Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 29 Μάρ 2024
Το ρωσικό βέτο δείχνει «ζοφερό μέλλον» για την επιβολή των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 
 

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) δείχνει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (C) να δίνει τα χέρια με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου (R) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, 16 Σεπτεμβρίου 2023. [ Φωτογραφία φυλλαδίου/EPA/EFE]



12:26 






Η κίνηση της Ρωσίας να διαλύσει αποτελεσματικά την ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούν τις μακροχρόνιες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας δείχνει ένα «ζοφερό μέλλον» για την επιβολή των κυρώσεων, ανέφεραν στο Reuters τρία πρώην μέλη της επιτροπής.

Η Ρωσία άσκησε βέτο στην ετήσια ανανέωση της πολυεθνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη (28 Μαρτίου), η οποία έχει αφιερώσει τα τελευταία 15 χρόνια παρακολουθώντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της.

Η Κίνα, ο μόνος στρατιωτικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, απείχε. Το Πεκίνο και η Μόσχα αρνήθηκαν ότι παραβίασαν τις κυρώσεις, αλλά έχουν μπλοκάρει νέα μέτρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξαν την άρση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας τη Δύση και τους συμμάχους της για όξυνση της έντασης.

Διπλωμάτες είπαν ότι φαινόταν απίθανο να υπάρξει άλλη ψηφοφορία για την προσπάθεια ανανέωσης της εντολής πριν λήξει στις 30 Απριλίου.

Το βέτο υπογραμμίζει ένα σπάνιο διπλωματικό μέρισμα για την Πιονγκγιάνγκ και υπογραμμίζει την εμβάθυνση των δεσμών της με τη Μόσχα, που περιλαμβάνουν άνευ προηγουμένου αποστολές βαλλιστικών πυραύλων και πυρομαχικών για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και πιθανές προμήθειες καυσίμων για τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι αναλυτές.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις συμφωνίες όπλων, αλλά έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές σχέσεις και ο αρχηγός κατασκοπείας της Ρωσίας επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να υποσχεθεί ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στις «προσπάθειες να αυξηθεί η πίεση από εξωτερικές δυνάμεις».

Η ψηφοφορία ήταν σημαντική και αντιπροσωπεύει μια σημαντική καμπή στο διεθνές καθεστώς κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Άαρον Άρνολντ, πρώην μέλος της επιτροπής που τώρα εργάζεται ως εμπειρογνώμονας κυρώσεων στο Βρετανικό Ινστιτούτο Royal United Services (RUSI).

«Η ψήφος της Ρωσίας, μαζί με την κατάφωρη παραβίαση των κυρώσεων με την αγορά συμβατικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, την πολυετή ιστορία αγνόησης των υποχρεώσεών της και τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη από την Κίνα υποδηλώνουν ότι το μέλλον είναι ζοφερό για το καθεστώς κυρώσεων της ΛΔΚ», είπε. χρησιμοποιώντας τα αρχικά του επίσημου ονόματος της Βόρειας Κορέας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Κομμάτια παζλ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia επέκρινε το έργο των εμπειρογνωμόνων, λέγοντας πριν από την ψηφοφορία ότι οι εκθέσεις τους περιορίστηκαν στο «παιχνίδι στα χέρια των δυτικών προσεγγίσεων, στην επανεκτύπωση μεροληπτικών πληροφοριών και στην ανάλυση των πρωτοσέλιδων εφημερίδων και στις φωτογραφίες κακής ποιότητας».

Ακόμη και οι υποστηρικτές του πάνελ αναγνωρίζουν ότι το έργο του περιοριζόταν ολοένα και περισσότερο, αλλά το κατηγόρησαν σε Κινέζους και Ρώσους μέλη που μπλοκάρουν ή συσκότιζαν δυσμενή ευρήματα.

«Η τελευταία έκθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί παρόλο που αναφέρεται σε χρήσιμες λεπτομέρειες για τα οικονομικά και τους ξένους εργαζομένους, η Κίνα μόλις και μετά βίας αναφέρεται», είπε ένα πρώην ανώτερο στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω διπλωματικών ευαισθησιών. «Αν μιλάτε για παραβίαση των κυρώσεων και δεν αναφέρετε την Κίνα, αυτό δεν είναι πραγματικά μια τρομερά ακριβής αντανάκλαση του τι πραγματικά συμβαίνει».

Ενώ οι αναφορές του πάνελ έμοιαζαν με μια περιεκτική περίληψη, έμοιαζαν περισσότερο με ένα μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου παζλ, συχνά με μερικά από τα πιο σημαντικά κομμάτια να μένουν έξω, είπε το πρώην μέλος.

Το τέλος του πάνελ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη τριμερή συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον, Σεούλ και Τόκιο και περισσότερα στοιχεία για παραβιάσεις των κυρώσεων θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν, καθώς η περιοριστική επιρροή που είχαν η Ρωσία και η Κίνα στις εκθέσεις που δημιουργούν τίτλους θα εξαφανιστεί με την επιτροπή του ΟΗΕ. των ειδικών, δήλωσε ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ.

Επειδή οι παγκόσμιες τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες βασίζονται σε ανεξάρτητες αναφορές για το πάγωμα και το κλείσιμο λογαριασμών που σχετίζονται με δίκτυα αποφυγής κυρώσεων στο εξωτερικό, θα βρεθούν μηχανισμοί συνεχούς αναφοράς, δήλωσε ο Χιου Γκρίφιθς, πρώην επικεφαλής της επιτροπής και τώρα σύμβουλος κυρώσεων.

Βαθύτεροι δεσμοί με τη Ρωσία

Ο Γκρίφιθς είπε ότι το βέτο υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την παράνομη προμήθεια βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων και συμβατικών πυρομαχικών πυροβολικού να αναφέρονται από ένα όργανο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το βέτο της Ρωσίας δείχνει ότι ο Πούτιν θα εντείνει τη συνεργασία του με τους βαλλιστικούς πυραύλους και την κατάργηση του εμπάργκο με τη Βόρεια Κορέα», είπε.

Η ψηφοφορία δείχνει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, δήλωσε η Τζένι Τάουν του 38 North, ενός προγράμματος παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται νέες κυρώσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο τρέχον γεωπολιτικό περιβάλλον και το μεγαλύτερο βάρος για τα κράτη τώρα να χειριστούν τις προσπάθειες παρακολούθησης των κυρώσεων», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν μια νέα ειδική ομάδα αυτή την εβδομάδα με στόχο να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα από το να προμηθεύεται παράνομο πετρέλαιο, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.

Οι δύο χώρες επέβαλαν επίσης μονομερείς κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που εδρεύουν στη Ρωσία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορώντας τους ότι διοχέτευσαν κεφάλαια στα οπλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο χειρίζεται τις σχέσεις με τον Βορρά, χαρακτήρισε την ψηφοφορία «εξαιρετικά λυπηρή».

Η πιο ορατή επιβολή των κυρώσεων έχει ήδη επικεφαλής των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους, μερικές φορές σε σύγκρουση με την Κίνα ή τη Ρωσία.

Ο Καναδάς κατηγόρησε τα κινεζικά αεροσκάφη ότι παρενοχλούν απερίσκεπτα τα αεροσκάφη παρακολούθησης που συμμετέχουν σε επιχείρηση του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Το Πεκίνο χαρακτήρισε τις καναδικές πτήσεις «προκλητικές».

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου