Μαζί με μεγάλα ονόματα από το χώρο της ακαδημίας, της πολιτικής και τον νομικό χώρο, έχουν δημιουργήσει μια καμπάνια με σκοπό να φέρουν το Ρώσο πρόεδρο και άλλους στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Μέσο ενός ιστοτόπου συλλέγονται υπογραφές, ο αριθμός των οποίων πρέπει να φτάσει στα 2 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 740,000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο και στόχος είναι η δημόσια υποστήριξη και κινητοποίηση για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου στα πρότυπα της δίκης της Νυρεμβέργης.

Ο Μπράουν αναφέρει ότι είναι “ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ένας τρόπος για να διευθετηθεί το ζήτημα Πούτιν, οχτώ δεκαετίες μετά τη δίκη των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου”.

Η πρόταση μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς του ΗΒ, τον Ουκρανό υπουργό εξωτερικών Κουλεμπα, τον καθηγητή διεθνούς δικαίου Philippe Sands, τον Benjamin Ferencz, πρώην εισαγγελέα στο στρατιωτικό δικαστήριο της Νυρεμβέργης, την Helena Kennedy και τον Nicolas Bratza, πρώην πρόεδρο το Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτή τη βδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για επιπλέον θηριωδίες στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η αεροπορική επίθεση σε θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισθέντες και επίθεση σε μέρος όπου είχαν φυγαδευτεί έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Οι ρωσικές δυνάμεις επίσης κατηγορήθηκαν ότι βομβάρδισαν ένα κονβόι με αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την εμπόλεμη περιοχή.

“Δε ξέρω τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αν είναι σοβαρές και αν όντως θα συμβούν”, είπε ο Μπράουν στο BBC.

“Πορφανώς ένα από τα σενάρια για την Ουκρανία είναι- αν υπάρξει ειρήνη- να πει ότι θα αποσύρουν το αίτημά τους για την προσφυγή του Πούτιν σε δικαστήριο. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, και αν συμβεί, εμείς πρέπει να το έχουμε υπόψη. Νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε στο αίτημά μας για την εκδίκαση του Πούτιν και για την εκδίκαση των συνδιοργανωτών της εισβολής. Αυτή η απειλή πρέπει να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Και νομίζω ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτό”.

Ο Μπράουν πρόσθεσε ότι “αθώα θύματα, παιδιά, μανάδες τρομοκρατούνται. Πτώματα βρίσκονται στους δρόμους της Μαριούπολης, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, Αυτά είναι εγκλήματα του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης και το έγκλημα της επίθεσης”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι μπλοκάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες περιοχές. “Έχουν αυστηρή εντολή να κάνουν τα πάντα ώστε η ανθρωπιστική καταστροφή στις ουκρανικές πόλεις να μετατραπεί σε ένα επιχείρημα ώστε οι Ουκρανοί να χρειαστεί να συνεργαστούν με τους εισβολείς” είπε, προσθέτοντας ότι αυτό “είναι έγκλημα πολέμου”.

Από την άλλη μεριά, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κιέβο για εγκλήματα πολέμου σε συνομιλία που είχε με το Γάλλο ομόλογό του, Μακρόν, και τόνισε ότι η Μόσχα “κάνει ό,τι είναι δυνατό” για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ το Ηνωμένο Βασίλειο αναμείχθηκε ενεργά στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 ενάντια στο Ιράκ. Ενώ ο Γκόρντον Μπράουν ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ελήφθη η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ το 2003. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στην εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με τις δύο χώρες να κατηγορούν τον Σαντάμ Χουσεΐν για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και διασυνδέσεις με τρομοκράτες.

πηγη: https://thepressproject.gr