«Le Sardine». Ετσι λέγεται το νέο και αυξανόμενο κίνημα στην Ιταλία. Αντίπαλός του ο ακροδεξιός και ξενοφοβικός Ματέο Σαλβίνι και σύμμαχός του τα social media. Αυθόρμητο, απρόβλεπτο, νεανικό και υπερκομματικό, αν και για τους πολιτικούς σχολιαστές, αριστερό. Χαρακτηριστικά που το κάνουν και επικίνδυνο για την «κανονικότητα» της Λέγκας.

Αφορμή στάθηκαν οι περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στην Εμίλια Ρομάνια, περιφέρεια που θεωρείται οχυρό της Αριστεράς στην Ιταλία, και υπό τον φόβο της αύξησης της επιρροής της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία του επικεφαλής της Λέγκας, στην περιοχή. Έτσι από όπου περνάει ο Σαλβίνι, οι «σαρδέλες» τον υποδέχονται δεόντως. 

 

Στη Μπολόνια, στη Μόντενα, στη Ρίμινι, στην Πάρμα, χιλιάδες άνθρωποι, νέοι, φοιτητές, εργάτες, υπάλληλοι, ηλικιωμένοι, διαδηλώνουν ταυτόχρονα με τις συγκεντρώσεις του Σαλβίνι, με χάρτινες, πολύχρωμες σαρδέλες στο χέρι, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, τραγουδώντας το παρτιζάνικο τραγούδι «Bella Ciao» και στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο σαν σαρδέλες.

Οι διαμαρτυρίες «της σαρδέλας» επινοήθηκαν από τέσσερις φίλους από τη Μπολόνια που στόχο είχαν να κατεβάσουν στο δρόμο έξι χιλιάδες άτομα, ώστε να είναι περισσότερα από τα 5.600 άτομα που χωρούσε ο αθλητικός πολυχώρος που θα μιλούσε ο Σαλβίνι.

Ωστόσο, η κεντρική «Πιάτζα Ματζιόρε» συγκέντρωσε πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρότι οι διαδηλωτές έδωσαν μάχη για να φθάσουν στο κέντρο της πόλης με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που με αντλίες και δακρυγόνα προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

«Η παρουσία τους ήταν ένα μήνυμα αντίθεσης στο μίσος που η άκρα δεξιά προσπαθεί να φέρει στην Εμίλια-Ρομάνια» δήλωσαν οι διοργανωτές, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν στο Reuters, προσπαθούνε να ξυπνήσουνε έναν λαό κουρασμένο να βλέπει τις αξίες του να καταπατούνται. «Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στις σκοτεινές δυνάμεις που κερδίζουν έδαφος στην Ιταλία μετά από μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας και βύθισης των μισθών».

«Εγώ βλέπω ανθρώπους εναντίον μου, όμως στην δημοκρατία συνυπάρχουν τα πάντα», δηλώνει από την πλευρά του ο Σαλβίνι, τονίζοντας: «εγώ συναντώ επιχειρηματίες, γεωργούς, εργάτες. Υπάρχουν κι όσοι διαδηλώνουν εναντίον μου, όμως αυτό είναι ωραίο στη δημοκρατία. Αρκεί, όποιος διαδηλώνει να μην παρακινεί στη βία και να μην απειλεί με θάνατο».

Such A Human @SuchNigel

Thousands of Italians singing the revolutionary song "Bella Ciao" in , in protest against the policy of hatred and racism against refugees and migrants in .

💚❤💘

Ενσωματωμένο βίντεο
272

 

Η 21χρονη Ana, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια που παρακολούθησε την πρώτη διαμαρτυρία, δήλωσε στο The Local: «Μάλλον του αρέσει ότι διαμαρτύρονται εναντίον του, επειδή αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι να προκαλεί την προσοχή. Αλλά στην πραγματικότητα, εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτός. Είναι οι ιδέες του που απορρίπτουμε, το μίσος και η διαίρεση που προωθούν».

Η Εμίλια Ρομάνια είναι μια από τις κορυφαίες βιομηχανικές περιοχές της Ιταλίας και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, όμως ο Σαλβίνι δεσμεύτηκε να «απελευθερώσει την Εμίλια-Ρομάνια από τα αριστερά» στις εκλογές στις 26 Ιανουαρίου.

«Ο Σαλβίνι είπε ότι η Εμίλια Ρομάνια πρέπει να απελευθερωθεί από την Αριστερά, αλλά ολόκληρη η Ιταλία απελευθερώθηκε από τις σκοτεινές δυνάμεις στο τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Δεν χρειάζεται να απελευθερωθούμε, είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και ως ελεύθεροι άνθρωποι διαδηλώνουμε γιατί διακυβεύονται οι βασικές αξίες της συμμετοχής και της δημοκρατίας» απαντά ο Αντρέα Γκαρέφα, εκ των διοργανωτών.

Την ίδια ώρα το κίνημα της «σαρδέλας» διογκώνεται και απλώνεται πέραν της Εμίλια Ρομάνια, καθώς ετοιμάζεται να πλημμυρίσει και τις πλατείες σε Μιλάνο, Τορίνο, Φλωρεντία, Τοσκάνη αλλά και στο Παλέρμο της Σικελίας.

Γι αυτό και η Λέγκα, είναι σαφές, σύμφωνα και με τους πολιτικούς αναλυτές, ότι ανησυχεί. «Ξέρουμε καλά ότι πρόκειται, κυρίως, για αριστερούς που, ούτως ή άλλως, δεν θα με ψήφιζαν ποτέ», δηλώνει η Λουτσία Μποργκοντζόνι, υποψήφια περιφερειάρχης της Λέγκα στην περιοχή της Μπολόνια. Η πλειοψηφία όμως των σχολιαστών προειδοποιεί ότι πρωτοβουλίες σαν και αυτή, που έχει τις ρίζες της στην κοινωνία των πολιτών, στους από κάτω, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυρίαρχη πολιτική.

Από την άλλη, η τελευταία νίκη στην περιφέρεια Ούμπρια της συμμαχίας της ιταλικής Δεξιάς υπό την ηγεσία της Λέγκας έχει καταλήξει μέσα σε μόλις δύο χρόνια, από το να διοικεί αρχικώς τρεις περιφέρειες (Λιγυρία, Λομβαρδία, Βένετο) να έχει πλέον υπό τον έλεγχό της δώδεκα. Γεγονός που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η αποχώρηση του Σαλβίνι από την κυβέρνηση, μετά τον σχηματισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων, δεν αποδείχτηκε επιζήμια.

Οι εξελίξεις έπονται.
https://tvxs.gr