Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 14 Ιούν 2020
Αιφνίδια αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ και Σοϊγκού στην Τουρκία
Κλίκ για μεγέθυνση
ID 105179914 © Pavel Kanaplitski | Dreamstime.com
14.06.2020, 15:39

 

 

Αναβολή την τελευταία στιγμή, της σημερινής επίσκεψης των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Τουρκία, ανακοίνωσε τα υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος. 

Με μια λακωνική δήλωση, η Άγκυρα ενημερώνει ότι οι σχετικές συνομιλίες με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, χωρίς να κάνει γνωστό το λόγο της ακύρωσης. 

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού μας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα, αποφασίστηκε ότι οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των υφυπουργών των δύο χωρών. Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Οι συνομιλίες θα επικεντρώνονταν στο λιβυκό ζήτημα, καθώς και σε άλλα περιφερειακά θέματα, όπως το συριακό.  

Νωρίτερα σήμερα πάντως, η Μόσχα δια του πρέσβη της στην Αθήνα είχε στείλει έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα.  Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Αντρέι Μάσλοβ απάντησε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγής προκλητικών ενεργειών. 

«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας-κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επεσήμανε ότι η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών.

«Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου, ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα», σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μάσλοβ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας πως θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες και θα βασίζεται στα αντίστοιχα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου