Η απόπειρα αναχαίτισης του δεύτερου «καραβανιού» από την κεντρική Αμερική που κατευθύνεται στις ΗΠΑ, στα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό, είχε αποτέλεσμα το θάνατο ενός μετανάστη και τον τραυματισμό άλλων δέκα, στη μεθοριακή πόλη Τεκούν Ουμάν. Στο μεταξύ το πρώτο καραβάνι βρίσκεται 1.000 μακρυά από τα αμερικανικά σύνορα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Γουατεμάλας επιβεβαίωσε ότι ο μετανάστης, ένας 26χρονος άνδρας, υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι από πλαστική σφαίρα και υπέκυψε στο νοσοκομείο της Τεκούν Ουμάν όπου διακομίστηκε.

 

Δεν έγινε σαφές εάν ο άνδρας τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία της Γουατεμάλας στην Τεκούν Ουμάν, ή με τη μεξικανική αστυνομία, καθώς οι μετανάστες περνούσαν τη γέφυρα Ροδόλφο Ρόμπλες, που συνδέει τα δύο κράτη.

«Πολλοί άνθρωποι» χρειάστηκαν ιατρικές φροντίδες αφού τραυματίστηκαν από «διάφορα αντικείμενα και δακρυγόνα», ανέφερε μέσω Twitter η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού της Γουατεμάλας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον 10 άνθρωποι, τόσο αστυνομικοί όσο και μετανάστες, τραυματίστηκαν.

Οι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι από 1.500 ως 2.000, κατάφεραν να φθάσουν στα σύνορα με το Μεξικό, όπου ορισμένοι ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ άλλοι ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με αστυνομικούς καθώς αξίωναν να τους αφήσουν να περάσουν.

 

Πρόκειται για το δεύτερο «καραβάνι» που έφθασε στο έδαφος του Μεξικού, αφότου αναχώρησε από την Ονδούρα τη 17η Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ το πρώτο καραβάνι, που αναχώρησε τη 13η Οκτωβρίου, κινείται κατά μήκος του Μεξικού, και βρίσκεται 1.000 μίλια μακρυά με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να φθάσει στα σύνορα των ΗΠΑ και να ζητήσει άσυλο.

Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στα σύνορα

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό θα μπορούσε να ανέλθει σε χιλιάδες, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν οριστική απόφαση, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, διατυπώνοντας μια πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση για το μέγεθος των δυνάμεων σε σχέση με τους 800-1.000 στρατιώτες που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με τον πιθανό αριθμό στρατιωτών, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της αποστολής που στοχεύει στο να ενισχύσει τη μάχη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά των μεταναστών που ταξιδεύουν πεζή προς τις ΗΠΑ.

Πηγη:https://tvxs.gr