Την οργή του Κρεμλίνου προκάλεσε η απόφαση της Ουάσινγκτον να εμπλουτίσει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με τα πυραυλικά συστήματα HIMARS. Αν και οι Αμερικανοί επιχειρούν να καθησυχάσουν ότι το οπλικό σύστημα δεν πρόκειται να απειλήσει ρωσικά εδάφη, ωστόσο για κάποιους ίσως αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο, προκαλώντας τις ρωσικές αντιδράσεις. Τι μπορεί να ισχύει;

Είναι το 11ο πακέτο που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής και θα είναι το πρώτο που θα αξιοποιήσει τα 40 δισ. δολάρια σε αμυντική και οικονομική βοήθεια που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο. Μόνο το αμυντικό σκέλος της συγκεκριμένης βοήθειας ανέρχεται σε 700 εκατ. δολ. και οι HIMARS (M142 High Mobility Artillery Rocket System) αποτελούν μέρος των αμερικανικών αποθεμάτων που έχουν αποσύρει οι Αμερικανοί από το οπλοστάσιό τους μεταφέροντάς το στην Ουκρανία.

Οι Himars είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον Αμερικανικό Στρατό και μπορεί να τοποθετηθεί απλά σε ένα τυπικό στρατιωτικό φορτηγό τύπου Army M1140. Ένα πλεονέκτημά του είναι ότι το μικρό πλήρωμά του μπορεί να ξαναγεμίσει είτε το ένα ή το άλλο σύστημα μέσα σε περίπου τέσσερα λεπτά, αν και βέβαια θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Πάντως, ο συγκεκριμένος εκτοξευτής πυραύλων θα δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τη δυνατότητα να χτυπήσουν θέσεις πίσω από τις ρωσικές γραμμές και σε μεγαλύτερες αποστάσεις παρά το γεγονός ότι είναι καλύτερα προστατευμένες από τη ρωσική άμυνα.

Οι κατευθυνόμενοι με GPS πύραυλοι που εκτοξεύει το Himars έχουν βεληνεκές περίπου διπλάσιο από τις οβίδες του οβιδοβόλου M777 που οι ΗΠΑ έστειλαν πρόσφατα στις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Έτσι, με εμβέλεια 80 χιλιόμετρα, οι πύραυλοι βρίσκονται εκτός εμβέλειας από το ρωσικό πυροβολικό και έτσι μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απειλή για τις ρωσικές πυροβολαρχίες.

Τη στιγμή που Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιμελητείας, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί επίσης να απειλήσει ακόμα και τις ρωσικές αποθήκες ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές οι HIMARS μπορούν να «γυρίσουν το παιχνίδι» (game changer), καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να αγωνίζονται υπό το σφοδρό πυρ του ρωσικού πυροβολικού. Τόσο ο ρωσικός όσο και ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούν ήδη τέτοια όπλα, ωστόσο τα HIMARS θεωρείται πως έχουν μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και είναι πιο ακριβείς.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν συμμερίζονται όλοι αυτές τις εντυπωσιακές προβλέψεις. Σύμφωνα με κάποιους πιο συγκρατημένους αναλυτές, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα δεν θα  ανατρέψει ξαφνικά τα δεδομένα. «Οι HIMARS θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν απλά τη μάχη», δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.

Πάντως, όπως ειπώθηκε, τα συστήματα που θα παραδοθούν στο Κίεβο έχουν ακτίνα δράσης περιορισμένη στα 80 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας. Η Ουάσινγκτον δεν δίνει όπλα με μεγάλο βεληνεκές καθώς έχει καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να δώσει στο Κίεβο όπλα που θα του επέτρεπαν να πλήττει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια.«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή στη Ρωσία, σημείωσε στο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο Μπάιντεν.

Η Ρωσία δεν πείθεται

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, δείχνει έντονα ενοχλημένο με τις εξελίξεις, παρά τις αμερικανικές διευκρινήσεις. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σχετικά ότι «πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», για να προσθέσει ότι το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι εργασίες επί ενός ειρηνευτικού εγγράφου με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πρακτορείο Ria, σημειώνοντας «κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης»

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν....σε μία "στρατηγική ήττα" την Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

«Θεωρούμε αυτή την κίνηση ως πλήρως αρνητική, καθώς οι απόπειρες να παρουσιαστεί η απόφαση ότι περιέχει και στοιχεία "αυτοσυγκράτησης" είναι άχρηστες. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ως επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, συνεχίζουν να γεμίζουν με όπλα το καθεστώς του Κιέβου είναι προφανές. Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα απομεινάρια μιας υπεύθυνης προσέγγισης του ζητήματος από την Ουάσιγκτον έχουν εξαφανιστεί. Αυτό είναι πρωτοφανές και επικίνδυνο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και κατανοητή σε όλους: οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση και η συνέχιση της σύγκρουσης είναι ευθύνη των εχθρών της Ρωσίας. Δυστυχώς, τώρα περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο» σημείωσε ο Ριαμπκόφ.

πηγη: https://tvxs.gr