Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Απρ 2019
Κάκια Παναγιώτου 1923 – 2013
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε κυρίως για τις ερμηνείες της στην αρχαία τραγωδία και σε έργα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Υπήρξε βασικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου για περισσότερο από τριάντα χρόνια.

Η Αικατερίνη Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1923 και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέατρο πρωτοεμφανίσθηκε το 1945 με το θίασο «Αυλαία» στο θέατρο «Κοτοπούλη» και το 1948 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο ως κορυφαία στο χορό του αρχαίου δράματος. Ακολούθησαν συνεργασίες στο ελεύθερο θέατρο και το θέατρο «Κοτοπούλη» έως το 1953, οπότε επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο, του οποίου υπήρξε βασικό στέλεχος έως το 1986.

Μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια ερμήνευσε 93 σημαντικούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου («Ο Βασιλιάς και ο σκύλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Οθέλλος», «Ριχάρδος Γ'», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Γέρμα», «Χριστός Πάσχων», κ.ά.), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή της στο χώρο της αρχαίας τραγωδίας: «Οιδίπους επί Κολωνώ» (Ισμήνη), «Ηλέκτρα» (Κλυταιμνήστρα), «Πέρσες» (Άττοσα), «Τρωάδες» (Ανδρομάχη), «Ελένη» (Θεονόη), «Μήδεια» (Τροφός), «Αίας»(Αθηνά), «Φοίνισσαι» (Αντιγόνη) κ.ά.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1954 με την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, «Θανασάκης ο πολιτευόμενος». Ακολούθησαν συμμετοχές κυρίως σε δραματικές ταινίες, που σκηνοθέτησαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Ντίνος Δημόπουλος και ο Νίκος Φώσκολος. Η τελευταία εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2003, στο ρόλο της Ελπινίκης, στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα».

Το 1972 άρχισε τις εμφανίσεις της στη μικρή οθόνη, με τη σειρά «Κεκλεισμένων των θυρών», ένα δικαστικό δράμα που σκηνοθέτησε ο Κώστας Λυχναράς. Με τον ίδιο σκηνοθέτη συνεργάστηκε και στις σειρές «Σκοτεινές δυνάμεις» και «Λεηλασία μιας ζωής». Έπαιξε, επίσης, στα σήριαλ «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Ταξίδι», «Κόντρα στο άνεμο», «Λάουρα», «Στην αντίπερα όχθη», «Άγνωστος», «Μάνα είναι μόνο μία» κ.ά. Για τελευταία φορά εμφανίσθηκε στην τηλεόραση τη σεζόν 2007-2008 στη σειρά του Χάρη Ρώμα «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο», όπου ήταν η αφηγήτρια των γεγονότων της ιστορίας.

Η Κάκια Παναγιώτου πέθανε στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2013. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, συνήθιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ακόμη και την περίοδο της καλλιτεχνικής της ακμής.

Εργογραφία

 

Εμφανίσεις στο Εθνικό Θέατρο

  • Συρανό ντε Μπερζεράκ (1948) - Β' Ηθοποιός / Ηγουμένη Μαργαρίτα
  • Βολπόνε ή Η αλεπού (1949) - Τσέλια, γυναίκα του Κορβίνου
  • Χαραυγή (1949) - Ηρωικό κορίτσι
  • Συρανό ντε Μπερζεράκ (1949) - Β' Ηθοποιός / Ηγουμένη Μαργαρίτα
  • Ορέστεια: Αγαμέμνων (1949) - Κασσάνδρα
  • Ορέστεια: Χοηφόροι-Ευμενίδες (1949) - Χορός
  • Ιππόλυτος (1953) - Αφροδίτη / Φαίδρα
  • Ο βασιλιάς και ο σκύλος (1953) - Λαΐδα
  • Ιππόλυτος (1954) - Αφροδίτη
  • Ορέστεια (1954) - Κασσάνδρα / Κορυφαία
  • Εκάβη (1955) - Κορυφαία
  • Ιππόλυτος (1955) - Αφροδίτη
  • Μήδεια (1956) - Α' Κορυφαία
  • Βασιλεύς Ληρ (1957) - Ρεγάνη
  • Τα χέρια του ζωντανού Θεού (1957) - Νατάλια
  • Ιφιγένεια η εν Αυλίδι (1957) - Α' Κορυφαία
  • Εκάβη (1957) - Κορυφαία
  • Μήδεια (1957) - Α' Κορυφαία
  • Μήδεια (1958) - Α' Κορυφαία
  • Ιφιγένεια η εν Αυλίδι (1958) - Α' Κορυφαία
  • Ιφιγένεια η εν Ταύροις (1958) - Αθηνά
  • Οιδίπους επί Κολωνώ (1958)- Ισμήνη
  • Μήδεια (1958) - Α' Κορυφαία
  • Οθέλλος (1958) - Αιμιλία
  • Ορέστεια (1959) - Κασσάνδρα
  • Ορέστεια: Αγαμέμνων  (1959) - Κασσάνδρα
  • Αλκιβιάδης (1959) - Τιμαία
  • Ριχάρδος ο Γ' (1960) - Ελισάβετ, γυναίκα του βασιλιά Εδουάρδου Δ'
  • Ηρακλής μαινόμενος (1960) - Μεγάρα
  • Εκάβη (1960) - Κορυφαία
  • Γέρμα (1961) - Α' Αδελφή του Χουάν
  • Ιφιγένεια η εν Αυλίδι (1961) - Α' Κορυφαία
  • Ηλέκτρα (1961) - Κλυταιμνήστρα
  • Οιδίπους επί Κολωνώ (1961) - Ισμήνη
  • Το τραγούδι της κούνιας - Ο αστυνόμος είναι καλό παιδί (1961) - Αδελφή Ιωάννα του Σταυρού
  • Ελένη (1962) - Θεονόη
  • Μονομαχία γυναικών (1962) - Κόμησσα ντ' Οτρεβάλ
  • Ανδρομάχη (1963) - Ερμιόνη
  • Αντώνιος και Κλεοπάτρα (1963) - Οκταβία
  • Το ατλαζένιο γοβάκι (1964) - Φύλακας άγγελος
  • Χριστός πάσχων (1964) - Μαρία Μαγδαληνή
  • Ανδρομάχη (1964) - Ερμιόνη
  • Ίων (1964) - Αθηνά
  • Ανδρομάχη (1964) - Ερμιόνη
  • Ικέτιδες (1964) - Γ' Κορυφαία (Χορός Δαναΐδων)
  • Τρωάδες (1965) - Κασσάνδρα
  • Φοίνισσαι (1965) - Αντιγόνη
  • Εκάβη (1965) - Κορυφαία
  • Εκάβη (1966) - Χορός
  • Οιδίπους επί Κολωνώ (1966) - Ισμήνη
  • Μάκβεθ (1967) - Λαίδη Μακντόφ
  • Εκάβη (1967) - Κορυφαία
  • Ένας ιδανικός σύζυγος (1968) - Κόμισσα του Μπάζιλντον
  • Επτά επί Θήβας (1968) - Α' Κορυφαία
  • Τρωάδες (1968) - Κασσάνδρα
  • Ο κατά φαντασίαν ασθενής (1968) - Μπελίνα
  • Ηλέκτρα (1969) - Κλυταιμνήστρα
  • Ο πειρασμός (1970) - Αγγέλα Παπαστάμου
  • Ιφιγένεια εν Αυλίδι (1970) - Α' Κορυφαία
  • Ηρακλείδαι (1970) - Αλκμήνη
  • Τριαντάφυλλο στο στήθος (1971) - Φλόρα
  • Πέρσαι (1971) - Άτοσσα
  • Ηλέκτρα (1971) - Κλυταιμνήστρα
  • Εκκλησιάζουσαι (1971) - Πραξαγόρα
  • Ορέστεια: Αγαμέμνων (1972) - Κασσάνδρα
  • Ορέστεια: Χοηφόροι - Ευμενίδες (1972) - Αθηνά
  • Ορέστεια: Αγαμέμνων (1972) - Κασσάνδρα
  • Ορέστεια: Χοηφόροι - Ευμενίδες (1972) - Αθηνά
  • Οθέλλος (1973) - Αιμιλία
  • Η ζωή που σου έχω δώσει (1975) - Ντόνα Φιορίνα
  • Τρωάδες (1975) - Ανδρομάχη
  • Μήδεια (1976) - Τροφός
  • Καποδίστριας (1976) - Χορός
  • Ελένη (1977) - Θεονόη
  • Ικέτιδες (1977) - Κορυφαία
  • Μήδεια (1977) - Τροφός
  • Η μεγάλη ώρα (28 Οκτωβρίου 1940) (1977)
  • Ο Καζανόβας στην Κέρκυρα (1978) - Κοντέσσα Μπάρμπαρα
  • Βούδας (1978) - Α' Γυναίκα
  • Θεσμοφοριάζουσες (1978) - Τιμόκλεια
  • Αυτοκράτωρ Μιχαήλ (1978) - Πριμικηρία
  • Φλαντρώ (1979) - Φλαντρώ
  • Θεσμοφοριάζουσες (1979) - Τιμόκλεια
  • Σκοτεινιά στον Έπαχτο (1979) - Μαρέμη
  • Η ζωή που σου έχω δώσει (1980) - Ντόνα Φιορίνα
  • Ηλέκτρα (1980) - Κλυταιμνήστρα
  • Το όνομα - Το δικαστήριο (1981) - Ανθούλα / Μία μάρτυς
  • Ιφιγένεια εν Ταύροις (1981) - Αθηνά
  • Επτά επί Θήβας (1981) - Α' Κορυφαία
  • Ηλέκτρα (1981) - Κλυταιμνήστρα
  • Το ταξίδι - Τα χειρόγραφα - Οι αρσενικοί - Το θαύμα (1981) - Εκείνη
  • Αίας (1983) - Αθηνά
  • Λυσσασμένη γάτα (1984) - Γιαγιά

Φιλμογραφία

  • Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954)
  • Μηδέν Πέντε (1958)
  • Ραντεβού στη Βενετία (1960)
  • Ηλέκτρα (1962)
  • Τα χέρια (1962)
  • Αμαρτίες γονέων (1963)
  • Τερέζα (1963)
  • Ανάμεσα σε δυο αγάπες (1963)
  • Στη θύελλα του πάθους (1964)
  • Βάνα (1965)
  • Του χωρισμού ο πόνος (1965)
  • Η Στεφανία (1966)
  • Ουδείς αναμάρτητος (1967)
  • Λάουρα (1968)
  • Αγάπη για πάντα (1969)
  • Νυφοπάζαρο (1969)
  • Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)
  • Ένας τρελλός γλεντζές (1970)
  • Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)
  • Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970)
  • Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
  • Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
  • Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)
  • Μαντώ Μαυρογένους (1971)
  • Τα χρόνια της οργής (1973)
  • Άγρια νειάτα (1982)
  • Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται (1984)
  • Πολιτικη κουζίνα (2003)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

  • Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1972, ΕΙΡΤ)
  • Αγαμέμνων (1972, ΕΙΡΤ)
  • Ποτέ μην πεις μεγάλο λόγο (1973,ΥΕΝΕΔ)
  • Το μωρό μου  (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Πεγκ καρδούλα μου (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Τερέζα Βάρμα Δακόστα (1975, ΕΙΡΤ)
  • Τριαντάφυλλο στο στήθος (1975, ΕΙΡΤ)
  • Ελληνικοί μύθοι: Ατρείδες (1975, ΕΙΡΤ)
  • Η κυρία περί της οποίας πρόκειται (1976, ΥΕΝΕΔ)
  • Σκοτεινές δυνάμεις (1976, ΕΡΤ)
  • Λεηλασία μιας ζωής (1978, ΕΡΤ)
  • Κόντρα στον άνεμο (1980, ΕΡΤ)
  • Λάουρα (1980, ΥΕΝΕΔ)
  • Άγονη γραμμή (1983, ΕΡΤ-2)
  • Απέναντι όχθη (1983, ΕΡΤ)
  • Μαργαρίτα Στέφα (1983, ΕΡΤ2)
  • Μικρές αγγελίες (1985, ΕΡΤ2)
  • Μη μου γυρνάς την πλάτη (1986, ΕΡΤ2)
  • Ο θείος Βάνιας (1986, ΕΡΤ)
  • Το σφαγείο (1988, ΕΤ1)
  • Ο άγνωστος (1988, ΕΤ2)
  • Πατήρ υιός και πνεύμα (1989, Mega)
  • Μάνα είναι μόνο μία (1993, Mega)
  • Προδοσία (1996, Mega)
  • ...Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (2000, ΕΤ1)
  • Πιάτσα Κολωνάκι (2005, Alpha)
  • Δεληγιάννειον παρθεναγωγείον  (2007, ΑΝΤ1)
 
 
 
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου