο Γιάννης Βόγλης πέθανε στις 20 Απριλίου 2016, σε ηλικία 78 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας.

 

Φιλμογραφία

  • Ερόικα (1960)   
  • Παγίδα (1962)  
  • Οι υπερήφανοι (1962)
  • Σταυραετοί (1963)
  • Ο κράχτης (1964)
  • Το φυλαχτό της μάνας (1965)
  • Καταιγίδα (1965)    
  • Βρώμικη πόλη (1965)
  • An act of reprisal (1965)
  • Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1966)
  • Ξεχασμένοι ήρωες (1966)
  • Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)
  • Επιχείρηση Δούρειος Ίππος (1966)
  • Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους (1966)
  • Ο 13ος (1967)
  • Έρωτες στη Λέσβο (1967)
  • Cry in the wind (1967)
  • Ραντεβού με μια άγνωστη (1968)
  • Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ (1968)
  • Κορίτσια στον ήλιο (1968)
  • Ο μπλοφατζής (1969)
  • Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)
  • Οι γενναίοι του Βορρά  (1970)
  • Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ 1970)
  • Έρωτας δίχως σύνορα  (1970)
  • Φρενίτις (1971)
  • Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971)   
  • Οι εγωισταί (1971)
  • Αέρα, αέρα, αέρα (1972)
  • Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) 
  • Ο βάλτος (1973)
  • Κραυγή γυναικών (1978)
  • Ελευθέριος Βενιζέλος(1980)
  • Πανικός στα σχολεία (1982)
  • Αντίστροφη μέτρηση (1984)
  • Γλυκιά πατρίδα (1986)
  • Το τάμα (2001)
  • Beautiful people ( 2001)
  • Πολύ μιλάς πολύ κλαις (2007)
  • Το σινεμά γυμνό (2010)
  • Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2010)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

  • Έρωτας και επανάσταση (1978, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Ομολογία (1978, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Το ναυάγιο (1978, ΕΡΤ)
  • Μεθυσμένη πολιτεία (1980, ΕΡΤ)
  • Η κραυγή των λύκων (1981, ΥΕΝΕΔ)
  • Οικογένεια Ζαρντή (1983, ΕΡΤ)
  • Μαντώ Μαυρογένους (1983, ΕΡΤ)
  • Μέσα από το πλήθος (1984, ΕΡΤ2)
  • Καφενείο Εμιγκρέκ (1986, ΕΡΤ2)
  • Μπουρίνι (1987, ΕΡΤ-2)
  • Δίψα (1990, Mega)
  • Ο επισκέπτης της ομίχλης (1991, Mega)
  • Άφρικα (1992, Mega)
  • Ανατολικός άνεμος (1992, ΑΝΤ1)
  • Τμήμα ηθών: Μια τυχαία συνάντηση (1992, ΑΝΤ1)
  • Τμήμα ηθών: Μισή καρδιά (1992, ΑΝΤ1)
  • Ανατομία ενός εγκλήματος: S.O.S. (1993, ΑΝΤ1)
  • Μοιραίο πάθος (1994, ΑΝΤ1)
  • Το μονοπάτι της αγάπης (1994, ΑΝΤ1)
  • Ασημένιο δηνάριο (1994, ΑΝΤ1)
  • Τμήμα ηθών: Καθαρά χέρια (1994, ΑΝΤ1
  • Τολμηρές ιστορίες: Καλοκαιρινή καταιγίδα (1994, ΑΝΤ1)
  • Οι αγνοημένοι: Το δίλημα (1994, ΑΝΤ1)
  • Μια ζωή για την Έλσα (1995, ΑΝΤ1)
  • Ανατομία ενός εγκλήματος: Σόνια Κρίλοβιτς (1995, ΑΝΤ1)
  • Ανατομία ενός εγκλήματος: Νύχτα τρόμου (1995,    ΑΝΤ1)
  • Τα ψάθινα καπέλλα (1995, ΕΤ1)
  • Ψίθυροι καρδιάς (1997, Mega)
  • Διπλή αλήθεια: Οι αθώοι (1997, ΕΤ1)
  • Ακτή ονείρων (1998, Sigma)
  • Άγγιγμα ψυχής (1998, ΑΝΤ1)
  • Σύνορα αγάπης (1999, ΑΝΤ1)
  • Έρωτας κλέφτης (2000, ΑΝΤ1)
  • Κάτω από την Ακρόπολη (2001, Alpha)
  • Η αγάπη ήρθε από μακριά (2001, ΑΝΤ1)
  • Ακροβατώντας (2003, Alpha)
  • Της αγάπης μαχαιριά (2006, ΑΝΤ1)
  • Τα χρυσά κορίτσια (2007, ΕΤ1)
  • Σε φόντο κόκκινο (2008, Sigma)
 
 
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου