Λίστα αντικειμένων
Πηγή: Juan Cole – Informed Comment
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέδωσε μία λεπτομερή έκθεση της ζωής των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι όσο καταθλιπτική θα φανταζόσασταν. Η κατάσταση με τον ηλεκτρισμό εκεί είναι επισφαλής εδώ και χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω του παρανόμου αποκλεισμού της Γάζας από τις κατοχικές δυνάμεις του Τελ Αβίβ. Έπειτα από τη μαζική επίθεση στις υποδομές της περιοχής την περασμένη άνοιξη, η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη.
Υπό το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ είναι η Δύναμη Κατοχής στη Γάζα και συνεπώς είναι υπεύθυνο για την υγεία και την ευημερία του πληθυσμού εκεί. Σε αυτή του την «αποστολή», το Ισραήλ αποτυγχάνει.
Ο Ερυθρός Σταυρός λέει πως «οι απαιτήσεις για ηλεκτρισμό στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμώνται σε 470 MW, από τις οποίες καλύπτεται σήμερα το 45%».
Ακόμα και οι πιο εύποροι Παλαιστίνιοι εκεί μπορούν να ελπίζουν σε 10-12 ώρες ηλεκτρισμού την ημέρα, με τις γεννήτριες να αναλαμβάνουν να καλύψουν ένα τμήμα των υπόλοιπων ωρών. Όμως από τα 2 εκατομμύρια Παλαιστινίων που ζουν υπό την ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα, περίπου το ένα τέταρτο, δηλαδή 500.000 άνθρωποι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μία γεννήτρια, ή για καύσιμα να τη λειτουργήσουν.
Η έκθεση λέει πως «το 86,2% του δείγματος δήλωσε πως λαμβάνει ηλεκτρισμό για 6-8 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο εντός του έτους».
Κάποιες φορές έπειτα από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς η προσφορά ρεύματος δεν ξεπερνά τις 5 ώρες ημερησίως.
Οι θερμοκρασίες στη Γάζα αυτή την εποχή φτάνουν τους 35 °C. Στη συντριπτική πλειοψηφία του Δυτικού κόσμου, με αυτές τις θερμοκρασίες δουλεύει σε πλήρη ισχύ ο κλιματισμός ή τουλάχιστον κάποιος ανεμιστήρας. Όμως όχι για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα — τουλάχιστον όχι για μεγάλο τμήμα της ημέρας ή της νύχτας.
Το 94% των κατοίκων της Γάζας λένε πως η έλλειψη ηλεκτρισμού επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Η πλειοψηφία λέει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πως οι συσκευές τους καταστρέφονται λόγω της ασυνεχούς παροχής ρεύματος.
Το 82% των Παλαιστίνιων στη Γάζα δηλώνουν πως δεν μπορούν να ψύξουν το φαγητό τους. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μεγάλος αριθμός τροφικών δηλητηριάσεων.
Χωρίς επαρκές ρεύμα, δεν δουλεύουν και τα εργοστάσια επεξεργασία λυμάτων, οπότε 33 εκατομμύρια γαλόνια [Σ.τ.Μ. περίπου 125.000 κυβικά μέτρα] ανεπεξέργαστων λυμάτων χύνονται καθημερινά στη Μεσόγειο.
Λόγω αυτής της έλλειψης ρεύματος, περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της Γάζας αναγκάζονται να πίνουν βρώμικο νερό, κάτι που αποτελεί μία σοβαρή κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών των Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, «η κρίση ηλεκτρισμού ανάγκασε τα νοσοκομεία να αναβάλουν τις μη επείγουσες εγχειρήσεις, αυξάνοντας την περίοδο αναμονής σε 16 μήνες στις αρχές του 2020, σε σύγκριση με 3 μήνες το 2000».
Η πλειοψηφία των Παλαιστίνιων στη Γάζα πρέπει να αγοράζει φρέσκο φαγητό κάθε μέρα, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν με αξιοπιστία τα ψυγεία τους. Περίπου το 40% προσπαθεί να μην αγοράζει φαγητό που χαλάει εύκολα.
Αναγκάζονται να πλένουν τα ρούχα τους στο χέρι, αφού το πλυντήριο απαιτεί ρεύμα που δεν διαθέτουν. Οι δουλειές του σπιτιού γίνονται σε συνθήκες 19ου αιώνα.
Τα εργαστήρια και άλλοι χώροι δουλειάς συχνά απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν, οπότε το 15% των Παλαιστίνιων λένε πως έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω των μπλακάουτ. Ένα επιπλέον 10% δουλεύει με μειωμένο ωράριο και άρα μειωμένο εισόδημα.
Το 70% των Παλαιστίνιων που συνωστίζονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, εξαναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους σε αυτό που σήμερα είναι το νότιο Ισραήλ από ένοπλες συμμορίες Σιωνιστών το 1948. Πολλοί ζουν ακόμα και σήμερα σε καταυλισμούς προσφύγων, χωρίς να έχουν λάβει δεκάρα σε αποζημίωση από τους Ισραηλινούς που ΄΄έκλεψαν τα χωράφια τους.
Σήμερα, τα παιδιά σε αυτούς τους καταυλισμούς δεν μπορούν να τελειώσουν τα μαθήματά τους επειδή διακόπηκε το ρεύμα και πολλές οικογένειες δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν καύσιμο για τις λάμπες πετρελαίου.
πηγη: https://info-war.gr