Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Σεπ 2022
Από την Ουκρανία στον Καύκασο
Κλίκ για μεγέθυνση
 









AP Photo/Andrii Marienko





16.09.2022, 16:00
 

Η διάχυση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας εκτός συνόρων δεν ήρθε στην Τρανσδνειστερία και τη Μολδαβία αλλά στον Καύκασο.

Είναι προφανές ότι το Αζερμπαϊτζάν, που έχει την πλήρη στήριξη της ομοεθνούς και ομόθρησκης Τουρκίας, αλλά και του Ισραήλ λόγω της γειτνίασης με το Ιράν, δοκιμάζει αν και κατά πόσον μπορεί να παρακάμψει τη Μόσχα και τον επιδιαιτητικό της ρόλο στην περιοχή.

Μπορεί η Ρωσία την ώρα της αντεπίθεσης του Κιέβου στη Βορειοανατολική Ουκρανία να αποτρέψει το Αζερμπαϊτζάν από μια επιχείρηση στόχος της οποίας θα είναι η πλήρης ανάκτηση των περιοχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αρμενίας από το 1992.

Μια ταπεινωτική για την Αρμενία ήττα θα συρρικνώσει την αξιοπιστία της Ρωσίας στον Καύκασο και πρώτα από όλα θα αναζωπυρώσει τον εθνικισμό της Γεωργίας που καραδοκεί για να ανατρέψει με πρώτη ευκαιρία την ήττα της το 2008 στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το Ιράν, στενός σύμμαχος της Αρμενίας, δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ως θεατής μια ανατροπή των ισορροπιών στον Καύκασο που κατά κύριο λόγο θα οφείλεται στην εκπαίδευση και στα οπλικά συστήματα που η Τουρκία και το Ισραήλ παρέχουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία χρόνια με τη στενή στρατιωτική συνεργασία με την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ, το καθεστώς Αλίεφ στο Μπακού έχει εκ των πραγμάτων τερματίσει τις λεπτές ισορροπίες που κρατούσε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 ανάμεσα στη Ρωσία από τη μια μεριά και τις ΗΠΑ και τη Δύση από την άλλη.

Παράδοξο των παραδόξων η Τουρκία, που έχει μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή με την παρέμβασή της έχει καταστήσει το Αζερμπαϊτζάν ντε φάκτο μέλος του ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που συνιστά στρατηγικό κίνδυνο για τα ζωτικά συμφέροντα της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Η Ρωσία διαθέτει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μικρή ειρηνευτική δύναμη, η παρουσία της οποίας θέτει στο Κρεμλίνο το δίλημμα του ανοίγματος ενός δεύτερου μετά την Ουκρανία πεδίου σύγκρουσης ή της ταπεινωτικής απόσυρσης.

Για χρόνια η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έκανε ασκήσεις για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με υπέρπτηση της Σαουδικής Αραβίας.

Σήμερα είναι πολύ πιθανό να γίνονται ασκήσεις με σενάριο που θα προβλέπει ότι τα εναέρια μέσα του Ισραήλ θα έχουν βάση εξόρμησης το Αζερμπαϊτζάν.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου