Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 20 Αύγ 2018
Ντάνος Λυγίζος 1938 – 2015
Κλίκ για μεγέθυνση


Έλληνας ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής.

Ο Ντάνος (Κωνσταντίνος) Λυγίζος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου 1938. Ήταν γιος του αρχιτετέκτονα Γιάννη Λυγίζου (1904-2002) και ανηψιός του ηθοποιού Μήτσου Λυγίζου (1912-1993).

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου με καθηγητή τον σερ Λόρενς Ολίβιε και το 1964 βγήκε για πρώτη φορά στο θέατρο με την Ξένια Καλογεροπούλου, που ήταν συμμαθήτριά του στη σχολή. Διακρίθηκε κυρίως σε παραστάσεις επιθεωρήσεων, όπου έπαιξε δίπλα σε μεγάλα ονόματα του είδους, όπως ο Νίκος Σταυρίδης, η Αννα Καλουτά και η Ρένα Βλαχοπούλου.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968, στο δράμα του Αντώνη Τέμπου «Ας με κρίνουν οι γυναίκες».

Στην τηλεόραση έγινε γνωστός τη δεκαετία του '70 από τη χιουμοριστική εκπομπή «Candid Camera» και το τηλεπαιγνίδι «Bingo». Στις αρχές της δεκαετίας του '90, στην έκρηξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, παρουσίαζε μαζί με την Ελένη Ράντου και την Πόπη Χατζηδημητρίου την εκπομπή «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1».

Στην προσωπική του ζωη, παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με τη δημοσιογράφο Έλλη Ευαγγελίδη και τη δεύτερη με την Ντίτα Σαλιβέρου, χωρίς να αποκτήσει απογόνους.

Ο Ντάνος Λυγίζος πέθανε στην Αθήνα στις 24 Δεκεμβρίου 2015, σε ηλικία 77 ετών. Έπασχε από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Εργογραφία

Φιλμογραφία

  • Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968)
  • Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
  • Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969)
  • Ησαϊα... μη χορεύεις (1969)
  • Κακός ψυχρός κι ανάποδος (1969)
  • Ο μπλοφατζής (1969)
  • Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα (1970)
  • Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ     (1970)
  • Ένα αστείο κορίτσι (1970)
  • Κρίμα... το μπόι σου (1970)
  • Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε (1970)
  • Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
  • Οι 4 άσσοι (1970)
  • Ώρες αγάπης ώρες πολέμου (1970)
  • Υποβρύχιον Παπανικολής (1971)
  • Η βαλίτσα του παπά (1978)
  • Οι φανταρίνες (1979)
  • Τζακ ο καβαλλάρης (1979)
  • Άγριες κότες (1981)
  • Τρελλός και πάσης Ελλάδος (1983)
  • Ο Παπασούζας φαντομάς (1983)
  • Αδέξιος εραστής (1984)
  • Πατρίς ληστεία οικογένεια (1987)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Ο σπαγγοραμένος (1971, ΕΙΡΤ)
  • Ο δρόμος (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Εισβολή από άλλο πλανήτη (1979, ΕΡΤ)
  • Ορκιστείτε παρακαλώ (1982, ΥΕΝΕΔ)
  • Άλλη το πρωί άλλη το βράδυ (1994, Mega)
  • Εγκλήματα (1998, ΑΝΤ1)

Τηλεοπτικές εκπομπές

  • Μουσικόραμα (1970, ΥΕΝΕΔ)
  • Εμείς κι εσείς (1970, ΥΕΝΕΔ)
  • Candid camera (1972, ΥΕΝΕΔ)
  • Ένα κουτί γεμάτο θαύματα (1972, ΥΕΝΕΔ)
  • Τηλεμαγείες (1975, ΥΕΝΕΔ)
  • Όχι τα νέα του ΑΝΤ1 (1991, ΑΝΤ1)
  • Show κι έγινε (1992, ΑΝΤ1)
  • Σαν παλιό σινεμά (2001, ΕΤ1)

Βιντεοταινίες

  • Το γλυφιτζούρι (1985)
  • Το κορίτσι φωτιά (1985)
  • Πρώτη νύχτα γάμου (1985)
  • Μια γυναίκα δυο άντρες (1985)
  • Με το ζόρι τρελός (1986)
  • Ο Πιπίλας και ο Τορπίλας (1986)
  • Τρελοί παραγωγοί απίθανα μανούλια (1986)
  • Ο Σαϊνης και τα σαϊνια του (1986)
  • Απάτη και με το νόμο (1987)
  • Γόητες και θηλυκά (1987)
  • Το κότερο της αγάπης (1987)
  • Σέξι μπάτσος και σκληρός (1987)
  • Ο Μήτσος της Αραβίας (1987)
  • Οι ανθρωποφάγοι στην Tι-Βι (1988)
  • Επαναστάτης χωρίς αστεία (1988)
 
© Copyright 2011 - 2018 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου