Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Ιαν 2023
Αν υπερασπίζεσαι τους Παλαιστίνιους είσαι «χειρότερα αντισημίτης» από τους νεοναζί;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Το λογικό (και δυστυχές) επακόλουθο της ψευδούς εξίσωσης του αντισημιτισμού με την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων έγινε επώδυνα προφανές σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, με τον τίτλο «Τζένα Ορτέγκα εναντίον Κάνιε: Ποιου ο αντισημιτισμός είναι χειρότερος;».

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην κατηγορία των blogs (ουσιαστικά των άρθρων γνώμης) της διαδικτυακής εφημερίδας, υπογράφεται από τον βασισμένο στις ΗΠΑ δημοσιογράφο Νταν Μαργκόλις, και έλαβε αφορμή από μια ανάρτηση στο Twitter της ηθοποιού Τζένα Ορτέγκα τον Μάρτιο του 2022. Η 20χρονη Αμερικανή ηθοποιός, που εσχάτως πρωταγωνιστεί ως Wednesday Adams στη σειρά του Netflix «Wednesday», είχε δημοσιεύσει τη στήριξή της «στους λαούς της Ουκρανίας, της Υεμένης, της Παλαιστίνης, του Κασμίρ, του Ιράκ, της Συρίας… η λίστα δυστυχώς συνεχίζεται» και προχώρησε στη δημιουργία ενός νήματος με πληροφορίες και συνδέσμους στήριξης για αυτούς.

 

Στο άρθρο, η στάση της Ορτέγκα όχι απλά εξισώνεται, αλλά χαρακτηρίζεται ως χειρότερη από αυτήν του γνωστού Αμερικανού ράπερ Κάνιε (Γιε) Γουέστ, ο οποίος έχει το τελευταίο διάστημα υιοθετήσει ευθέως αντισημιτικές απόψεις, δήλωσε «αγαπώ τον Χίτλερ» και συνεργάζεται με νεοναζί όπως ο «πολιτικός σχολιαστής» Νικ Φουέντες. Η «δικαιολόγηση» του άρθρου για αυτόν τον χαρακτηρισμό είναι η ανάρτηση από την Ορτέγκα ενός συνδέσμου για τον ιστότοπο Decolonize Palestine — πρόκειται για ιστότοπο που λειτουργούν δύο Παλαιστίνιοι από τη Ραμάλα με ευρύ φάσμα πληροφοριών για την Παλαιστίνη, που προτάσσει την απο-αποικιοποίησή της.

Το Decolonize Palestine περιγράφεται από τον συγγραφέα του άρθρου ως «προπαγάνδα τύπου Χαμάς» παρά το γεγονός ότι έχει στο σύνολό του αντι-εθνικιστικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα και αποσυνδέει ρητά την κριτική στο Ισραήλ από οποιοδήποτε θρησκευτικό μίσος. Ο Μαργκόλις αποδίδει «άγνοια για τη Μέση Ανατολή» στην ηθοποιό και της καταλογίζει πως άθελά της διέδωσε «μίσος για τους Εβραίους» διότι «δεν έχει καμία αληθινή κατανόηση του αντισημιτισμού και επομένως είναι απίθανο να τον αναγνωρίσει σε τουλάχιστον κάποιες από τις μορφές του». Εκεί έγκειται, σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, και ο επιβαρυντικός χαρακτήρας του «αντισημιτισμού» της Ορτέγκα, διότι σε αντίθεση με τον Κάνιε Γουεστ «που καταλαβαίνει πολύ καλά τον αντισημιτισμό», τα δικά της λόγια μπορεί να είναι «καλά εννοούμενα» αλλά να κάνουν περισσότερη ζημιά.

 

Ο συμψηφισμός αυτός, φυσικά, όπως και οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της πολιτικής στάσης των δύο καλλιτεχνών ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας. Ο συγγραφέας του άρθρου δηλώνει μεν πως δεν απευθύνεται «σε όσους προσπαθούν να κριτικάρουν το Ισραήλ», αλλά ουσιαστικά κάνει ακριβώς αυτό. Χρησιμοποιεί τη στάση μιας ηθοποιού υπέρ καταπιεσμένων λαών για να επιτεθεί σε όσους κριτικάρουν την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, κάνοντας επανειλημμένα αναφορές στο κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanction – BDS) και αγνοώντας πως οι μεγαλύτερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ συναινούν στον χαρακτηρισμό της πολιτικής του απέναντι στους Παλαιστίνιους ως «απαρτχάιντ». Εμμένει στην κατηγορία ότι το Decolonize Palestine επιθυμεί «την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ» επιλέγοντας να μην αναφέρει ότι ο ιστότοπος (αλλά και ολόκληρο το αντικείμενο της απο-αποικιοποίησης) εκκινεί από την αντι-εθνικιστική στάση της κατάργησης όλων των εθνικών κρατών.

Η επίθεση αυτή, που σύμφωνα με τον συγγραφέα είχε σκοπό να «αναθεωρήσει» η Ορτέγκα, μπορεί να ενταχθεί στο γενικό πλαίσιο της επίθεσης στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όπως αυτή εκφράζεται με τις νομοθετικές πιέσεις για ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης του BDS στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Όπως έχουν αναφέρει πολλάκις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων, μεταξύ των οποίων και πολλοί Εβραίοι, η εξίσωση της κριτικής στο Ισραήλ με το μίσος εναντίον των Εβραίων δεν αποτελεί απλά μια άδικη επιχείρηση υπεράσπισης των εγκλημάτων του ισραηλινού κράτους — έχει ως αποτέλεσμα και τη μειωτική αντιμετώπιση του ίδιου του αντισημιτισμού, απέναντι σε έναν φαντασιακό «αντισημιτισμό» που προϋποθέτει την απόλυτη ταύτιση του Ισραήλ με τους Εβραίους (και την ύπαρξη των «κακών Εβραίων», όσων δηλαδή αντιτίθενται στα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους).

Κάτι που αποδεικνύεται στο άρθρο του Μαργκόλις, το οποίο τοποθετεί τη στάση της Ορτέγκα (και άλλων διασημοτήτων όπως η Μπέλα Χαντίντ, η Έμα Γουάτσον, ο Τζον Όλιβερ και ο Τρέβορ Νόα) υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων ως χειρότερο έγκλημα από την προώθηση ναζιστικών αντισημιτικών ιδεολογημάτων.


πηγη: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου