Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Ιαν 2021
ΗΠΑ / Ξανά σε διαδικασία καθαίρεσης ο Τραμπ - παραμένει κλεισμένος στο Λευκό Οίκο
Κλίκ για μεγέθυνση

EPA/Chris Kleponis / POOL

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρόταση των Δημοκρατικών για νέα διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η κατηγορία αφορά «υποκίνηση σε εξέγερση» για τα πρωτοφανή γεγονότα του Καπιτωλίου την περασμένη Τετάρτη, κατά τα οποία έχασαν την ζωή τους ένας αστυνομικός και τέσσερις διαδηλωτές. Το πλήθος που νωρίτερα είχε παρακολουθήσει ομιλία του Τραμπ υπό τον τίτλο «Σώστε την Αμερική» προσπάθησε να διακόψει την διαδικασία επικύρωσης της εκλογικής του ήττας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

 

Η πρόταση για την δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης για τον Τραμπ (γεγονός πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ) σε αντίθεση με την πρώτη βρήκε υποστήριξη και σε βουλευτές των Ρεπουμπλικανών.  Από τους 232 που συνολικά ψήφισαν υπέρ της εκκίνησης της διαδικασίας, 10 ανήκουν στο κόμμα του προέδρου Τραμπ. «Πιστοί» σε αυτόν (ή τουλάχιστον κατά της διαδικασίας) παρέμειναν και ψήφισαν αρνητικά 197 συντηρητικοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η διαδικασία που ακολουθεί είναι πολιτική, όχι ποινική και αφορά τόσο την παρακίνηση του πλήθους να εισβάλει στο Καπιτώλιο όσο και την προσπάθειά του Τραμπ επί δύο μήνες μετά τις εκλογές με ψευδείς και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς να πείσει ότι υπήρξε νοθεία. Αυτούς «εσκεμμένα επανέλαβε στο πλήθος, ενθαρρύνοντάς το με προφανές αποτέλεσμα τις παράμονες πράξεις στο Καπιτώλιο», όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο της απόφασης. «Ο πρόεδρος Τραμπ διακινδύνευσε βαρύτατα την ασφάλεια των ΗΠΑ και των θεσμών της της κυβέρνησης, απείλησε την συνοχή του δημοκρατικού συστήματος, παρεμπόδισε την ειρηνική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και έθεσε σε κίνδυνο έναν από τους πυλώνες της διακυβέρνησης».

Ο ακριβής χρόνος της «δίκης» δεν είναι ακόμη πλήρως προσδιορισμένος, καθώς υπάρχουν δύο κύριες απόψεις: Η μία αφορά την άμεση εκκίνησή της με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου, Δημοκρατικού, προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στις 20 Ιανουαρίου, ενώ η άλλη προτάσσει την παροχή περιόδου 100 ημερων στους νέους ενοίκους του Λευκού Οίκου και το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου απερίσπαστοι να προωθήσουν τις πολιτικές τους σε κρίσιμους τομείς, με προεξάρχουσα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περιορισμό στην κυκλοφορία πολιτών, αυστηρούς ελέγχους για οπλοφορία και άλλα μέτρα, καθώς από την επομένη των γεγονότων στο Καπιτώλιο όλοι φοβούνται επανάληψή τους. Το FBI έχει προειδοποιήσει σχετικά για πιθανές ένοπλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις υπόλοιπες 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

 

Ο ίδιος ο Τραμπ πάντως, προσπαθεί να εμφανίσει ένα πιο συναινετικό και σοβαρό προφίλ. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε μετά την ψηφοφορία, χωρίς να αναφέρεται σε αυτήν και το αποτέλεσμά της, καλεί τους οπαδούς του να παραμείνουν ειρηνικοί. «Η βία και οι βανδαλισμοί δεν έχουν θέση στη χώρα μας ... κανένας πραγματικός υποστηρικτής μου δεν θα ενέκρινε την πολιτική βία», όπως υποστηρίζει. Το βίντεο αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του Λευκού Οίκου στα social media, μετά το «μπλόκο» του Twitter, του Youtube κτλ. στους προσωπικούς του λογαριασμούς.

Η πολύ πιο ήπια γλώσσα και το ύφος του απερχόμενου προέδρου σχολιάζονται ποικιλοτρόπως από τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Κάποιοι τα ερμηνεύουν ως μία τακτική στροφή προκειμένου να «αποφύγει τα χειρότερα» καθώς εκκινήθηκε η δεύτερη διαδικασία για την καθαίρεσή του. Μεγάλα ΜΜΕ ωστόσο όπως το CNN εντοπίζουν μία κατάσταση «απομόνωσής» του τόσο εντός των Ρεπουμπλικανών όσο και ακόμη και μεταξύ των δικών του στελεχών στο Λευκό Οίκο.

«Όλοι είναι θυμωμένοι με όλους» σχολίασε σχετικά σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ θεωρεί ότι δεν τον υπερασπίστηκαν όσο έπρεπε την τελευταία εβδομάδα. Ο πρόεδρος «είναι σε κατάσταση αυτολύπησης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Στον στενό του κύκλο πολλοί θεωρούν ωστόσο ότι «εδώ οδήγησαν οι δικές του πράξεις και κανενός άλλου ... προκάλεσε έναν όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο ... δεν θα βρει και πολλούς συμπονετικούς Ρεπουμπλικανούς», σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία καθαίρεσής του που δεν ευδοκίμησε.

Ακόμη και αυτοί που έπρεπε να διαχειριστούν επικοινωνιακά την ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της, φαίνεται να «εξαφανίστηκαν» και δεν υπήρξε καμία οργανωμένη προσπάθεια διανομής δηλώσεων, θέσεων και άλλων πληροφοριών στα ΜΜΕ. Ήδη, πολλά στελέχη του Λευκού Οίκου έχουν αποχωρήσει ή παραιτηθεί την εβδομάδα που πέρασε και ο Τραμπ «έχει τρυπώσει στους χώρους που προορίζονται για την διαμονή του, κάτι που ποτέ δεν είναι καλό. Είναι μόνος του, χωρίς άτομα με τα οποία να μπορεί να ανταλλάξει ιδέες, οπότε για οτιδήποτε ακολουθεί τα χειρότερα ένστικτά του. Χωρίς το Twitter διαθέσιμο, ένας θεός ξέρει πού θα βγουν αυτά», είπε η ίδια πηγή στο CNN.

πηγη:

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου