Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 27 Σεπ 2023
Εφέ χιονοστιβάδας: Τι θα μπορούσε να σημαίνει το Ελ Νίνιο για τις ΗΠΑ αυτόν τον χειμώνα και μετά
Κλίκ για μεγέθυνσηΘα χρειαστεί να συγκεντρώσετε περισσότερα αυτό το χειμώνα; (Selcuk Acar/Anadolu Agency/Getty Images)

 

 

 

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μια αναταραχή αλλαγών λόγω του κλιματικού φαινομένου γνωστό ως El Niño, το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στον καιρό της Βόρειας Αμερικής κατά τους πιο κρύους μήνες του έτους. Το φετινό El Niño, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, αναμένεται να είναι δυνατό αυτό το χειμώνα και να διαρκέσει μέχρι τις αρχές της επόμενης άνοιξης, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της NOAA. Οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε επίσης να συσκευάσει μια οικονομική γροθιά. 


ΤΙ ΕΙΝΑΙ EL NI Ñ O; 

 • Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλίμα στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας υψηλότερες από το μέσο όρο. 

 • Κανονικά, το ζεστό νερό περιορίζεται στον δυτικό Ειρηνικό από ανέμους που πνέουν από ανατολή προς δύση, ωθώντας το προς την Ινδονησία και την Αυστραλία.

 • Αλλά κατά τη διάρκεια ενός Ελ Νίνιο, οι άνεμοι επιβραδύνονται και μπορούν να αντιστρέψουν την κατεύθυνση, επιτρέποντας στο θερμότερο νερό να εξαπλωθεί προς τα ανατολικά μέχρι τη Νότια Αμερική.

 • Αυτό το κλιματικό φαινόμενο συνήθως οδηγεί σε μη φυσιολογικά καιρικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων ξηρασιών στη συνήθως βροχερή νοτιοανατολική Ασία και Αυστραλία, και βροχοπτώσεις στις κανονικά άνυδρες Νοτιοδυτικές ΗΠΑ.


ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ; 

 • Σε όλο το νότο: Το El Niño φέρνει συνήθως πιο υγρό και πιο δροσερό καιρό στην περιοχή, σύμφωνα με το NOAA. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες για χειμερινή βροχόπτωση, όπως παγωμένη βροχή, χιονόνερο και χιόνι. Η επιπλέον υγρασία θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για πολιτείες όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα και ο Μισισιπής, που έχουν μαστιστεί από την ξηρασία.

 • Σε όλο τον Βορρά: Το Ελ Νίνιο συνήθως οδηγεί σε έναν πιο ήπιο χειμώνα από τα βορειοδυτικά στις Μεγάλες Λίμνες. Οι μεμονωμένες καταιγίδες μπορούν ακόμα να σχηματιστούν και να προκαλέσουν κρίσεις βάναυσου κρύου ή πυκνού χιονιού, αλλά είναι συνήθως λιγότερο συχνές.

 • Στα βορειοανατολικά: Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε εδώ κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα El Niño. Η περιοχή μπορεί να είναι πιο ήπια συνολικά όπως και οι άλλες βόρειες αντίστοιχές της, αλλά μπορεί επίσης να βρίσκεται στο έλεος των ισχυρών παράκτιων καταιγίδων που κινούνται κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού.

 • Ο χειμώνας 2009-2010 ήταν ο τελευταίος με ένα Ελ Νίνιο της ίδιας ισχύος πρόβλεψης με φέτος. Ήταν αρκετά κρύο στις νότιες και κεντρικές ΗΠΑ και πολύ υγρό και χιονισμένο κατά μήκος της ανατολικής ακτής, σύμφωνα με το NOAA. Η εποχή ήταν διαβόητη για τις πολλαπλές χιονοθύελλες που έπληξαν τα βορειοανατολικά διαδοχικά.


ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ

 • Το Ελ Νίνιο φέτος θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ , δυνητικά επηρεάζοντας τα πάντα, από τις τιμές των τροφίμων μέχρι τις πωλήσεις χειμερινών ενδυμάτων.

 • Μια μελέτη νωρίτερα φέτος αποδίδει 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες παγκόσμιου εισοδήματος στο Ελ Νίνιο 1997-98 και 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες στο Ελ Νίνιο του 1982-83. 

 • Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων είναι ένα κοινό θέμα στις εκδηλώσεις του El Niño, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank. Οι τιμές του κακάο ήδη εκτινάσσονται στα ύψη καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, αλλά οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέο έλλειμμα καθώς οι θερμότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες του Ελ Νίνιο οδηγούν σε κακές συνθήκες για την καλλιέργεια κακάο. 

 • Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού μπορεί επίσης να αισθάνεται τη ζέστη: Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε μια «σημαντική μείωση» στις τουριστικές επισκέψεις σε δεκάδες αξιοθέατα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων El Niño.

 • Άλλα μέρη του κόσμου προετοιμάζονται για αλλαγή: η Αυστραλία είναι πιθανό να είναι πολύ πιο ξηρή και ζεστή, προκαλώντας ανησυχίες για πυρκαγιές. Η Ινδία προετοιμάζεται επίσης για τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, που μπορεί να αποδυναμώσει τις βροχές των μουσώνων που είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια των καλλιεργειών.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου