Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κάνει σχέδια για μη επανδρωμένα πολεμικά πλοία.

Ζήτησε μάλιστα από την αμυντική βιομηχανία να υποβάλει ιδέες για τον σχεδιαζόμενο στόλο μη επανδρωμένων πλοίων, τα οποία θα έχουν μέγεθος κορβέτας.

Όπως αναφέρει το USNI News, με το προσχέδιο αυτό, για το πρόγραμμα Large Unmanned Surface Vehicle, αρχίσει η διαδικασία μετάβασης σε ένα πλήρους κλίμακας, κανονικό πρόγραμμα ναυπήγησης.

«Το LUSV θα είναι ένα παραμετροποιήσιμο σκάφος υψηλής αντοχής, ικανό να φέρει διάφορα είδη εξοπλισμού για μη επανδρωμένες αποστολές, προκειμένου να ενισχύσει την επανδρωμένη δύναμη επιφανείας του ναυτικού» αναφέρεται σε περίληψη του προγράμματος. Όπως σημπληρώνεται, το σκάφος θα μπορεί να πραγματοποιεί μια σειρά αποστολών ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με επανδρωμένα σκάφη, και θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ή ημιαυτόνομα.

 

Το αμερικανικό ναυτικό ζήτησε 400 εκατ. δολάρια για να κατασκευάσει δύο LUSV μήκους 60- 90 μέτρων, με εκτόπισμα 2.000 τόνων, στο πλαίσιο προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης.

ΤΑ πλοία αυτά αποστολή θα έχουν να επεκτείνουν την εμβέλεια των συστημάτων εντοπισμού του στόλου και να ενισχύουν την ισχύ πυρός του, φέροντας επιπλέον πυραύλους που θα μπορούν να εκτοξεύονται κατόπιν εντολής από επανδρωμένα σκάφη. 

https://tvxs.gr