Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 04 Φεβ 2024
Καλό και κακό νέο για τον παγκόσμιο πνεύμονα
Κλίκ για μεγέθυνση






 

 

Το καλό νέο: η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε, δημοσιοποιώντας παράλληλα σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες, ότι μείωσε στο μισό την αποψίλωση του Αμαζονίου, μετώπου - κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Κάρλος Νόμπρε, επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, αναφερόμενος στην «καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος». 

«Πρόκειται για πολύ καλά νέα και για κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, τη μηδενική αποψίλωση», παρατήρησε ο Δρ Γουίλιαμ Ριπλ, διακεκριμένος καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Επιστημόνων και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης «Η κατάσταση του κλίματος το 2023». «Πρέπει να σώσουμε τη βιοποικιλότητα. Ο σωστός Πρόεδρος μπορεί να κάνει τη διαφορά», συνέχισε. Πράγματι, προεκλογικά ο σημερινός Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα δεσμεύθηκε ότι, με αυστηροποίηση νομοθεσίας και άλλα μέτρα, θα μπει τέλος στην αποψίλωση ως το 2030. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, η αποψίλωση σήμερα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ομως τα καλά νέα σταματούν εδώ.

Και αυτό γιατί ο Αμαζόνιος απειλείται και από το φαινόμενο της ξηρασίας που σχετίζεται με την κλιματική κρίση. Μάλιστα, την περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο του 2023, οι συνθήκες ξηρασίας ήσαν τριάντα φορές χειρότερες! Ενώ υποδεέστερο ρόλο παίζει πλέον το φυσικό φαινόμενο El Niño που συνήθως επιφέρει συνθήκες ξηρασίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με Έκθεση της πρωτοβουλίας World Weather Attribution που υπογράφουν 18 επιστήμονες, από τα μέσα της περσινής χρονιάς, η Λεκάνη του Αμαζονίου απειλείται από έντονη ξηρασία που σχετίζεται με τη μείωση των βροχοπτώσεων και τις υψηλές θερμοκρασίες διαρκείας. Τα ποτάμια σε ορισμένες περιοχές βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από 120 χρόνια, πλήττοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Οι παραποτάμιες κοινότητες ήσαν τα κύρια θύματα της ξηρασίας, καθώς αυτή κατέστρεψε σοδειές, δημιούργησε προβλήματα υγείας, απώλειες εισοδήματος και ελλείψεις σε τροφή και νερό. «Η ξηρασία συνέβαλε στη διάδοση μεγάλων πυρκαγιών και οδήγησε, λόγω των καπνών, σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού συνδέθηκαν επίσης με τη μαζική εξαφάνιση της ζωής των ποταμών, συμπεριλαμβανομένων και πάνω από 150 ροζ δελφινιών - είδους υπό εξαφάνιση», παρατηρεί η Έκθεση. Οι επιστήμονες από τη Βραζιλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, για να υπολογίσουν ποσοτικά την επίδραση της κλιματικής κρίσης στην ξηρασία, ανέλυσαν δεδομένα καιρού και προσομοιώσεις μοντέλων, συγκρίνοντας το σημερινό κλίμα με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου με εκείνο της προβιομηχανικής περιόδου. 

Την κρισιμότητα αυτών των συμπερασμάτων για τον Αμαζόνιο, παγκόσμιο πνεύμονα που απορροφά μεγάλο μέρος των εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης, υπογράμμισε η συνιδρύτρια, το 2015, της World Weather Attribution, Φριντερίκε Όττο, επικεφαλής ερευνήτρια Κλιματικής Επιστήμης του Imperial College στο Λονδίνο. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά, κλιματική αλλαγή και αποψίλωση διαλύουν σημαντικά συστήματα του πλανήτη. Οι επιλογές μας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής παραμένουν οι ίδιες για το 2024: είτε θα συνεχίσουμε την καταστροφή ζωών και μέσων επιβίωσης είτε θα διασφαλίσουμε υγιές, βιώσιμο μέλλον αντικαθιστώντας το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια». Αν δηλαδή δεν αλλάξει τίποτε, η ξηρασία στον Αμαζόνιο σήμερα θα είναι το μέλλον του πλανήτη αύριο.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων - Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας



από
:https://www.avgi.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου