Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 12 Ιαν 2023
Ζαχάροβα: Μια υποστήριξη της Τουρκίας στο σχέδιο Ζελένσκι δεν θα προσφέρει λύση
Κλίκ για μεγέθυνση
Η Ζαχάροβα σχολίασε τις δηλώσεις, που έκανε την Τρίτη από τη Νότια Αφρική ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,

Η δήλωση υποστήριξης της Τουρκίας στο «λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο» που διατύπωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ρωσία το θεωρεί απαράδεκτο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα ρωτήθηκε σχετικά με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την πρόταση δέκα σημείων για ειρήνη στην Ουκρανία που προωθεί το Κίεβο.

«Μια υποστήριξη της Άγκυρας σε αυτό το σχέδιο είναι απίθανο να προωθήσει την αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου προς την ειρήνη στην Ουκρανία», είπε. «Δεν βλέπω κανένα νόημα σε επιπλέον σχόλια για αυτό».

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο, περιλαμβάνει την απαίτηση για πλήρη απόσυρση της Ρωσίας από εδάφη που το Κίεβο θεωρεί δικά του και ένα πλάνο μακροπρόθεσμης διεθνούς οικονομικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσία στη σύνοδο, χαρακτήρισε την ομιλία του Ζελένσκι «πολεμική, ρωσοφοβική και επιθετική» και απέρριψε την ατζέντα δέκα σημείων του ως «μη ρεαλιστική και ανεπαρκή».

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία συζήτησης, επιμένοντας ότι εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη θα πρέπει να λάβει υπόψη «τις νέες πραγματικότητες», αναφερόμενο στις τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειες που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε τη θετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόταση του Ζελένσκι την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νότια Αφρική. Αναφέρθηκε στον ρόλο της Άγκυρας ως μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει μια επίλυση της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατό.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα είναι καλύτερα αν το πετύχουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις, αλλά εμφανίστηκαν νέες παράμετροι και πραγματικότητες. Η Ρωσία εκφράζει τώρα την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι πρότεινε ένα σχέδιο 10 σημείων. Εμείς, ως Τουρκία, υποστηρίζουμε αυτό το σχέδιο και το επεξεργαζόμαστε. Έχουμε θέσει ως στόχο να ηγηθούμε σε ορισμένα σημεία. Η Τουρκία εργάζεται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε την ιδέα μιας «Παγκόσμιας Διάσκεψης Ειρήνης» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι ιδέες του, προτείνοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να δικαστεί από ένα «διεθνές δικαστήριο» προτού προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή την τελευταία άποψη έχει δηλώσει πως την ενστερνίζεται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να δοθεί στην Ε.Ε. νομικό έρεισμα για να κατασχέσει παγωμένα ρωσικά κεφάλαια.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου