Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 19 Οκτ 2022
Τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις περιοχές που έχει προσαρτήσει
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Πώς δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη ενέργεια ο Ρώσος πρόεδρος

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι πως κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, που προσάρτησε μονομερώς η Μόσχα τον περασμένο μήνα. Μέρη των εδαφών αυτών των ουκρανικών περιφερειών βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Αυτά τα εδάφη «είχαν καθιερώσει στρατιωτικό νόμο πριν από την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απαραίτητο να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς ακολουθώντας τη ρωσική νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν.

Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.

«Οι νεοναζί (Ουκρανοί) χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους (…) Στέλνουν ομάδες σαμποτέρ στα έδαφη μας», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τις «πυρηνικές υποδομές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει εντός τριών ημερών να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Στην κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μόσχα, καθιερώνεται επίσης καθεστώς ενισχυμένου συναγερμού, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

Θεσπίζεται επίσης ένα καθεστώς ενισχυμένης ασφάλειας, που περιγράφεται ως «καθεστώς αντίδρασης μεσαίου επιπέδου», στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και στις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Βάσει αυτού περιορίζονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έρχονται την ίδια μέρα που Ρώσοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα, μια από τις τέσσερις κατεχόμενες περιφέρειες, είπαν στους αμάχους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν μπροστά σε μια επικείμενη ουκρανική επίθεση.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.

 

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου