Κατά τις πρώτες ώρες της 7ης Φεβρουαρίου, οι πανίσχυροι λογοκριτές διαδικτύου της Κίνας βίωσαν μια άγνωστη και πολύ ανησυχητική αίσθηση. Ένιωσαν ότι έχασαν τον έλεγχο.

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα ότι ο Λι Γουενλιάνγκ, ένας γιατρός που είχε προειδοποιήσει για ένα παράξενο νέο ξέσπασμα ιού με αποτέλεσμα να απειληθεί από την αστυνομία και να κατηγορείται για διασπορά  φημών πέθανε από COVID-19. Θλίψη και οργή εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στα κοινωνικά μέσα. Για ανθρώπους εντός κι εκτός της Κίνας, ο θάνατος του Λι έδειξε το τρομερό κόστος της στρατηγικής της κινεζικής κυβέρνησης να καταστέλλει τις ενοχλητικές πληροφορίες.
 
Ωστόσο, οι λογοκριτές της Κίνας φρόντισαν γρήγορα να επανέλθουν.
 
Προειδοποιώντας για τον «άνευ προηγουμένου κίνδυνο» που ενείχε ο θάνατος του Λι και φοβούμενοι το «φαινόμενο της πεταλούδας» (μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή των ισορροπιών ολόκληρου  του συστήματος) , αξιωματούχοι άρχισαν να εργάζονται για την καταστολή των ενοχλητικών ειδήσεων και την ανάκτηση του κυβερνητικού αφηγήματος. Γι’ αυτό τον σκοπό εστάλησαν εμπιστευτικές οδηγίες  σε τοπικούς προπαγανδιστές και ειδησεογραφικά πρακτορεία.
 
Διέταξαν τους ιστότοπους ειδήσεων να μην εκδίδουν ειδοποιήσεις που ενημερώνουν τους αναγνώστες για τον θάνατό του γιατρού. Απαίτησαν από τις κοινωνικές πλατφόρμες να αφαιρέσουν σταδιακά το όνομά του από τις σελίδες με τις δημοφιλείς τάσεις. Και ενεργοποίησαν στρατιές ψεύτικων διαδικτυακών σχολιαστών για να πλημμυρίσουν κοινωνικούς ιστότοπους με αποσπάσματα άσχετων συνομιλιών, τονίζοντας την ανάγκη διακριτικότητας: «Καθώς οι σχολιαστές αγωνίζονται να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη, πρέπει να κρύψουν την ταυτότητά τους, να αποφύγουν τον ακατέργαστο πατριωτισμό και τον σαρκαστικό έπαινο, και να είναι αθόρυβοι κατά την επίτευξη αποτελεσμάτων».
 
Εκδόθηκαν ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση της οργής για τον θάνατο του γιατρού Λι.
 
 
 
Μην χρησιμοποιείτε αποστολές ειδοποιήσεων, μην ανεβάζετε σχολιασμό, μην δημιουργείτε υποθέσεις. Ελέγξτε με ασφάλεια την ένταση των online συνομιλιών, μη φτιάχνετε hashtag, απομακρυνθείτε σταδιακά από τις τάσεις, ελέγξτε αυστηρά κάθε επιβλαβή πληροφορία. 
 
 
 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε με καθαρό μυαλό το φαινόμενο της πεταλούδας, το φαινόμενο των σπασμένων παραθύρων και το φαινόμενο της χιονοστιβάδας που θα προκληθεί από αυτό το γεγονός και την άνευ προηγουμένου πρόκληση η οποία προκύπτει για το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της online άποψης.  Όλα τα γραφεία της Αρχής Κυβερνοχώρου πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή στην online άποψη και άμεσα να ελέγχουν οτιδήποτε προκαλεί σοβαρή βλάβη στην αξιοπιστία του κόμματος και της κυβέρνησης και επιτίθεται στο πολιτικό σύστημα.
 
Οι οδηγίες ήταν μεταξύ χιλιάδων μυστικών κυβερνητικών οδηγιών και άλλων εγγράφων που εξετάστηκαν από τους The New York Times και την ProPublica. Αποκαλύπτουν με εξαιρετική λεπτομέρεια τα συστήματα που βοήθησαν τις κινεζικές αρχές να διαμορφώσουν τη διαδικτυακή κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν περισσότερες από 3.200 οδηγίες και 1.800 υπομνήματα και άλλα αρχεία από τα γραφεία της ρυθμιστικής αρχής διαδικτύου της χώρας, την Αρχή Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC), στην ανατολική πόλη του Hangzhou. Περιλαμβάνουν επίσης εσωτερικά αρχεία και κώδικα υπολογιστή από μια κινεζική εταιρεία, την Urun Big Data Services, η οποία φτιαχνει λογισμικό που χρησιμοποιείται από τις τοπικές κυβερνήσεις για την παρακολούθηση συζητήσεων στο Διαδίκτυο και τη διαχείριση στρατών διαδικτυακών σχολιαστών.

Τα έγγραφα κοινοποιήθηκαν στους The Times και την ProPublica από μια ομάδα χάκερ που αποκαλείται ΚΚΚ Unmasked. Φέρνουν στην επιφάνεια, σε μια εποχή που τα ψηφιακά μέσα εντείνουν το κοινωνικό χάσμα στις δυτικές δημοκρατίες, την τάση των κινέζικων αρχών να χειραγωγούν τον διαδικτυακό διάλογο για να επιβάλλει τη συναίνεση στις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Για να διαχειριστούν το κύμα οργής που εμφανίστηκε στο κινεζικό Διαδίκτυο στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι αρχές εξέδωσαν αυστηρές εντολές σχετικά με το περιεχόμενο και τον τόνο της κάλυψης ειδήσεων, κατεύθυναν πληρωμένα τρολ για να πλημμυρίσουν τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με την άποψη του κόμματος και ανέπτυξαν δυνάμεις ασφαλείας για να αποβάλουν τις μη αρεστές φωνές.
 
Αν και η Κίνα δεν κρύβει τη διάθεσή της για αυστηρούς ελέγχους στο Διαδίκτυο, τα έγγραφα μεταφέρουν πόσο μεγάλη προσπάθεια στο παρασκήνιο απαιτεί η διατήρηση αυστηρού ελέγχου. Χρειάζεται τεράστια γραφειοκρατία, στρατοί ανθρώπων, εξειδικευμένη τεχνολογία από ιδιώτες εργολάβους, η συνεχής παρακολούθηση ψηφιακών ειδησεογραφικών σελίδων και πλατφορμών κοινωνικών μέσων - και, πιθανώς, πολλά χρήματα.

Φαίνεται όμως πολύ πιο περίπλοκο από το να γυρίζεις  απλά έναν διακόπτη για να αποκλείσεις ορισμένες ανεπιθύμητες ιδέες, εικόνες ή ειδήσεις.
 
Οι περιορισμοί της Κίνας σχετικά με τις πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, προτού ο νέος κοραναϊος προσδιοριστεί οριστικά, όπως δείχνουν τα έγγραφα. Όταν οι λοιμώξεις άρχισαν να εξαπλώνονται γρήγορα λίγες εβδομάδες αργότερα, οι αρχές περιόρισαν οτιδήποτε «φώτιζε» την Κίνα αρνητικά.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν εδώ και μήνες κατηγορήσει την Κίνα ότι προσπάθησε να κρύψει την έκταση της επιδημίας στα αρχικά της στάδια. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ εάν μια πιο ελεύθερη ροή πληροφοριών από την Κίνα θα εμπόδιζε το ξέσπασμα να μετατραπεί σε μια παγκόσμια υγειονομική καταστροφή. Όμως, έγγραφα δείχνουν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να κατευθύνουν την πληροφόρηση όχι μόνο για να αποτρέψουν τον πανικό και την αποφύγουν ζημιές στο εσωτερικό. Ήθελαν επίσης να κάνουν τον ιό να φαίνεται λιγότερο σοβαρός - και τις αρχές να φαίνονται πιο ικανές - καθώς παρακολουθούσε ο υπόλοιπος κόσμος.
 
Οι Times και ProPublica επαλήθευσαν ανεξάρτητα την αυθεντικότητα πολλών από τα έγγραφα, μερικά από τα οποία είχαν ληφθεί ξεχωριστά από τους China Digital Times, ένα ιστότοπο που παρακολουθεί τις κινεζικές προσπάθειες ελέγχου του διαδικτύου.
 
Η CAC και η Urun δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
 
«Η Κίνα διαθέτει ένα πολιτικά “οπλισμένο” σύστημα λογοκρισίας. Είναι εκλεπτυσμένο, οργανωμένο, συντονισμένο και υποστηρίζεται από πόρους του κράτους», δήλωσε ο Xiao Qiang, ερευνητής στη Σχολή Πληροφοριών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και ιδρυτής της China Digital Times. «Δεν είναι μόνο για τη διαγραφή πραγμάτων. Έχουν επίσης ένα ισχυρό σύστημα για να κατασκευάσουν μια αφήγηση και να τη στοχεύουν σε οποιονδήποτε στόχο σε τεράστια κλίμακα. »
 
«Αυτό είναι ένα τεράστιο πράγμα», πρόσθεσε. «Καμία άλλη χώρα δεν το έχει αυτό».
 
Ο έλεγχος ενός αφηγήματος
 
Ο ηγέτης της Κίνας, Xi Jinping, δημιούργησε την Αρχή Κυβερνοχώρου της Κίνας το 2014 για να συγκεντρώσει τη διαχείριση της λογοκρισίας και της προπαγάνδας του Διαδικτύου καθώς και άλλων πτυχών της ψηφιακής πολιτικής. Σήμερα, η Αρχή αναφέρεται στην ισχυρή Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα σημάδι της σημασίας της για την ηγεσία.
 
Τα στοιχεία ελέγχου του κορανοϊού της CAC ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με μια οδηγία της Αρχής, οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο υλικό που δημοσίευσε η κυβέρνηση και να μην παραλληλίζουν με το θανατηφόρο ξέσπασμα SARS στην Κίνα ή αλλού, που ξεκίνησε το 2002, ακόμη και αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωνε τις ομοιότητες.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον Xi κατέληξε να ζητήσει αυστηρότερη διαχείριση των ψηφιακών μέσων και τα γραφεία της CAC σε ολόκληρη τη χώρα πέρασαν σε δράση. Μια οδηγία στην επαρχία Zhejiang, της οποίας η πρωτεύουσα είναι το Χανγκζού, ανέφερε ότι η υπηρεσία δεν πρέπει μόνο να ελέγχει το μήνυμα εντός της Κίνας, αλλά και να επιδιώκει «να επηρεάσει ενεργά τη διεθνή γνώμη».
 
Οι υπάλληλοι της Αρχής άρχισαν να λαμβάνουν συνδέσμους προς άρθρα που σχετίζονται με τον ιό τα οποία προωθούνταν σε τοπικούς συναθροιστές ειδήσεων και κοινωνικά μέσα. Οι οδηγίες καθορίζουν ποιοι σύνδεσμοι πρέπει να εμφανίζονται στις αρχικές οθόνες των ιστότοπων ειδήσεων, πόσες ώρες πρέπει να παραμείνουν στο διαδίκτυο και ακόμη και ποιοι τίτλοι πρέπει να εμφανίζονται με έντονη γραφή.
 
Οι διαδικτυακές αναφορές θα πρέπει να ενισχύσουν τις ηρωικές προσπάθειες των τοπικών ιατρών που αποστέλλονται στο Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο ιός, καθώς και τις ζωτικές συνεισφορές των μελών του Κόμματος, ανέφεραν οι εντολές της υπηρεσίας.
 
Οι τίτλοι πρέπει να αποφεύγουν τις λέξεις «ανίατη» και «θανατηφόρα», ανέφερε μια οδηγία, «για να αποφευχθεί η πρόκληση κοινωνικού πανικού».
Κατά την κάλυψη των περιορισμών στην κίνηση και τα ταξίδια, η λέξη «κλείδωμα» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, ανέφερε άλλη. Πολλαπλές οδηγίες τόνισαν ότι δεν πρέπει να προωθούνται «αρνητικές» ειδήσεις για τον ιό.
 
Όταν ένας σωφρονιστικός υπάλληλος στο Zhejiang ο οποίος είπε ψέματα για τα ταξίδια και προκάλεσε ξέσπασμα μεταξύ των κρατουμένων, η CAC ζήτησε από τα τοπικά γραφεία να παρακολουθούν στενά την υπόθεση επειδή "θα μπορούσε εύκολα να προσελκύσει την προσοχή από το εξωτερικό."

 

Αξιωματούχοι διέταξαν τα μέσα ενημέρωσης να υποτιμήσουν την κρίση.
 

 
Μη χρησιμοποιείτε επικεφαλίδες όπως «ανίατο», «θανατηφόρο» ή ανάλογα για να αποφύγετε να προκαλέσετε κοινωνικό πανικό.
 
 

Όταν αναφέρεστε στους περιορισμούς στην κίνηση, στα ταξίδια και σε άλλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, μη χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως lockdown, κλείσιμο δρόμων σφραγισμένες πόρτες ή χάρτινες σφραγίδες 
 
 
 
Μη χρησιμοποιείτε ειδοποιήσεις σε αναδυόμενα παράθυρα για αρνητικές αναφορές ειδήσεων σχετικά με την πρόληψη και έλεγχο της νέας επιδημίας κορονοϊού.

Τα πρακτορεία ειδήσεων «ενημερώθηκαν» να μην αναπαράγουν αναφορές για δωρεές και αγορές ιατρικών προμηθειών από το εξωτερικό. Η ανησυχία, σύμφωνα με τις οδηγίες, είχε να κάνει με το ότι τέτοιες αναφορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση στο εξωτερικό και να διαταράξουν τις προσπάθειες προμηθειών της Κίνας, οι οποίες τραβούσαν τεράστιες ποσότητες προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, την ώρα που ο ιός εξαπλωνόταν στο εξωτερικό.
 
«Αποφύγετε να δώσετε την ψευδή εντύπωση ότι ο αγώνας μας κατά της επιδημίας βασίζεται σε ξένες δωρεές», ανέφερε χαρακτηριστικά μια οδηγία.
 
Οι εργαζόμενοι της CAC επισήμαναν μερικά βίντεο για “εκκαθάριση”,   συμπεριλαμβανομένων πολλών που φαίνεται να δείχνουν σορούς σε δημόσιους χώρους. Άλλα κλιπ που είχαν επισημανθεί φαίνεται να δείχνουν ανθρώπους να φωνάζουν θυμωμένα μέσα σε ένα νοσοκομείο, εργάτες που τραβούν ένα πτώμα από ένα διαμέρισμα και ένα παιδί σε καραντίνα που κλαίει για τη μητέρα της. Δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των βίντεο.
 
Η Αρχή ζήτησε από τα τοπικά υποκαταστήματα να παράγουν ιδέες για «διασκέδαση στο σπίτι» για να «διασκεδάσουν  τις ανησυχίες των χρηστών του διαδικτύου». Σε μια συνοικία της Χανγκού, οι εργαζόμενοι περιέγραψαν ένα «πνευματώδες και χιουμοριστικό» τραγουδάκι για κιθάρα που είχαν προωθήσει. Ανέφερε, «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν αλήθεια να το πω: Για να υποστηρίξετε τη χώρα σας, απλά κοιμηθείτε όλη την ημέρα. "
 
Στη συνέχεια ήρθε μια μεγαλύτερη δοκιμασία.
 
«Σοβαρή καταστολή»
 
Ο θάνατος του Λι, του γιατρού στο Γουχάν, «απελευθέρωσε» τόσο έντονα συναισθήματα, που απείλησαν τον «έλεγχο» της CAC πάνω στα κινεζικά κοινωνικά μέσα.
 
Δεν βοήθησε το γεγονός ότι η «εντολή σιωπής» της Αρχής διέρρευσε στο Weibo, μια δημοφιλή πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter, πυροδοτώντας περαιτέρω θυμό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τον λογαριασμό του Li's στο Weibo με σχόλια.
 
Το πρακτορείο δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτρέψει την έκφραση θλίψης και οργής, αν και μόνο ως ένα σημείο. Αν κάποιος ήταν «υπερβολικός» στο σχολιασμό του για να δημιουργήσει διαδικτυακή επισκεψιμότητα, ο λογαριασμός του θα πρέπει να αντιμετωπίζεται «σοβαρά», ανέφερε μια οδηγία.
 
Μια μέρα μετά το θάνατο του Λι, μια σχετική οδηγία περιελάμβανε ένα δείγμα υλικού που θεωρήθηκε ότι «εκμεταλλευόταν αυτό το περιστατικό για να προκαλέσει την κοινή γνώμη». Επρόκειτο για  μια συνέντευξη βίντεο στην οποία η μητέρα του Λι δακρύζει για τον γιο της.

 
Ο έλεγχος δεν σταμάτησε τις επόμενες ημέρες. «Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αναρτήσεις με εικόνες κεριών, άτομα που φορούν μάσκες, μια εντελώς μαύρη εικόνα ή άλλες προσπάθειες κλιμάκωσης ή προπαγάνδισης του συμβάντος», ανέφερε μια οδηγία της Αρχής σε τοπικά γραφεία.
Μεγαλύτερος αριθμός διαδικτυακών μνημείων άρχισαν να εμφανίζονται. Η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα που συγκρότησαν ομάδες αρχειοθέτησης διαγραμμένων δημοσιεύσεων.
 
Στο Χανγκζού, οι «υπάλληλοι της προπαγάνδας», εργαζόμενοι σε βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, έγραφαν αναφορές που περιγράφουν πώς διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι δεν είδαν τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με το κατευναστικό μήνυμα του Κόμματος ότι είχε τον ιό αυστηρά υπό έλεγχο.
 
Αξιωματούχοι σε μια περιοχή ανέφεραν ότι οι υπάλληλοί τους είχαν δημοσιεύσει διαδικτυακά σχόλια που είχαν διαβαστεί περισσότερες από 40.000 φορές, «εξαλείφοντας αποτελεσματικά τον πανικό των κατοίκων της πόλης». Άλλοι σε μια άλλη κομητεία καυχιόντουσαν για την «σοβαρή καταστολή» σε περιεχόμενο που αποκαλούσαν φήμες: 16 άτομα είχαν διερευνηθεί από την αστυνομία, 14 έλαβαν προειδοποιήσεις και δύο συνελήφθησαν. Μια περιοχή είπε ότι είχε 1.500 «κυβερνο-στρατιώτες» που παρακολουθούν κλειστές ομάδες συνομιλίας στο WeChat, τη δημοφιλή κοινωνική εφαρμογή.
 
Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα εργάζονται με μερική απασχόληση για να δημοσιεύουν σχόλια και να μοιράζονται περιεχόμενο που ενισχύει την κρατική ιδεολογία. Πολλοί από αυτούς είναι υπάλληλοι χαμηλού επιπέδου σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κομματικές οργανώσεις. Πανεπιστήμια έχουν προσλάβει φοιτητές και καθηγητές για το έργο. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις για όλους αυτούς.

Τοπικοί αξιωματούχοι στράφηκαν σε πληροφοριοδότες και τρολ για τον έλεγχο της γνώμης.
 
 

Κινητοποιήστε online σχολιαστές ώστε να σχολιάσουν και να κατευθύνουν πάνω από 40.000 φορές ώστε την πράξη να εξαλείψουν τον πανικό των κατοίκων της πόλης, να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου και ώστε να δημιουργήσουν θετική ατμόσφαιρα στην κοινή γνώμη ώστε να νικήσουμε στη μάχη κόντρα στην επιδημία. 
 
 
 
 
Ως τις 13 Φεβρουαρίου η πολιτεία μας είχε δημοσιεύσει 15 αναρτήσεις πού απομυθοποιούσαν φήμες, είχε αναδημοσιεύσει 62 αναρτήσεις που απομυθοποιούσαν φήμες, 16 άτομα είχαν διερευνηθεί από τα όργανα δημόσιας ασφάλειας, 14 άτομα είχαν εκπαιδευτεί και προειδοποιηθεί και δύο άτομα είχαν τεθεί υπό διοικητική κράτηση.
 
 
 
 
Κινητοποιήσαμε τις δυνάμεις περισσότερων από 1.500 στρατιωτών σε όλη την περιοχή ώστε άμεσα να αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με την κοινή γνώμη στις ομάδες του και σε άλλες ημι-ιδιωτικές ομάδες συζητήσεων.

Οι μηχανικοί των Troll

Τα τμήματα της κυβέρνησης στην Κίνα διαθέτουν μια ποικιλία εξειδικευμένου λογισμικού για να διαμορφώσουν αυτό που βλέπει το κοινό στο διαδίκτυο.
 
Ένας κατασκευαστής τέτοιου λογισμικού, η Urun, έχει συνάψει δεκάδες συμβόλαια με τοπικές υπηρεσίες και κρατικές επιχειρήσεις από το 2016, σύμφωνα με τα αρχεία δημοσίων συμβάσεων. Σύμφωνα με μια ανάλυση κώδικα υπολογιστή και εγγράφων από την Urun, τα προϊόντα της εταιρείας μπορούν να παρακολουθούν τις τάσεις στο διαδίκτυο, να συντονίζουν τη δραστηριότητα λογοκρισίας και να διαχειρίζονται ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων για την ανάρτηση σχολίων.
 
Ένα σύστημα λογισμικού της Urun δίνει στους κυβερνητικούς υπαλλήλους μια εύχρηστη διάδραση με γρήγορη προσθήκη επισημάνσεων "μου αρέσει" σε δημοσιεύσεις. Οι διαχειριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα για να εκχωρήσουν συγκεκριμένες εργασίες σε σχολιαστές. Το λογισμικό μπορεί επίσης να παρακολουθεί πόσες εργασίες έχει ολοκληρώσει ένας σχολιαστής και πόσα πρέπει να πληρωθεί αυτό το άτομο.
 
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιγράφει το λογισμικό, οι σχολιαστές στη νότια πόλη Γκουάνγκτζου πληρώνονται 25$ για μια αρχική ανάρτηση μεγαλύτερης από 400 χαρακτήρων. Η επισήμανση ενός αρνητικού σχολίου για διαγραφή τους κοστολουγούνται στα 40 σεντς, ενώ η αναδημοσίευση αναρτήσεων αξίζει ένα σεντ ανά τεμάχιο.
 
Η Urun δημιούργησε μια εφαρμογή smartphone που βελτιστοποιεί τη δουλειά τους. Λαμβάνουν εργασίες μέσα στην εφαρμογή, δημοσιεύουν τα απαραίτητα σχόλια από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και μετά ανεβάζουν ένα screenshot, για να πιστοποιήσουν ότι η εργασία ολοκληρώθηκε.
 
Η εταιρεία έφτιαξε επίσης λογισμικό που μοιάζει με βιντεοπαιχνίδια και βοηθά στην εκπαίδευση σχολιαστών. Το λογισμικό χωρίζει μια ομάδα χρηστών σε δύο ομάδες, μία κόκκινη και μία μπλε, και τους βάζει να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για να δουν ποια μπορεί να παράγει πιο δημοφιλείς δημοσιεύσεις.
 
Άλλος κώδικας της Urun έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «επιβλαβείς πληροφορίες». Οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέξεις-κλειδιά για να βρουν αναρτήσεις που αναφέρουν ευαίσθητα θέματα, όπως "περιστατικά με την ηγεσία" ή "εθνικές πολιτικές υποθέσεις". Μπορούν επίσης να επισημανθουν αναρτήσεις για μη αυτόματο έλεγχο.
 
Στο Χανγκζού, αξιωματούχοι φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν λογισμικό της Urun για σάρωση του κινεζικού διαδικτύου για λέξεις-κλειδιά όπως «ιός» και «πνευμονία» σε συνδυασμό με ονόματα περιοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.
 
Μια μεγάλη θάλασσα γαλήνης
 
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο συναισθηματικός αντίκτυπος του θανάτου του Λι φαινόταν να εξασθενεί. Οι εργαζόμενοι της CAC στο Χανγκζού συνέχισαν να ανιχνεύουν το Διαδίκτυο για οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τη «μεγάλη θάλασσα της γαλήνης».
 
Μία συνοικία της πόλης «σημειώθηκε», καθώς οι χρήστες του διαδικτύου που έμεναν σε αυτή εξέφρασαν ανησυχίες για το πώς οι γειτονιές τους χειρίζονταν τα σκουπίδια που άφησαν οι άνθρωποι που επέστρεφαν από την πόλη και ενδεχομένως να μετέφεραν τον ιό. Μια άλλη περιοχή «παρατηρήθηκε» αναφορικά με ανησυχίες σχετικά με το εάν τα σχολεία έλαβαν επαρκή μέτρα ασφαλείας καθώς επέστρεφαν οι μαθητές.
 
Στις 12 Μαρτίου, το γραφείο Hangzhou της Αρχής εξέδωσε οδηγία προς όλα τα υποκαταστήματα με νέους εθνικούς κανόνες για τις πλατφόρμες διαδικτύου. Τα τοπικά γραφεία έπρεπε να συγκροτήσουν ειδικές ομάδες για τη διενέργεια καθημερινών επιθεωρήσεων τοπικών ιστότοπων, ανέφερε το σχετικό σημείωμα. Εκείνοι που διαπιστώθηκαν με παραβιάσεις θα πρέπει να «εποπτεύονται αμέσως και να διορθώνονται».
 
Το Hangzhou CAC διατηρούσε ήδη μια τριμηνιαία καρτέλα αποτελεσμάτων για να αξιολογήσει πόσο καλά οι τοπικές πλατφόρμες διαχειρίζονται το περιεχόμενό τους. Κάθε ιστότοπος ξεκίνησε το τρίμηνο με 100 πόντους. Οι πόντοι αφαιρούνταν για την αποτυχία επαρκούς αστυνόμευσης αναρτήσεων ή σχολίων. Μπορούσαν επίσης να προστεθούν πόντοι για εξαιρετικής ποιότητας απόδοση.
 
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, δύο τοπικοί ιστότοποι έχασαν 10 βαθμούς ο καθένας για «δημοσίευση παράνομων πληροφοριών σχετικά με την επιδημία», ανέφερε η έκθεση βαθμολογίας του τριμήνου. Μια κυβερνητική πύλη περιεχομένου έλαβε δύο επιπλέον βαθμούς για «ενεργό συμμετοχή στην καθοδήγηση γνώμης» κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
 
Με την πάροδο του χρόνου, οι αναφορές των γραφείων της CAC επέστρεψαν σε θέματα παρακολούθησης που δεν σχετίζονται με τον ιό: θορυβώδη κατασκευαστικά έργα που κρατούν τους ανθρώπους ξύπνιους τη νύχτα, έντονες βροχές που προκαλούν πλημμύρες σε σιδηροδρομικό σταθμό.
 
Στη συνέχεια, στα τέλη Μαΐου, τα γραφεία έλαβαν αναπάντεχα νέα: Οι εμπιστευτικές εκθέσεις ανάλυσης της κοινής γνώμης είχαν κατά κάποιο τρόπο δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Η Αρχή διέταξε τα γραφεία να εκκαθαρίσουν τις εσωτερικές αναφορές - ιδιαίτερα, ανέφερε, εκείνες που αναλύουν το συναίσθημα γύρω από την επιδημία.

Τα γραφεία έγραψαν στη συνηθισμένη στεγνή γραφειοκρατική τους γλώσσα,πως δεσμεύονται να «αποτρέψουν τη διαρροή τέτοιων δεδομένων στο Διαδίκτυο και να προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία».

Πηγή: ProPublica