Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Φεβ 2023
Ζελένσκι και Μόσχα χαιρετίζουν την ειρηνευτική παρέμβαση της Κίνας
Κλίκ για μεγέθυνση







AP Photo



24.02.2023, 19:16
 
 

 

Θετικά σχόλια από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές συνέλεξε η κίνηση του Πεκίνου, το οποίο σε ρόλο μεσολαβητή ανακοίνωσε το ειρηνευτικό του σχέδιο των 12 σημείων, για τερματισμό της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. 

Τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα επικρότησαν την Κινεζική παρέμβαση, ως μια ενέργεια προς το σωστό δρόμο, ωστόσο πρόσθεσε ορισμένους δικούς τους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. 

Ειδικότερα, έπειτα από μια πρώτη μάλλον αμήχανη αντίδραση του Κιέβου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του κινεζικού σχεδίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως στο σχετικό έγγραφο «υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν σημεία στις κινεζικές προτάσεις που ήταν κατανοητά» και «υπάρχουν εκείνα που δεν το κάνουμε». Πρόσθεσε πως «η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της... άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό. Το ερώτημα όμως είναι τι ακολουθεί τις λέξεις. Το ερώτημα είναι στα βήματα και πού θα οδηγήσουν».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα εκτιμά το κινεζικό σχέδιο και πως  «συμμερίζεται τις απόψεις του Πεκίνου». Ωστόσο, η Ζαχάροβα τόνισε ότι το σχέδιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επίσης την αναγνώριση «νέων εδαφικών πραγματικότητων» στην Ουκρανία, αναφερόμενη στην προσάρτηση από τον ρωσικό στρατό, τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), καθώς και της Κριμαίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε πως το «το όποιο ‘ειρηνευτικό σχέδιο’ μόνο με κατάπαυση πυρός και, ως εκ τούτου, νέα οριοθέτηση συνόρων και συνέχιση της κατοχής ουκρανικού εδάφους δεν συνιστά ειρήνη αλλά πάγωμα των εχθροπραξιών, ουκρανική ήττα, (και τις) επόμενες φάσεις της γενοκτονίας από τη Ρωσία». Υπογράμμισε ότι «η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή –υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή των συνόρων του 1991».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου