Ως προαναγγελία αντεπίθεσης ερμηνεύονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, ωστόσο, απέφυγε για ακόμη μια φορά να αποσαφηνίσει ποια είναι τα νέα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε, σήμερα, ότι τα εδάφη που ανήκουν στις προσαρτημένες περιοχές και έχουν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες «θα είναι για πάντα Ρωσία και θα επιστραφούν».

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση δημοσιογράφο για το εάν υπάρχουν αντιφάσεις σε σχέση με τις υποσχέσεις της Μόσχας προς τους τοπικούς πληθυσμούς και τις εξελίξεις στο μέτωπο δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει καμία αντίφαση, θα είναι στη Ρωσία για πάντα και θα ανακαταληφθούν».

Πρόσθεσε δε ότι δεν έχουν αλλάξει οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για να τονίσει «αυτό είναι εντελώς στο χέρι του επικεφαλής, του προέδρου της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τέτοιας αποφάσεις. Μόνο η συνέχιση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να επισημοποιήσουν τα όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ότι υπάρχει ανασύνταξη δυνάμεων και επίκειται επιχείρηση ανακατάληψης των εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ σημειώνει πως οποιαδήποτε «ρωσικά αντικείμενα» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι και η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι μέρος ενός αμυντικού πολέμου.

«Οποιαδήποτε ρωσικά αντικείμενα σε κατεχόμενα εδάφη είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι για επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις (της Ουκρανίας)», ανέφερε με tweet του ο Ποντολιάκ.

«Οποιαδήποτε αντεπίθεση και τερματισμός της κατοχής εδαφών εμπίπτει στην έννοια του αμυντικού πολέμου. Αυτό είναι ένα απόλυτο αξίωμα τόσο για την ηγεσία της Ουκρανίας όσο και για τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε.

Δημιουργική ασάφεια για τα σύνορα

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, πάντως, για ακόμη μια φορά απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα σύνορα των περιοχών που προσαρτήθηκαν και, κατά συνέπεια, ποια είναι τα νέα ρωσικά σύνορα.

«Παρακαλώ, διαβάστε το διάταγμα. Υπάρχει νομική διατύπωση. Σε γενικές γραμμές, φυσικά, σχετίζονται με την περιοχή στην οποία υπήρχε στρατιωτική-πολιτική διοίκηση την ώρα της προσάρτησης. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά: Ορισμένα εδάφη θα ανακαταληφθούν και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους πληθυσμούς που θα εκφράσουν την επιθυμία να ζήσουν στη Ρωσία» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Επικύρωση των προσαρτήσεων από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σήμερα την διαδικασία επίσημης προσάρτησης στη Ρωσία εδαφών που υπερβαίνουν το 15% του συνολικού εδάφους της Ουκρανίας την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε μεγάλες ζώνες της ουκρανικής επικράτειας.

Στην μεγαλύτερη επέκταση του ρωσικού εδάφους σε τουλάχιστον μισό αιώνα, ο Πούτιν υπέγραψε τους νόμους με τους οποίους ενσωματώνονται στη Ρωσία η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η περιοχή της Χερσώνας και η περιοχή της Ζαπορίζια.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τέσσερις ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την ενσωμάτωση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, των περιοχών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στην Ρωσική Ομοσπονδία», ανακοίνωσε η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. «Επίσης υπέγραψε τους σχετικούς νόμους περί επικύρωσης».

Οι περιοχές που προσαρτώνται δεν βρίσκονται όλες υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων. Τα εδάφη που διεκδικεί συνολικά η Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 18% του εδάφους της Ουκρανίας.
πηγη: https://tvxs.gr