Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 04 Αύγ 2018
Κόσμος: Ειδήσεις
Κλίκ για μεγέθυνση
  • Σε τεντωμένο σκοινί παραμένουν οι σχέσεις της Σερβίας και του Κοσόβου με την αντιπαράθεση να κλιμακώνεται με αφορμή μια πιθανή διευρυμένη αυτονομία που δύναται να αποκτήσει μια ομοσπονδία σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο. Καθοριστική κρίνεται η ημερομηνία της 4ης Αυγούστου καθώς λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πρίστινα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε συμφωνηθεί μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων να φτιαχτεί μια ομοσπονδία σέρβικων δήμων που θα είχαν μια διευρυμένη αυτονομία στο βόρειο Κόσοβο. Η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ αν και έχει εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου που όμως έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρξουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.Το Σάββατο (04/08) λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πρίστινα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων και εν μέσω φημών ότι οι Σέρβοι θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία της περιοχής, η ένταση κλιμακώνεται. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ παρατηρείται και κινητικότητα από την πλευρά της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR). Ο Ράμους Χαραντινάι, προκειμένου να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των Σέρβων, προειδοποίησε ότι θα παταχθεί κάθε παράνομη πράξη. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι προετοιμάζεται κάτι. Παρ' όλα αυτά, διέταξα αυξημένη ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της Σερβίας, με ανοιχτή επιστολή του προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ζητάει να επιδείξουν σύνεση, να διατηρήσουν την ηρεμία στις πόλεις τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες των Αλβανών. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπόσχεται ότι η Σερβία δεν θα αφήσει αβοήθητους τους Σέρβους. «Η Σερβία είναι έτοιμη σήμερα να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντί σας, να προστατεύσει τη ζωή σας και την ειρήνη, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Όσο είμαι εγώ επικεφαλής στη Σερβία δεν θα επιτρέψουμε οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις. Νέα "καταιγίδα" (σ.σ. Κωδική ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης των Κροατών στην Κράινα το 1995) στο Κόσοβο, δεν πρόκειται να συμβεί» αναφέρει στην επιστολή προς τον σερβικό λαό του Κοσόβου, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η ένταση στο Κόσοβο ενισχύθηκε και εξαιτίας της αναγγελίας από τα Τίρανα για κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Λάδι στη φωτιά έριξαν επίσης και οι δηλώσεις του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, ότι στο διάλογο με το Βελιγράδι, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, θα θέσει και το θέμα της προσάρτησης στο Κόσοβο της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.(Συντάκτης:efsyn.gr)
  • ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου προς την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του έτους, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. .
  • Ριαμπκόφ: Δεν θα αποδώσει η αμερικανική πίεση στην Ρωσία . Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σημείωσε πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις προς ρωσική τράπεζα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. .
  • Ισόβια για την νεότερη καταδικασμένη τζιχαντίστρια στη Βρετανία. Η Σαφαά Μπουλάρ σχεδίαζε να επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο σε περίοδο αιχμής, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες. .
  • Αποφυλακίστηκε ο μακροβιότερος ισοβίτης της Κύπρου . Ο Παναγιώτης Καυκαρής , ο μακροβιότερος ισοβίτης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο εκ προ μελέτης του Παναγιώτη Μιχαήλ και των δύο ανήλικων παιδιών του και ήταν έγκλειστος για τριάντα χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές, αποφυλακίστηκε σήμερα το απόγευμα. .
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου