Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 06 Σεπ 2018
Τώνης Γιακωβάκης 1931 – 2004
Κλίκ για μεγέθυνση

Έλληνας ηθοποιός, από τους αξιόλογους καρατερίστες του θεάτρου, με σποραδική παρουσία στον κινηματογράφο και πληθώρα εμφανίσεων στην τηλεόραση (σειρές και βιντεοταινίες).

Ο Τώνης (Αντώνης) Γιακωβάκης γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1931 στην Κωνσταντινούπολη. Η σχέση του με το θέατρο άρχισε σε μικρή ηλικία, με τον ερασιτεχνικό θίασο των Ελλήνων στη συνοικία Ταταύλα.

Η εμφάνισή του με τον περιοδεύοντα στην Πόλη θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, στο σαιξπηρικό «Έμπορο της Βενετίας», με πρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Βεάκη, του άνοιξε το δρόμο για την επαγγελματική του ενασχόληση με το θέατρο. Ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τον «Έμπορο της Βενετίας». Ακολούθησαν συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους.

Το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, με την κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη «Το Αγρίμι». Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς ρόλους σε γνωστές ταινίες του λεγόμενου ποιοτικού κινηματογράφου («Παραγγελιά!», «Απουσίες», «Δεξιότερα της Δεξιάς», «Το κορίτσι της Μάνης», «Εν Πλω» κ.ά.), ενώ είχε πυκνή παρουσία στη μικρή οθόνη, σε τηλεοπτικές σειρές και σε βιντεοταινίες της δεκαετίας του ‘80.

Εκτός από την υποκριτική, αγαπούσε και ασχολείτο με τη λογοτεχνία (έγραφε διηγήματα), καθώς και με τη ζωγραφική. Δήλωνε αταλάντευτα αριστερός, «οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ».

Ο Τώνης Γιακωβάκης πέθανε στην Αθήνα στις 6 Σεπτεμβρίου 2004, σε ηλικία 73 ετών.

Παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο

Έργο Συγγραφέας Έτος Ρόλος
Ο έμπορος της Βενετίας Γουίλιαμ Σαίξπηρ 1960 Ακόλουθος του Πρίγκηπα της Αραγώνας | Νέος, Βενετσιάνος
Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο Ευγένιος Ο’ Νηλ 1960 Β΄ Ινδός | Γ΄ Καλεσμένος
Η επίσκεψις της γηραιάς κυρίας Φρίντριχ Ντίρενματ 1961 Κάτοικος του Γκυλέν
Η προκληθείσα σύζυγος Τζον Βάνμπρο 1961 Αχθοφόρος
Αχαρνής Αριστοφάνης 1961 Χορός ανδρών
Ρωμαίος και Ιουλιέτα Γουίλιαμ Σαίξπηρ 1961 Παιδόπουλο του Πάρη
Το τραγούδι της κούνιας, Ο αστυνόμος είναι καλό παιδί Γκρεγκόριο Μαρτίνεθ Σιέρα, Μαρία Μαρτίνεθ Σιέρα 1961 Ένας άνθρωπος του λαού | Ένας κύριος
Ο φιλάργυρος Μολιέρος 1961 Σίμος
Η ηδονή της τιμιότητος Λουίτζι Πιραντέλο 1962 Υπηρέτης
Βασιλεύς ο Ροδολίνος Ιωάννης Ανδρέας Τρωίλος 1962 Φιλαλήθιος, δούλος του Ροδολίνου
Μέλισσα Νίκος Καζαντζάκης 1962 Άρχοντας της Επιδαύρου
Ρήγας Βελεστινλής Σπύρος Μελάς 1962 Δ΄ Χαϊντούτσι | Ι. Εμμανουήλ | Κυριάκος
Ρόδο χωρίς αγκάθι Κλίφορντ Μπαξ 1963 Υπηρέτης
Το όνειρο Αύγουστος Στρίντμπεργκ 1963 Ένας μαθητής
Το σκυλί του περιβολάρη Λόπε δε Βέγα 1963 Λεονίντο, υπηρέτης
Σφήκες Αριστοφάνης 1963 Χορός Σφηκών
Αντώνιος και Κλεοπάτρα Γουίλιαμ Σαίξπηρ 1963 Β΄ Φρουρός
Ειρήνη Αριστοφάνης 1964 Χορός
Ο βασιλικός Αντώνιος Μάτεσις 1964 Εβραίος
Λορεντζάτσιο Αλφρέ Λουί Σαρλ ντε Μισέ 1965 Β΄ Εξόριστος

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

  • Η κοκκορόμυαλη (1971, ΥΕΝΕΔ)
  • Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων (1972, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο (1972, ΕΙΡΤ)
  • Η Θέμις έχει κέφια (1975, ΕΙΡΤ)
  • Εκείνες κι εγώ (1976, ΥΕΝΕΔ)
  • Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια: Ο χορός της κοιλιάς (1976, ΕΡΤ)
  • Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια: Υπέροχη γλωσσού (1976, ΕΡΤ)
  • Μυστικοί αρραβώνες (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Τυχεροί και άτυχοι (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Λωξάντρα (1980, ΕΡΤ)
  • Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα: Χαλί Περσικόν (1980, ΕΡΤ)
  • Ρομαντικές ιστορίες: Ο αγαπημένος ... η αγαπημένη (1981, ΥΕΝΕΔ)
  • Άνθρωποι και ανθρωπάκια (1982, ΥΕΝΕΔ)
  • Ορκιστείτε παρακαλώ (1982, ΥΕΝΕΔ)
  • Η κάθοδος (1983, ΕΡΤ)
  • Ιστορία γραμμένη με νότες (1983, ΕΡΤ)
  • Αλέξιος Καλλέργης (1984, ΕΡΤ2)
  • Μαντάμ Σουσού (1986, ΕΡΤ2)
  • Μη μου γυρνάς την πλάτη (1986, ΕΡΤ2)
  • Αλέξανδρος Δελμούζος (1987, ΕΤ2)
  • Μπουρίνι (1987, ΕΡΤ2)
  • Ο μικρός ηλεκτρολόγος (1987, ΕΤ1)
  • Πόντιος Πιλάτος (1987, ΕΤ2)
  • Οδός Ανθέων (1988, ΕΤ1)
  • Το συνεργείο (1989, ΕΤ1)
  • Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Μην πυροβολείτε τον πιανίστα (1990, ΑΝΤ1)
  • Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Πως θα γίνουν πλούσιοι όλοι οι Έλληνες (1990, ΑΝΤ1)
  • Ζητώ γνωριμία (1990, ΕΤ1)
  • Η πόλη (1990, ΕΤ2)
  • Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1990, ΕΤ1)
  • Ξενοδοχείο Αμόρε (1990, Mega)
  • Οι τρεις χάριτες: Κορίτσια στον ήλιο (1990, Mega)
  • Το καπλάνι της βιτρίνας (1990, ΕΤ1)
  • Το ρετιρέ (1990, Mega)
  • Ακτή Μιαούλη (1991, ΕΤ1)
  • Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Ελλάς το πανδοχείο σου! (1991, ΑΝΤ1)
  • Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Η συνεστίαση των αποφοίτων (1991, ΑΝΤ1)
  • Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Το λέει και το σύνταγμα. (1991, ΑΝΤ1)
  • Μίνι μάρκετ ονείρων (1991, ΕΤ2)
  • Ο φόβος (1991, ΕΤ2)
  • Οι τελευταίοι εγγονοί (1991, Mega)
  • Η Ελίζα και... οι άλλοι (1992, Mega)
  • Θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου (1992, ΑΝΤ1)
  • Ιστορίες με απρόοπτο τέλος (1992, ΕΤ2)
  • Μπελάδες για δυο (1992, Mega)
  • Παράλληλοι δρόμοι (1992, Mega)
  • Τμήμα ηθών: Έρευνα ρουτίνας (1992, ΑΝΤ1)
  • Τμήμα ηθών: Η αναζήτηση (1992, ΑΝΤ1)
  • Μάνα είναι μόνο μία (1993, Mega)
  • Στον αστερισμό της γραβάτας (1993, ΑΝΤ1)
  • Της Ελλάδος τα παιδιά (1993, ΑΝΤ1)
  • Τμήμα ηθών: Το τίμημα της δόξας (1993, ΑΝΤ1)
  • Ασημένιο δηνάριο (1994, ΑΝΤ1)
  • Ο τέταρτος γάμος (1994, ΕΤ1)
  • Ταύρος με Τοξότη: Η απαγωγή (1994, ΑΝΤ1)
  • Ταύρος με Τοξότη: Ο Ταύρος, ο Τοξότης και το μυστήριο του γάμου (1994, ΑΝΤ1)
  • Χαραυγή (1994, Mega)
  • Έλλη και Άννα (1995, ΑΝΤ1)
  • Η φυλή των ανθρώπων (1995, ΕΤ1)
  • Μαγική νύχτα: Τελευταία παράσταση (1995, ΕΤ1)
  • Το τρίτο στεφάνι (1995, ΑΝΤ1)
  • Δεσποινίς Μαργαρίτα (1998, ΑΝΤ1)
  • Παραλάβατε διορισμόν (2003, ΕΤ1)

Φιλμογραφία

  • Το αγρίμι (1960)
  • Παραγγελιά! (1980)
  • Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1981)
  • Εγώ και το πουλί μου (1982)
  • Η στροφή (1982)
  • Πάτερ Γκομένιος (1982)
  • Πανικός στα σχολεία (1982)
  • Καμικάζι αγάπη μου (1983)
  • Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ (1984)
  • Μετέωρο και σκιά (1985)
  • Ο αγκαλίτσας: Ένα εξαγόμενο κορόιδο (1985)
  • Ο ροζ γάτος (1985)
  • Πήρες πτυχίο; (1985)
  • Γλυκιά πατρίδα (1986)
  • Εν πλω (1986)
  • Το κορίτσι της Μάνης (1986)
  • Απουσίες (1987)
  • Ένας αλλά... λέων: Best of the best (1988)
  • Δεξιότερα της δεξιάς (1989)
  • Παραλάβατε διορισμόν (1996)

Βιντεοταινίες

  • Η σύζυγος ο Πόντιος εραστής και το video (1985)
  • Καλωσόρισες έρωτα (1985)
  • Αναρχικές καλόγριες (1986)
  • Γύφτικη δυναστεία (1986)
  • Μ' αγαπά δεν μ' απατά (1986)
  • Μάρθα: Το χρονικό ενός βιασμού (1986)
  • Ο εραστής της γυναίκας μου (1986)
  • Οι ατσίδες (1986)
  • Πολιτσμάνα του σαματά η μάνα (1986)
  • Αντίστροφη πορεία (1987)
  • Η βασίλισσα της ρέγγας (1987)
  • Θηλυκός Ράμπο (1987)
  • Να με λένε δημαρχίνα να ψοφάω από την πείνα (1987)
  • Ο ανίκανος (1987)
  • Ο αναρχικός (1987)
  • Ο θερμόπληκτος κολοσσός της Αρμέξ (1987)
  • Ο τρελλογιατρός (1987)
  • Παλικάρι στα θρανία (1987)
  • Ένας λαθρεπιβάτης στην καρδιά μου (1988)
  • Αστέρι στη λάσπη (1988)
  • Αυτοδικία (1988)
  • Η μεγάλη των γάτων σχολή (1988)
  • Η σούπερ μάρκα (1988)
  • Ο παπαλεβέντης (1988)
  • Στον δάσκαλο μας με απάτη (1988)
  • Τόλμη και αλητεία (1988)
  • Άρπαξε να φας... κλέψε νά χεις (1989)
  • Ένας παράξενος έρωτας (1989)
  • Η Ρίτα και το Ριτάκι (1989)
  • Η εκδίκηση του πατέρα (1989)
  • Θηλυκή θύελλα (1989)
  • Λούφες θρανία και τρελλά σχολεία (1989)
  • Ο άνθρωπος που θα γινόταν... κερατάς (1989)
  • Ο κόμης Τσάκωνας και οι δρακουλίνες του (1989)
  • Ο παραχαράκτης (1989)
  • Τα δίδυμα (1989)
  • Το δίδυμο της συμφοράς (1989)
  • Χτυποκάρδια και πενιές (1989)
  • Η αλήτισσα (1990)
  • Η καρδιά του πατέρα (1990)
  • Ο χαρτοπαίχτης (1990)
  • Ολόχρυσο μανούλι (1990)
  • Συζυγικά βραχυκυκλώματα (1990)
 
© Copyright 2011 - 2018 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου