Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 26 Μάρ 2024
Βράζει το Ισραήλ για την στάση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Κλίκ για μεγέθυνση






 

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών «πλήττει» τόσο την πολεμική του προσπάθεια όσο και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων. [EPA-EFE/SARAH YENESEL]


Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα τη Δευτέρα (25 Μαρτίου) στην πρώτη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την απαίτηση «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στον πόλεμο στη Γάζα, μετά την αποχή του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ μαίνονταν μάχες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά την ψηφοφορία, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ηγήθηκε των εκκλήσεων για την εφαρμογή του ψηφίσματος.

«Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επαίνεσε την ψηφοφορία στο X.

 

 

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το Ισραήλ ακύρωσε την επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, την οποία είχαν ζητήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, στο πολυσύχναστο νότιο τμήμα της Γάζας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών «πλήττει» τόσο την πολεμική του προσπάθεια όσο και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Ήταν «μια σαφής υποχώρηση από τη συνεπή θέση των ΗΠΑ», δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ενώ η διπλωματική προσοχή στράφηκε στη Νέα Υόρκη, οι μάχες συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να μάχονται με μαχητές της Χαμάς γύρω από μεγάλα νοσοκομεία.

Ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη έριξαν και πάλι βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξεία, με τους αμάχους να διαφεύγουν προς τα νότια.

«Πρόκειται για λιμό», δήλωσε ο Μοχάμαντ αλ Σαμπάουι, κάτοικος του θυλάκου, δείχνοντας μια μικρή κίτρινη κονσέρβα ψάρι. Ο ίδιος όπως και άλλοι έσπευσε στην ακτή ελπίζοντας να διαφύγει.

Η Ουάσινγκτον επέμεινε ότι η αποχή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία ακολούθησε πολυάριθμα βέτο, δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχει υιοθετήσει όλο και πιο σκληρή γραμμή με το Ισραήλ.

Χειροκρότημα

Η αποχή σήμαινε ότι το ψήφισμα πέρασε με θετική ψήφο και των άλλων 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απαιτεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» για τον εν εξελίξει ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού, που θα οδηγήσει σε μια «διαρκή» εκεχειρία.

Το ψήφισμα, το οποίο προκάλεσε χειροκροτήματα στο συνήθως ήρεμο Συμβούλιο, απαιτεί επίσης από τη Χαμάς και άλλους μαχητές να απελευθερώσουν τους ομήρους που είχαν συλλάβει, αν και δεν συνδέει άμεσα την απελευθέρωση με την κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε με την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.160 νεκρούς στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP) που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Οι μαχητές κατέλαβαν επίσης περίπου 250 ομήρους, από τους οποίους το Ισραήλ πιστεύει ότι περίπου 130 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, ενώ από αυτούς οι 33 θεωρούνται νεκροί.

Με την υπόσχεση να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει ανελέητους βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή στο παράκτιο έδαφος.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς ανέβασε τη Δευτέρα τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων νεκρών σε 32.333, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μερικό διοικητικό έλεγχο στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, χαιρέτισε επίσης την ψηφοφορία. Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, ζήτησε «να σταματήσει οριστικά αυτός ο εγκληματικός πόλεμος και να αποχωρήσει αμέσως το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας».

Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εφαρμογή της είναι «ζωτικής σημασίας για την προστασία όλων των αμάχων», ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας Σουφιάν Κούντα δήλωσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση».

Η απόφαση ελήφθη ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ βρισκόταν σε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

«Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο όσο υπάρχουν ακόμα όμηροι που κρατούνται στη Γάζα», δήλωσε μετά την ψηφοφορία.

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ έχουν αυξηθεί παράλληλα με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον αντίκτυπο του πολέμου στους αμάχους στη Γάζα, όπου ο ΟΗΕ λέει ότι επίκειται λιμός.

Η αποφασιστικότητα του Νετανιάχου να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, την πόλη στα νότια σύνορα της Γάζας όπου καταφεύγει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής, έχει γίνει βασικό σημείο διαφωνίας.

«Προβληματισμένος» ο  Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ήταν «προβληματισμένος» και «απογοητευμένος» από την ακύρωση της αποστολής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θα «βρει άλλους τρόπους να κάνει γνωστές τις ανησυχίες μας» σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.

Στη Ράφα, οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν την ψηφοφορία του ΟΗΕ και κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Ισραήλ για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπιλάλ Αουάντ, 63 ετών, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει «να σταθεί ενάντια σε μια επίθεση στη Ράφα και να υποστηρίξει την επιστροφή των εκτοπισμένων στις πόλεις τους».

Ο Ίχαμπ αλ- Ασάρ, 60 ετών, εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Ισραήλ θα συμμορφωθεί» με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην πόλη της Γάζας, από όπου διέφυγε ο Ασάρ, στρατεύματα και τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Al-Shifa, το μεγαλύτερο της περιοχής, εδώ και μια εβδομάδα. Πιο πρόσφατα προχώρησαν στο νοσοκομείο Al-Amal στην κύρια νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις του ως «ακριβείς επιχειρησιακές δραστηριότητες» και δήλωσε ότι έχει φροντίσει να αποφύγει την πρόκληση ζημιών στους αμάχους, αλλά οι οργανώσεις αρωγής έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους μη μαχητές που έχουν εμπλακεί στις μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πολεμούσε τους μαχητές γύρω από τα δύο νοσοκομεία και ανέφερε ότι περίπου 20 μαχητές σκοτώθηκαν γύρω από το Αλ Αμάλ την προηγούμενη ημέρα σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές.

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν κοντά στο Αλ-Σίφα ανέφεραν πτώματα στους δρόμους, συνεχείς βομβαρδισμούς καθώς και εξευτελισμούς και συλλήψεις ανδρών.

«Ασεμνή»

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι είχε συλλάβει συνολικά περίπου 500 μαχητές που «συνδέονται» με τη Χαμάς και το Ισλαμικό Τζιχάντ, μια άλλη μαχητική ομάδα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Αλ-Σίφα.

Οι μάχες έγιναν ενώ μια ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας διορισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε ότι υπήρχαν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούσαν το όριο για «πράξεις γενοκτονίας».

Το Ισραήλ απέρριψε την έκθεση της Αλμπανέζε, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Τρίτη, ως «αισχρή αντιστροφή της πραγματικότητας».

Στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα διέταξαν το προσωπικό και τους ασθενείς να εκκενώσουν το νοσοκομείο, αλλά η αναχωρούσα αυτοκινητοπομπή κόλλησε λόγω συντριμμιών στο δρόμο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων που προσπάθησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια, τραυματίζοντας δύο – ένας από τους οποίους κατάφερε να επιστρέψει στη φάλαγγα.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου