Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Νοέ 2023
Σε ισχύ η εκεχειρία μετά από επτά εβδομάδες πολέμου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ξεκίνησε στις 7 το πρωί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μετά από ακόμα μία μέρα γεμάτη θανάτους αμάχων στη Γάζα και επτά εβδομάδες πολέμου με σχεδόν 15.000 νεκρούς Παλαιστίνιους από τους οποίους πάνω από 6.000 παιδιά, και  περίπου 1.200 Ισραηλινούς.

Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το φυλάκιο στη Ράφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναφέρει πως περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά. Ακόμη, θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ.

Περίπου δεκαπέντε λεπτά αφού τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες σε ισραηλινά χωριά γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπε ότι θα είναι παρούσα αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα για να εξασφαλίσει την «τήρηση του καταλόγου» των παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει τέσσερις μέρες αλλά, ακόμα και αν τηρηθεί, δεν αρκεί για να αμβλύνει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πείνα σαρώνει από άκρη σε άκρη και τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό διάλυση.

 

Ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων

Η ανακωχή καθυστέρησε 21 ώρες, κατά τις οποίες η Παλαιστίνη πλήρωσε πάλι βαρύ φόρο αίματος, εξαιτίας νέας σειρά απαιτήσεων του Ισραήλ όσον αφορά τους 150 κρατουμένους, όλοι τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που συμφώνησε να απελευθερώσει σε αντάλλαγμα για ομήρους της Χαμάς. 

Περίπου στις 16:00 αναμένονται οι πρώτες απελευθερώσεις 13 ομήρων -γυναικών και παιδιών-. Αξιωματούχος δήλωσε πως θα απελευθερωθούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα για τους 13.

«Αφού ο Ερυθρός Σταυρός παραλάβει τους (Παλαιστίνιους) κρατουμένους, αυτοί που είναι από την Ιερουσαλήμ θα πάνε στην Ιερουσαλήμ και αυτοί από τη Δυτική Όχθη θα συγκεντρωθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Μπετούνια όπου θα τους περιμένουν οι οικογένειές τους», είπε στο Reuters Παλαιστίνιος επίτροπος για τους κρατούμενους, Καντούρα Φάρες.

Αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, συνοδευόμενοι από προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και αιγύπτιους πράκτορες, θα βρίσκονται σε αίθουσα της στη Ράφα για να υποδεχθούν ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι. Σχεδιάζεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αλ Αρίς και από εκεί στο Ισραήλ.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα στην Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Hatem Moussa

Οι ισραηλινές αρχές θα λαμβάνουν κάθε βράδυ κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφήνονται ελεύθεροι το επόμενο πρωί. Η Μαγιάν Ζιν έμαθε χθες βράδυ πως οι δυο κόρες της δεν θα είναι ανάμεσα στους ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα. «Είναι απίστευτα δύσκολο για μένα» έγραψε στο Twitter αλλά αισθάνεται «ανακουφισμένη για τις άλλες οικογένειες».

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 300 Παλαιστινίων που είναι πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι: περιλαμβάνει 33 γυναίκες και 267 νέους κάτω των 19. Ανάμεσά τους, 49 χαρακτηρίζονται μέλη της Χαμάς.

«Θέσαμε ως όρο ότι (...) οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στις φυλακές θα απελευθερωθούν» κατά «αρχαιότητα», δηλαδή με βάση το πόσο καιρό κρατούνται, δήλωσε ο Μπασάμ Ναΐμ, στέλεχος της Χαμάς.

Νέες προειδοποιήσεις του Ισραήλ στους αμάχους

Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι μάζευαν πράγματά τους για να πάνε στα χωριά τους, παρά την πρόδηλη προσπάθεια του Ισραήλ να τους εκτοπίσει από την Παλαιστίνη.

Ο Όμαρ Τζιμπρίν, 16 ετών, είχε καταφύγει, μαζί με άλλα οκτώ μέλη της οικογένειάς του, στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.  «Γυρίζω σπίτι», είπε.

Αλλά καθώς αυτοκίνητα, κάρα που σέρνουν γαϊδούρια, τουκ-τουκ άρχιζαν να κινούνται, φυλλάδια στα αραβικά που έριξε από τους αιθέρες ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιούσαν: «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα».

«Το να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο», υπογραμμίζεται στο κείμενο του επιτελείου, που έχει χαρακτηρίσει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου ζώνη επιχειρήσεων.

Παλαιστίνιοι σήμερα στη Γάζα | AP Photo/Hatem Moussa

www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου