Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 22 Απρ 2019
Γιάννης Μιχαλόπουλος 1927 – 2016
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Έλληνας ηθοποιός, που έγινε γνωστός από την τηλεόραση, ερμηνεύοντας ρόλους λειτουργών της Θέμιδας.

 

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου 1927. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής του ραδιοφώνου, αλλά στην πορεία τον κέρδισε η υποκριτική, την οποία σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Στον κινηματογράφο έπαιζε συνήθως δεύτερους ρόλους. Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές» (1966), «Αχ αυτή η γυναίκα μου» (1967), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970) και «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα» (1970).

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο σήριαλ «Το σπίτι με το Φοίνικα», που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ και θεωρείται το πρώτο σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης. Τον ίδιο χρόνο πρωταγωνίστησε ως δικηγόρος Δημοσθένης Παρλάτος στην κωμική σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Ο κύριος Συνήγορος», που του χάρισε την πρώτη μεγάλη επιτυχία και τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Το 1982 πρωταγωνίστησε ως δικαστής στην κωμική σειρά «Ορκιστείτε παρακαλώ», που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ.

Στο θέατρο έπαιξε σε έργα πρόζας και επιθεώρησης δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Κυβέλη, η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν, ο Γιώργος Παππάς, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Ρίζος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Μάρω Κοντού και η Μαίρη Χρονοπούλου.

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος πέθανε στις 10 Ιουνίου 2016 στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, σε ηλικία 89 ετών. Είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι και λίγες ώρες μετά την ανάνηψη υπέστη ανακοπή.

Εργογραφία

 
 

Φιλμογραφία

  • Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
  • Άνθρωπος για όλες τις δουλειές (1966)
  • Αχ και να 'μουν άντρας (1966)
  • Αχ! Αυτή η γυναίκα μου (1967)
  • Μιας πεντάρας νιάτα (1967)
  • Η θεία μου η χίπισσα (1970)
  • Μια τρελλή τρελλή σαραντάρα (1970)
  • Ο Σταύρος είναι πονηρός (1970)
  • Ο κατεργάρης (1971)
  • Ο άνθρωπος λαχείο (1979)
  • Γεύση από Ελλάδα (1980)
  • Ο παρθενοκυνηγός (1980)
  • Πολίτες δεύτερης κατηγορίας (1981)
  • Ο σεξοκυνηγός (1981)
  • Άγριες κότες (1981)
  • Θα σε κλέψω μ' ακούς (1982)
  • Χίλια κυβικά τρέλλα (1983)
  • Γύφτικη κομπανία (1983)
  • Αν ήταν το βιολί πουλί (1984)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Το σπίτι με το Φοίνικα (1970, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο κύριος συνήγορος (1970, ΥΕΝΕΔ)
  • Το ποινικό μητρώο της Αθήνας (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Τα παιδιά του Ζεβεδαίου (1973, ΕΙΡΤ)
  • Ο κόσμος και ο Κοσμάς (1973, ΕΙΡΤ)
  • Η Θέμις έχει κέφια (1975, ΕΙΡΤ)
  • Η Θέμις έχει νεύρα (1975, ΕΡΤ)
  • Μια Αθηναία στην Αθήνα (1976, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Αξιοπρέπεια (1978, ΕΡΤ)
  • Ορκιστείτε παρακαλώ (1982, ΥΕΝΕΔ)
  • Το αστυνομικό μας τμήμα (1990, New Channel)
  • Μάλιστα κύριε (1991, ΑΝΤ1)
  • Οι εργένηδες (1991, ΑΝΤ1)
  • Ευτυχώς δυσάρεστα νέα (1993, ΕΤ2)
  • Μη μαδάς τη Μαργαρίτα (1999, Alpha)
  • Μαμά και γιος (2002, ΝΕΤ)

Βιντεοταινίες

  • Η γκομενάρα απ' το Μέτσοβο (1985)
  • Ο αχτύπητος (1986)
  • Γιαννάκης ο μικρομεσαίος (1986)
  • Γιαννάκης ο προβληματικός (1986)
  • Ένα τρελλό τρελλό μούτρο (1986)
  • Ο εραστής της πείνας (1986)
  • Ο θείος από το Τέξας (1986)
  • Ο ανίκανος (1987)
  • Ο ξελογιασμένος (1987)
  • Ο μπαμπάς μου ο ξεφτύλας (1987)
  • Ο εραστής του άντρα μου (1988)
  • Πως τη λεν τη βαζελίνη τούρκικα (1988)
  • Ο προβοκάτορας (1988)
  • Καψούρης πονηρός και ζηλιαρόγατος (1988)
  • Ένας ώριμος παιχνιδιάρης (1989)
  • Στρατηγός καλεί ροκάδες (1989)
  • Γιορτινό παραμύθι (1990)
 
 
 
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου