Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 04 Ιούλ 2020
Λιβύη: Συγκροτείται επιτροπή για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα!
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Τη δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Μόσχα για συναντήσεις με την ρωσική ηγεσία, ανατρέποντας  τα δεδομένα που προσπάθησε να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με το παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας.

 

Όπως δήλωσε σε Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια και τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με τον ίδιο αλλά και με κορυφαίους αξιωματούχους της Λιβυκής κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία των δυο πλευρών για την επίτευξη μιας συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που δεν θα παραβιάζει τα δικαιώματα των υπολοίπων χωρών της περιοχής. 

 

«Μιλήσαμε γι’ αυτά τα θέματα (σ.σ τις θαλάσσιες ζώνες) μεταξύ άλλων, αλλά αποφασίσαμε πρώτα να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από Λίβυους ειδικούς, οι οποίοι θα μας στείλουν τις προτάσεις τους. Θα αξιολογήσουν τα συμφέροντά μας, τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των υπόλοιπων εμπλεκομένων πλευρών, και τελικά με βάση τις προτάσεις του θα θέσουμε το ζήτημα στο νομοθετικό σώμα. Έτσι, θα αποφασιστεί πώς και υπό ποια μορφή, θα υιοθετηθούν αυτές οι συμφωνίες» δήλωσε ο Ακίλα Σαλέχ, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στην “μετα-Καντάφι” εποχή και από τους πιο ισχυρούς αντιπάλους του Πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συγκροτηθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στη Λιβύη ο Ακίλα Σάλεχ και οι ομάδας εργασίας του Κοινοβουλίου της Λιβύης.

Ταύτιση απόψεων με τον Σεργκέι Λαβρόφ 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ακίλα Σάλεχ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας υπήρξε ικανοποίηση από τις δυο πλευρές για τα “αποτελέσματα των συνομιλιών”.  Όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ “η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στην Λιβύη”. Αυτή η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (δηλ. του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας) καθώς στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και τον Πρωθυπουργό της Λιβυκής κυβέρνησης Φαγέντ Αλ Σαράτζ που έχει προβεί σε πολλές προσωπικές ενέργειες και αποφάσεις χωρίς την έγκριση των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν, όπως και του Κοινοβουλίου.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε και πάλι την πρεσβεία της Ρωσίας στην Λιβύη με επικεφαλής στην παρούσα φάση τον προσωρινό επιτετραμμένο Τζαμσέντ Μπολτάγεφ. Προσωρινά θα έχει την έδρα του στην επικράτεια της Τυνησίας. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι στις αρμοδιότητές του εντάσσεται η εκπροσώπηση της Ρωσίας σε όλης την επικράτεια της Λιβύης» δήλωσε ο Λαβρόφ έχοντας δίπλα του τον Ακίλα Σάλεχ.

Επίσης, ο Υπουργός της Ρωσίας υποστήριξε ανοιχτά με δηλώσεις του την πρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας στην Λιβύη που είχε ανακοινώσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (από κοινού με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ) στο Κάϊρο τις 6 Ιουνίου, λέγοντας ότι η «πρωτοβουλία του Καϊρου μπορεί να αποτελέσει την βάση για την διευθέτηση της διένεξης στην Λιβύη» . Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στον Ακίλα Σάλεχ: «Δώσαμε επίσης προσοχή στο έγγραφο, το οποίο πήρε την ονομασία “πρωτοβουλία του Καϊρου” και το οποίο κοινοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου κύριος (Αμπντέλ Φατάχ ) αλ Σίσι στις 6 Ιουνίου , κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας στην Αίγυπτο. Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Καΐρου εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης για την Λιβύη που έγινε στο Βερολίνο και μπορεί πλήρως να αποτελέσει την βάση των ενδολιβυκών συζητήσεων».

Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πούτιν 

Όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο πρόγραμμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Ακίλα Σάλεχ.  Δεν αποκλείεται όμως πριν την αναχώρησή του από την Μόσχα να πραγματοποιηθεί μια ολιγόλεπτη ανεπίσημη συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Πριν την αναχώρηση της αποστολής από την Λιβύη ο σύμβουλός του Σάλεχ αρμόδιος για τα ΜΜΕ Φατχί αλ Μαρίμι είχε ανακοινώσει πως η επίσκεψη αυτή διοργανώθηκε δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Λιβύη, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως επίσης “και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών μεταξύ διαφόρων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων με στόχο την αναζήτηση τρόπων κατάπαυσης του πυρός και μηχανισμών ειρηνικής διευθέτησης”, στη βάση της πρότασης που έγινε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις αρχές Ιουνίου που είναι γνωστή ως “Διακήρυξη του Καΐρου” και των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ακίλα Σαλέχ μετά την Μόσχα θα επισκεφτεί τη Γενεύη στην Ελβετία, για συναντήσεις με εκπροσώπους του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών χωρών – χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων του – και στην συνέχεια θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ρώμη και το Αλγέρι της Τυνησίας.

πηγη:https://emea.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου