Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Μάρ 2021
Υπό αίρεση η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη-Τσακώνονται ποιος δωροδοκήθηκε... λιγότερο
Κλίκ για μεγέθυνση
07.03.2021, 16:27

 

 

Οι νεοεκλεγμένοι ηγέτες της Λιβύης έχουν δεχθεί ήδη πολλά συγχαρητήρια και ευχές από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρέσβης του ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, τηλεφώνησε τον νέο πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ Γιουνές Μενφί, συγχαίροντάς τον για τη νίκη του και υποσχόμενος τη στήριξη των ΗΠΑ. Η Ελλάδα δήλωσε ότι θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Λιβύη, ενώ το Μαρόκο και η Αίγυπτος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Στο μεταξύ αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ανακοίνωναν μια νέα εποχή για τη χώρα της Βόρειας Αφρικής που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που την έχει σαρώσει. 

Στις 5 Φεβρουαρίου, μάλιστα, έγιναν και οι απαραίτητοι εορτασμοί όταν το Φόρουμ για τον πολιτικό διάλογο στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της αξιωματούχου του ΟΗΕ, Στέφανι Γουίλιαμς, σε ξενοδοχείο της Γενεύης. Το φόρουμ εξέλεξε τον Μενφί ως επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου, τους δύο αναπληρωτές του Αμπντάλα Αλ Λαφί και Μούσα Αλ Κουνί και τον πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπ.

Όλα έδειχναν υπέροχα, καθώς 75 αντιπρόσωποι, εκπροσωπώντας όλη τις περιοχές της χώρας, αντάλλασσαν χειραψίες. Σύντομα, όμως επικράτησε πανδαιμόνιο στους διαδρόμους.

Οι φήμες ότι συνεργάτες του Νταμπάιμπ, ακόμη και αντίπαλοί του έλαβαν μεγάλα ποσά χρημάτων για να τον ψηφίσουν στη θέση του πρωθυπουργού κυκλοφορούσαν για εβδομάδες, αλλά όταν ορισμένοι αντιπρόσωποι ανακάλυψαν ότι… έλαβαν λιγότερα χρήματα από τους άλλους, άρχισαν να φωνάζουν ακόμη και να παίζουν μπουνιές μεταξύ τους.

Ορισμένοι αντιπρόσωποι δέχθηκαν «δωράκια» μεταξύ 150-200 χιλιάδων δολαρίων, ενώ άλλοι «αμείφθηκαν» έως και με 500.000 δολάρια. 

Τα Ηνωμένα Έθνη που προωθούσαν τις συζητήσεις στο Φόρουμ σίγουρα ντροπιάστηκαν, καθώς εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς τότε η εκλογή του Νταμπάιμπ δεν είναι νόμιμη, δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και όλη η διπλωματική προσπάθεια που προηγήθηκε θα καταρρεύσει.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για έναρξη ερευνών ήταν άμεση, όμως ένα προσχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 15 του Μάρτη, βρέθηκε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Σε αυτό αναφέρεται ότι πράγματι μεγάλα ποσά πληρώθηκαν προς αντιπροσώπους, ώστε να ψηφίσουν υπέρ του νέου πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Νταμπάιμπ αρνείται τις κατηγορίες και επιρρίπτει ευθύνες σε αξιωματούχους που επιθυμούν να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και οι έμπιστοί του αντιλαμβάνονται ότι τόσο η μοίρα τους όσο και η διαδικασία κινδυνεύουν, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Από την αρχή, τα αποτελέσματα των εκλογών ξάφνιασαν τόσο Λίβυους όσο και Δυτικούς παρατηρητές. Ο Μενφί και οι δύο αναπληρωτές του δεν είναι πολιτικοί ούτε στρατιωτικοί ούτε φύλαρχοι. Ο Νταμπάιμπ, στον αντίποδα, είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας, ο οποίος απέκτησε την περιουσία την εποχή Καντάφι. 

Σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρκάουι, ακτιβιστή σε μια οργάνωση κατά της διαφθοράς, ο Αλί Νταμπάιμπ, ξάδερφος του νέου πρωθυπουργού είναι το πρόσωπο πίσω από την καμπάνια του. Ο Αλί, καθηγητής γεωγραφίας που έγινε δήμαρχος της Μισράτα τη δεκαετία του ’70 και στη συνέχεια πήρε προαγωγές σε κεντρικές θέσης της διοίκησης Καντάφι, ήταν υπεύθυνος για την έκδοση κατασκευαστικών αδειών αξίας δισεκατομμυρίων σε κινεζικές και τουρκικές εταιρείες.

Οι οικογενειακές και επιχειρηματικές συνδέσεις μεταξύ των Νταμπάιμπ και την οικογένεια του πρωθυπουργού που αντικατέστησε, του Φαγέζ αλ Σάρατζ, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ωφέλιμες για την Τουρκία, οι συναλλαγές της οποίας με τους μεγαλοεπιχειρηματίες αυτούς οδήγησαν σε έργα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο Καντάφι. 

Επιπλέον, το 2019 η Τουρκία και ο Σαράτζ υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και στρατιωτικής συνεργασίας, μετά από την οποία η Άγκυρα έστειλε αεροπλάνα, στρατιώτες και χιλιάδες μισθοφόρους για να βοηθήσει στον πόλεμο απέναντι στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η Αίγυπτος, η Ρωσία και η Τουρκία ξαφνιάστηκαν επίσης από τα αποτελέσματα, ενώ παραμένει άγνωστο τι έπραξαν οι συγκεκριμένες χώρες για να εξασφαλίσουν τη νίκη των υποψηφίων που εκείνες ευνοούσαν, όμως όλα δείχνουν ότι το στάτους της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Λιβύη, ακόμη κι αν καταρρεύσει η νέα κυβέρνηση , είναι εξασφαλισμένο.

Το φόρουμ για τον πολιτικό διάλογο στη Λιβύη δημιουργήθηκε υπό την υπόθεση ότι η κυβέρνηση Σαράτζ, παρά τη διεθνή αναγνώριση, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση από τον λαό και δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση οικονομικά και πολιτικά. Η ιδέα σχηματισμού του υπό τον ΟΗΕ υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε την απαραίτητη νομιμοποίηση, αλλά ακόμη και εάν η νέα κυβέρνηση «επιβιώσει» από την έρευνα για δωροδοκία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα εμπόδια εντός της Λιβύης.


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου