Όπως προέβλεπαν πολλοί αναλυτές, το Ισλαμικό Κράτος δεν εξοντώθηκε, αλλά προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που προέκυψαν από την ήττα του στον μεγάλης κλίμακας ανοιχτό πόλεμο. Έτσι, καταγράφονται αυξανόμενες ενδείξεις, οι οποίες αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, ότι η οργάνωση αναδιοργανώνεται στο Ιράκ, από όπου, άλλωστε και ξεκίνησε.

Το BBC επικαλείται αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών δυτικών κρατών αλλά και Κούρδων, σύμφωνα με τους οποίους η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ κινείται στη λογική των κλιμακούμενων εξεγέρσεων, με τις επιθέσεις του να αυξάνονται καθημερινά.

Ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε, ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους θεωρούνται πιο έμπειρα και πιο επικίνδυνα από αυτά της Αλ Γκάιντα. «Έχουν καλύτερες τεχνικές, καλύτερες τακτικές και πολλά περισσότερα χρήματα. Είναι σε θέση να αγοράζουν οχήματα, όπλα, προμήθειες σε φαγητό και εξοπλισμούς. Τεχνολογικά είναι καλύτερα καταρτισμένοι. Είναι πιο δύσκολο να τους καθαρίσεις. Είναι σαν την Αλ Γκάιντα αλλά με στεροειδή».

Ο βετεράνος αξιωματούχος σε θέματα πληροφοριών, παρέδωσε σχετική μελέτη στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα άνθρωπο ο οποίος έφυγε από τη χώρα του την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν.

«Βλέπουμε τις δραστηριότητες να αυξάνονται τώρα. Ένας διαφορετικός τύπος Ισλαμικού Κράτους προέκυψε μετά την καταστροφή του. Δεν θέλει να έχει δικό του έδαφος γιατί με αυτό τον τρόπο στοχοποιείται», εξηγεί. Οι τζιχαντιστές πλέον κινούνται σε υπόγεια τούνελ που βρίσκονται στα βουνά Χαμρίν του Ιράκ. «Είναι ένας κόμβος των μελών του ISIS σήμερα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ιρακινό στρατό να τον ελέγξει. Υπάρχουν πολλοί χώροι για να κρυφτούν και πολλές σπηλιές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτιμά επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος ενδεχομένως να αξιοποιήσει τις ταραχές στην πρωτεύουσα της χώρας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν με τα θρησκευτικά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του Αμερικανικού στρατού Στρατηγός William Seely, επικεφαλής της ομάδας δράσης στο Ιράκ, επιβεβαιώνει ότι το ISIS επιχειρεί να ανασυνταχθεί και τόνισε ότι είναι στα σκαριά μια νέα αποσταθεροποιητική απειλή για την περιοχή αλλά και για τη Δύση.

https://tvxs.gr