Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 04 Ιαν 2020
Αντιδράσεις από Γαλλία και Εμιράτα για την αποστολή στρατού στη Λιβύη από την Τουρκία
Κλίκ για μεγέθυνση

18:55 | 03.01.2020

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν σήμερα την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «παραβιάζει» το διεθνές δίκαιο και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο τους.

 
Την Πέμπτη, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση για την αποστολή στρατού στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ απέναντι στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος στηρίζεται από το Άμπου Ντάμπι.

«Τα ΗΑΕ καταδικάζουν την τουρκική απόφαση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», μετέδωσε το πρακτορείο WAM επικαλούμενο μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη «ξεκάθαρη απειλή για τη εθνική ασφάλεια των Αράβων και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Ανησυχεί ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη Λιβύη «που συνδέεται με την ενίσχυση των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος «καταδίκασε με σαφή τρόπο τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες» της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) «για θέματα ναυτικά και ασφάλειας» - μια αναφορά στις συμφωνίες που υπέγραψε η Τρίπολη στα τέλη Νοεμβρίου με την Τουρκία - καθώς και «όλες τις αποφάσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε πως «Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης σε αυτή τη χώρα».

«Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, ιδίως με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μακρόν τόνισε «την ανάγκη να εδραιωθεί η διεθνής συναίνεση στη Διάσκεψη του Βερολίνου» που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου «που έχει σκοπό τον τερματισμό της κρίσης με την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
https://left.gr

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας «επίσης επιβεβαίωσε τη σημασία του ενδο-λιβυκού διαλόγου και μιας πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκονται περιφερειακοί παράγοντες, αλλά κυρίως όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της Λιβύης», σύμφωνα με το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου