Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 20 Νοέ 2020
Κορονοϊός: Τι έκαναν σωστά οι Σκανδιναβοί, οι Σλοβάκοι και οι Ασιάτες;
Κλίκ για μεγέθυνση




 
 
 

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, τη στιγμή που κάποιες χώρες αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις. Πως τα κατάφεραν;

 

Το σκανδιναβικό ντουέτο

Φινλανδία και Νορβηγία έχουν καταφέρει να κρατήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα κρούσματα, χωρίς να επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς ή κάποιας μορφής lockdown. Και οι δύο χώρες καταγράφουν χαμηλά ποσοστά θνητότητας, τα χαμηλότερα στη Δύση.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επέβαλαν ένα σύντομο lockdown τον Μάρτη, το οποίο διαδέχθηκαν οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα σε συνδυασμό με τους υποχρεωτικούς ελέγχους για κορονοϊό, την εξαντλητική ιχνηλάτηση επαφών και την επιβολή καραντίνας για όποιον εισέρχεται στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης μετέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες σε θερμοκοιτίδα κρουσμάτων, επισημαίνοντας μάλιστα πως ακόμα και τώρα, και παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της Ευρώπης παραμένει ανοιχτό.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Η πολιτική της Νορβηγίας στη διαχείριση της πανδημίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τις ευρωπαϊκές χώρες που παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό επιβάλλοντας νέα lockdown, με αποτέλεσμα να προκαλούν κόπωση στους πολίτες και πλήγμα στην οικονομία, υποστηρίζει η WSJ.

Εφαρμόζοντας αυστηρούς περιορισμούς που μειώνουν τον αριθμό των θεατών στο μισό στα θέατρα, τις συναυλίες και τα εστιατόρια, η Νορβηγία έχει καταφέρει να προσφέρει ένα επίπεδο κανονικότητας στους πολίτες, τουλάχιστον ένα επίπεδο πολύ πιο κοντά στην καθημερινότητα συγκριτικά με το επίπεδο κανονικότητας που βιώνουν οι περισσότερες από τις χώρες της Ευρώπης.

Η διεξοδική ιχνηλάτηση και τα κλειστά σύνορα

Και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει παρόμοια στρατηγική στο σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η ιχνηλάτηση είναι διεξοδική και επικεντρώνεται στην πρόληψη της υπερμετάδοσης.

Οι δύο χώρες είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την πηγή για το μεγαλύτερο μέρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τη στιγμή που στην Γερμανία, που θεωρείται πως έχει διαχειριστεί καλύτερα την πανδημία από άλλες χώρες, δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή για το 75% των μολύνσεων.

Παράλληλα, όσοι εισέρχονται στη Νορβηγία οφείλουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και παρά το τεστ είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε περιορισμό, σε ξενοδοχείο καραντίνας, για δέκα μέρες προτού μπορέσουν να κυκλοφορήσουν. Για τους παραβάτες προβλέπονται υψηλά πρόστιμα ή απέλαση στην περίπτωση που δεν πρόκειται για Νορβηγό πολίτη.

Για κάποιους αυτή η πολιτική αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της επιτυχημένης πολιτικής της Νορβηγίας, πολιτική που, ωστόσο, οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση της επιβατικής κίνησης. Τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 95% και από τον Μάιο έως τον Αύγουστο πάνω από το 94% των Φινλανδών έκαναν διακοπές στη χώρα τους, με τους υπόλοιπους να ταξιδεύουν κυρίως στη Νορβηγία.

Ευρεία συναίνεση, εμπιστοσύνη και χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού

Παρόλα αυτά και οι δύο χώρες έχουν επιτύχει ευρεία πολιτική συναίνεση και συναίνεση από τους πολίτες. Τα μέτρα έχουν αλλάξει λίγο με τον χρόνο, αποφεύγοντας έτσι να επικρατήσει η σύγχυση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πολίτες από τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχώς αλλάζουν τα μέτρα που υιοθετούν.

Επίσης και οι δύο χώρες επωφελούνται από τη χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού, τις εξελιγμένες ψηφιακές υποδομές, τα εξαιρετικά συστήματα υγείας και τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Σχεδόν οι μισοί από τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της Φινλανδίας χρησιμοποιούν την εφαρμογή ιχνηλάτησης της κυβέρνησης – μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ευρώπη – και η συμμόρφωση με τους κανόνες υπερβαίνει το 80%, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Βιβίκα Ριχτ.

Αυτή η εμπιστοσύνη ήταν το κλειδί και για την επιτυχία της Νορβηγίας να περιορίσει την μολύνσεις χωρίς να επιβάλει σκληρά μέτρα, δήλωσε ο Μπεντ Χόι, υπουργός Υγείας της χώρας. «Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να εμπιστεύονται όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και ο ένας τον άλλον: γνωρίζουν ότι όταν ακολουθούν τους κανόνες, ο γείτονάς τους θα κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.

Και οι δύο χώρες αξιοποίησαν επίσης το καλοκαίρι για να οργανώσουν τον προγραμματισμό τους αναφορικά με την πανδημία. Τα φινλανδικά πανεπιστήμια, σε συνεργασία με αρχές, εκπαίδευσαν χιλιάδες άτομα στο διαδίκτυο για την διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ η Νορβηγία ενίσχυσε την ικανότητά της σε τεστ ώστε να μπορεί να εξετάζει το 5% του πληθυσμού της κάθε εβδομάδα.

Η Νορβηγία, όπως και η Φινλανδία, διαθέτουν ένα αποκεντρωμένο σύστημα αυτοδιοίκησης με ρους δήμους να απολαμβάνουν κάποιες ελευθερίες στη διαμόρφωση των κανόνων. Το Όσλο, για παράδειγμα, απαγόρευσε σε όλα τα μπαρ και εστιατόρια να σερβίρουν αλκοόλ αυτήν την εβδομάδα αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ιός εξαπλωνόταν ταχύτερα με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η Σλοβακία και οι χώρες της Ασίας

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας κάλεσε όλο τον πληθυσμό της να συμμετάσχει εθελοντικά και να υποβληθεί σε τεστ, έβγαλε έξω 50.000 συνεργεία στελεχωμένα από γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές, κρατικούς λειτουργούς και στρατιωτικούς για να βοηθήσουν. Προσήλθε ο μίσος πληθυσμός της χώρας, δηλαδή σχεδόν 3 εκατ. άνθρωποι μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα, με τους πολίτες να υποβάλλονται σε τεστ μέσα σε δύο τριήμερα, καθώς είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι αυτοί οι οποίοι θα βγουν θετικοί και αυτοί που δεν θα προσέλθουν, θα παραμείνουν μετά υποχρεωτικά στο σπίτι σε 14ημερη καραντίνα.

Επίσης, ήδη από την άνοιξη, χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα είχαν επιλέξει αντίστοιχο μοντέλο με τις σκανδιναβικές χώρες, σχεδιάζοντας μια καθολική ιχνηλάτηση διαρκείας με παρά πολλά τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προσωρινά μέτρα περιορισμού, στοχευμένα, όχι οριζόντια, τυφλά και συλλήβδην. Μέχρι σήμερα έχουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το ίδιο μοντέλο ακολουθούν η Κίνα και η Ταϊβάν, το οποίο στη συνέχεια το αντέγραψε με πολύ καλά αποτελέσματα και η Νέα Ζηλανδία, το υιοθέτησε και η Αυστραλία, η οποία εγκατέλειψε το μοντέλο των ΕΕ και ΗΠΑ που είχε ακολουθήσει αρχικά. Για αυτό τώρα με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα που δεν τα είχε στο πρώτο κύμα.

Η επιμονή των ΗΠΑ και της ΕΕ συνολικά δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα, αντίθετα έχει οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους. Θα ακολουθήσουν η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανάλογα προβληματικές πολιτικές και στη συνέχεια; Μένει να δούμε πως θα διαχειριστούν το θέμα του εμβολίου και ποιες συγκρούσεις συμφερόντων θα υπάρξουν, που ενδέχεται να πλήξουν για ακόμη μια φορά τη δημόσια Υγεία και να εντείνουν την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών.

πηγη:

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου