Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας του Κολοράντο έκρινε με οριακή πλειοψηφία (4-3) ότι ο Τραμπ δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας των πράξεών του κατά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021.

Μετά την έφεση ο Τραμπ θα παραμείνει προς το παρόν στο ψηφοδέλτιο για τις προκριματικές εκλογές του Κολοράντο. Στο κείμενο της έφεσης η νομική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Κολοράντο κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας ότι «αλλάζει ριζικά την πορεία της αμερικανικής δημοκρατίας», σύμφωνα CBS News, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα «διαστρεβλώσει» τις προεδρικές εκλογές του 2024 και «θα οδηγήσει τα δικαστήρια στο εξής σε πολιτικές διαμάχες για νεφελώδεις κατηγορίες για εξέγερση».

Το Κολοράντο είναι η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που έχει «κόψει» την υποψηφιότητα του Τραμπ, βάσει μιας συνταγματικής ρήτρας των ΗΠΑ που ονομάζεται 14η Τροποποίηση και που απαγορεύει σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε «εξέγερση» να κατέχει δημόσια αξιώματα. Τη Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μίσιγκαν αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή που είχαν καταθέσει ψηφοφόροι της Πολιτείας με την οποία ζητούσαν να αποκλειστεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

από:https://thepressproject.gr