Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Φεβ 2024
Λονδίνο: Δεν εγκρίθηκε φοιτητική βίζα σε Παλαιστίνια υπότροφο
Κλίκ για μεγέθυνση






14.02.24
 
 

Παίρνεις υποτροφία για να κάνεις διδακτορικό στο London School of Economics (LSE), αλλά είσαι Παλαιστίνια και η ακροδεξιά (πρώην) υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι είσαι «επικίνδυνη» για τη δημόσια τάξη και δεν σου εγκρίνει τη φοιτητική βίζα. Κι έρχεται τώρα ο δικαστής (στη Βρετανία η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία) για να ζητήσει μια «δημόσια και ανεπιφύλακτη συγγνώμη» στην Παλαιστίνια πρόσφυγα για τα «σοβαρά λάθη» που έγιναν αναφορικά με την αίτησή της για φοιτητική βίζα.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η Amena El Ashkar, που είναι Παλαιστίνια, έλαβε την διάσημη υποτροφία Chevening για να κάνει το διδακτορικό της στο London School of Economics (LSE) αλλά δεν έλαβε φοιτητική βίζα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου επικρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την «σοκαριστικά κακή» και «σοβαρά ελαττωματική» διαχείριση της αίτησης θεώρησης της βίζα.

Ο δικαστής περιέγραψε μια «σειρά λαθών» που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της «σκόπιμης» και «παράνομης» απόφασης να μην ειδοποιηθεί η Ashkar ότι η άρνηση παραχώρησης της βίζας είχε πιστοποιηθεί από την τότε υπουργό Εσωτερικών, Suella Braverman (σ.σ. ακροδεξιά και προσφυγοφάγος). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η νομική προσφυγή της Ashkar να υποβληθεί σε λάθος δικαστήριο.

Η Ashkar, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε έναν παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο, είπε ότι «ένιωσε ότι η ζωή μου καταρρέει», όταν το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την αίτηση με το σκεπτικό ότι η παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν «ευνοϊκή για το δημόσιο καλό»!

Η ακαδημαϊκός αμφισβήτησε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με δικαστική αναθεώρηση, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δεν επρόκειτο για δικαστική απόφαση αλλά για απόφαση της ακροδεξιάς Braverman της πρώην υπουργού Εσωτερικών η οποία αρνήθηκε να πιστοποιήσει την έκδοση της βίζας. Αυτό σήμαινε ότι η νομική προσφυγή έπρεπε να είχε υποβληθεί ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Προσφυγών Μετανάστευσης.

«… Ήμουν πραγματικά μπερδεμένη γιατί συνέβαινε αυτό. Δεν μπορούσα να σκεφτώ …γιατί να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο χωρίς καν να δώσει λόγο» είπε η Ashkar, αφού από τη μια πλευρά το FCDO [Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης] απονέμει στην Παλαιστίνια την πλήρη υποτροφία Chevening, η οποία στη δική της ιστοσελίδα λένε ότι είναι για «αναδυόμενους ηγέτες»… (και) από την άλλη η ακροδεξιά υπουργός αρνείται τη χορήγηση βίζας στην υπότροφο με την σαθρή αιτιολογία ότι η παρουσία της Ashkar  στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι ευνοϊκή για το δημόσιο καλό!

Η Ashkar, που τώρα εργάζεται ως βοηθός ερευνήτρια στο Κατάρ, είπε: «Ελπίζω πραγματικά να πάρω τη βίζα και να πάω στο LSE, απλά θέλω να ξεκινήσω το διδακτορικό μου. Θέλω να μάθω: γιατί συνέβη αυτό; Κέρδισα αυτή την υποτροφία, κέρδισα αυτή τη θέση. Και δεν είναι δίκαιο να μην το παίρνω χωρίς καν να ξέρω γιατί». Η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί…

https://www.theguardian.com/politics/2024/feb/13/judge-criticises-home-office-errors-in-palestinian-refugees-visa-case

από
: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου