Στην πεπατημένη των «ίσων αποστάσεων» κινήθηκαν οι ΗΠΑ και σε σχέση με τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου.

Έτσι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ανάλογη στάση κράτησαν οι ΗΠΑ και καθόλη τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνο-τουρκικής κρίσης. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ώρες μετά την έκδοση της τουρκικής navtex για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, και ενώ είχε ενημερωθεί από την ελληνική πλευρά επίσημα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα», γκριζάροντας επί της ουσίας την περιοχή, αν και ζήτησε τυπικά από την Άγκυρα να μην προχωρήσει στις έρευνες για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

πηγη:https://tvxs.gr