Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Απρ 2023
Μια «τέλεια καταιγίδα»;
Κλίκ για μεγέθυνση





















Διαμαρτυρία Παλαιστινίων μπροστά στο ιερό τέμενος Αλ Ακσα στην Παλιά Ιερουσαλήμ.

AP Photo



08.04.2023, 18:10
 
 
Οι στοχευμένες προκλήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης στο θρησκευτικό αίσθημα των Παλαιστινίων ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στο Μεσανατολικό ● Ο Νετανιάχου «χρεώνει» στους Παλαιστινίους τις πυραυλικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον Λίβανο και βλέπει υπόγεια σύνδεση Χαμάς-Χεζμπολάχ.

Τα «σπίρτα» δείχνουν να ανάβουν το ένα μετά το άλλο στην «πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής, καθώς οι εστίες έντασης πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα στο φόντο ενός -περιφερειακά και μη- υπό αναδιαμόρφωση γεωπολιτικού τοπίου.

Τη νέα έκρηξη της βίας -που πλέον διαχέεται στα βόρεια και νότια σύνορα του Ισραήλ, με κλιμάκωση της έντασης και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη- πυροδοτούν οι αλλεπάλληλες βίαιες έφοδοι των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο κατάμεστο τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, εν μέσω Ραμαζανιού και εβραϊκού Πάσχα κι ενώ η οργή κοχλάζει.

Οι ρίψεις δεκάδων ρουκετών ως αντίποινα εντός του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας -που το Τελ Αβίβ «χρεώνει» σε μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς- απαντώνται από την (πολιτικά κλυδωνιζόμενη) κυβέρνηση Νετανιάχου με επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου -δύο χωρών που επισήμως παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, με την πρώτη σε θεσμική κρίση και τη δεύτερη χωρίς πρόεδρο, με υπηρεσιακή κυβέρνηση και πρακτικά σε χρεοκοπία- η κατάσταση περιγράφεται ως η πιο σοβαρή από τον πόλεμο του 2006, μετά και τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στον Νότο. Περιοχή που ελέγχει η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Κατά το Τελ Αβίβ, στόχοι ήταν θέσεις που συνδέονται με τη Χαμάς. Οι ισραηλινοί πύραυλοι ωστόσο έπληξαν περιοχή κοντά σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό, στα περίχωρα της Τύρου, προκαλώντας τραυματισμούς αμάχων -συμπεριλαμβανομένων Σύρων προσφύγων- σκοτώνοντας πολλά πρόβατα και καταστρέφοντας υποδομές.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, πραγματοποιούσε εν τω μεταξύ «ιδιωτική» -σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης- επίσκεψη στον Λίβανο για συναντήσεις με τη Χεζμπολάχ, με στόχο τον «συντονισμό των θέσεων και την ενίσχυση της αντίστασης ενάντια στον Ισραηλινό εχθρό».

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουν «με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «επιθέσεις» στο Αλ Ακσα, τόνισε ο Χανίγε, ενόσω το μεν παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ζημιές σε νοσοκομείο παίδων στη Γάζα από τους χθεσινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο δε ισραηλινός στρατός τον θανάσιμο τραυματισμό δύο γυναικών εποίκων σε ένοπλη επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Αν οι σιωνιστές νομίζουν ότι μπορούν να μιαίνουν το Αλ Ακσα, πρέπει να καταλάβουν (...) πως αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε ο Χασέμ Σαφιεντίν, ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Ο κίνδυνος είναι ορατός εν μέσω ευρύτερα κλιμακούμενων εντάσεων και ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και πέρα από αυτή.

Υπό την πρωθυπουργία του -κατηγορούμενου για διαφθορά- Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στα χρονικά του Ισραήλ κλιμακώνει μεθοδικά τις εντάσεις εντός και εκτός συνόρων.

Εξαπολύει πολύνεκρες εφόδους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ενόσω παραμένει εκκρεμής στο παρασκήνιο ένας νέος ακήρυχτος «πόλεμος» εξουσίας στα παλαιστινιακά εδάφη. Πυκνώνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία κατά ιρανικών/φιλοϊρανικών στόχων και στρατιωτικών υποδομών, εσχάτως δε παράλληλα με ανάλογες επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ενώ η Ρωσία εστιάζει στρατιωτικά στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, «για όλα τα πιθανά σενάρια».

Ολα αυτά ενώ οι περιφερειακές ισορροπίες μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς.

Με μεσολάβηση της Κίνας, το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία -δύο ορκισμένοι μέχρι χθες εχθροί- αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους, με δεσμεύσεις για σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία: μια εξέλιξη-σφήνα στα αμερικανικής εμπνεύσεως σχέδια σύστασης ενός ευρύτερου αντι-ιρανικού μετώπου, μέσα από την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τους Αραβες γείτονές του.

Ως κομμάτι στο νέο «παζλ», μάλιστα, η πετρελαιοπαραγωγός Σαουδική Αραβία (μια εκ των πολλών χωρών που πλέον «φλερτάρουν» την ομάδα BRICS) αναφέρεται ότι οδεύει προς αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και με τη Συρία τον ερχόμενο μήνα, με το τέλος του Ραμαζανιού.

Στρατιωτικά ή μη, φαίνεται ότι οι όροι του «παιχνιδιού» ολοένα και θα αλλάζουν.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου