Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Μάρ 2021
Κορωνοϊός: Τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι αποθεραπείες διεθνώς
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Στα 115.768.898 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς, με βάση την τελευταία καταμέτρηση του worldometers και στα 2.571.785 οι θάνατοι. Υπολογίζεται ότι 91.469.079 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν.

Από τα ενεργά περιστατικά, δηλαδή 21.728.034, τα 21.637.972 (99,6%) έχουν ήπια συμπτωματολογία ενώ 90.062 (0,4%) είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Από τις κλειστές περιπτώσεις το 97% έχει αναρρώσει και το 3% έχει αποβιώσει.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.506 νέα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη και 1.014 νέοι θάνατοι.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ανήλθαν στα 29.456.377 και οι θάνατοι στις 531.652 και στην Ινδία τα περιστατικά καταμετρώνται στα 11.156.923 με 157.471 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας.

Στη Βραζιλία η καταμέτρηση δείχνει 10.722.221 περιστατικά και 259.402 θανάτους και στη Ρωσία 4.278.750 κρούσματα και 87.348 νεκρούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα είναι 4.194.785 και υπολογίζεται ότι 123.783 άνθρωποι απεβίωσαν.

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία και Γερμανία συμπληρώνουν την δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.

Η κατάσταση διεθνώς

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήτες του Τέξας και του Μισισίπι, ισοδυναμούν με «παλαιολιθική λογική» εν μέσω της αύξησης των νεκρών από την πανδημία.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει ένα μήνυμα για τους κυβερνήτες, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος. Ελπίζω όλοι να το έχουν καταλάβει μέχρι τώρα, αυτές οι μάσκες έκαναν τη διαφορά». Αν και παραδέχτηκε ότι η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων καθιστά ευκολότερη την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε ότι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας όλοι να παραμείνουν σε εγρήγορση, να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι αυτή η λογική του Νεάντερταλ, ότι "Τώρα, όλα πάνε καλά, βγάλτε τη μάσκα, ξεχάστε τη". Έχει ακόμη σημασία», τόνισε. Υπενθύμισε επίσης ότι πάνω από 511.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εμβολιαστούν όλοι. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ φτάνουν περίπου τα 50.000 καθημερινά, μολονότι έχουν μοιραστεί ήδη περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. «Είναι κρίσιμο, κρίσιμο, κρίσιμο, να ακούτε την επιστήμη: πλένετε τα χέρια σας, με ζεστό νερό, συχνά. Φοράτε μάσκα και τηρείτε τις αποστάσεις. Το ξέρω ότι το ξέρετε. Θα ήθελα να το ξέρουν και κάποιοι από τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας», συνέχισε.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 857 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.793 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των περίπου 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 188.044 νεκρούς επί συνόλου 2.104.987 μολύνσεων. Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη πιθανόν είναι υποτιμημένος, καθώς στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ` ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κολομβία ξεπέρασε χθες Τετάρτη το όριο των 60.000 νεκρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λίγα 24ωρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας, την 6η Μαρτίου 2020. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο διευκρίνισε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι εδώ 60.082 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 πλησιάζουν πλέον τα 2,3 εκατομμύρια. Η Κολομβία ξεπέρασε το φράγμα των 50.000 νεκρών την 21η Ιανουαρίου, ενώ έδινε μάχη με το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα. Έκτοτε οι αρχές θεωρούν ότι η κρίσιμη φάση ξεπεράστηκε. Oι αριθμοί των θανάτων και των μολύνσεων που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση βρίσκονται σε πτώση.

Το Περού παρέλαβε χθες μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Βιολέτα Βερμούδες. «Η κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποσχέσεις της και τα εμβόλια συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα. Δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία ανοσοποίησης που άρχισε την 9η Φεβρουαρίου, θα τη συνεχίσουμε ως την τελευταία μας ημέρα» στην εξουσία, επισήμανε η επικεφαλής της κυβέρνησης του υπηρεσιακού προέδρου Φρανσίσκο Σαγάστι. Ως εδώ, η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει παραλάβει 50.000 δόσεις του εμβολίου αυτού. Το Περού έχει κλείσει συμφωνία για την προμήθεια 20 εκατ. δόσεων του προϊόντος της Pfizer.

Παράταση της ισχύος του γενικού lockdown έως την 28η Μαρτίου, αλλά και σταδιακή άρση των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8η Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50, αποφάσισαν το βράδυ, έπειτα από μαραθώνια τηλεδιάσκεψη εννέα ωρών, η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις στη Γερμανία. Υπό την πίεση των τελευταίων, εγκαταλείφθηκε το όριο των 35 κρουσμάτων που είχε τεθεί στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ως βάση για τη χαλάρωση των μέτρων.

«Μπαίνουμε στην επόμενη φάση με δικαιολογημένες ελπίδες» σημείωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου τρίτου κύματος της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη «να πάμε έξυπνα στα επόμενα βήματα».
Δίνεται «μάχη με τον χρόνο», εξήγησε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Υποσχέθηκε πάντως ότι «η άνοιξη του 2021 θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη», υποδεικνύοντας το εμβόλιο ως τον «πιο αξιόπιστο βοηθό μας» για την έξοδο από την πανδημία, σε συνδυασμό με τη διενέργεια μαζικών τεστ.

Στο τέλος της εβδομάδας, πρόσθεσε, τα κρατίδια αναμένεται να παραλάβουν 11 εκατομμύρια εμβόλια και, σε λίγες εβδομάδες, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πιο ηλικιωμένων πολιτών, γεγονός το οποίο θα ανακουφίσει, όπως είπε, σημαντικά το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με το κείμενο επί του οποίου συμφώνησαν ομοσπονδία και κρατίδια, εφόσον τα νέα κρούσματα παραμένουν για τουλάχιστον 14 μέρες κάτω από το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των σχολείων -με περιορισμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις- και κατόπιν το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αρχικά των ανθοπωλείων, των βιβλιοπωλείων και των επιχειρήσεων με είδη κήπου.

Στη Σλοβακία άρχισε χθες βράδυ να εφαρμόζεται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε με εισήγηση του υπουργείου Υγείας στη χώρα όπου καταγράφεται επί του παρόντος ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας της COVID-19 στον κόσμο. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο αν διαθέτουν ειδική άδεια, από τις 20:00 ως τις 05:00, ορίζει κυβερνητικό διάταγμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται στον κόσμο να μένει στο σπίτι, με μερικές εξαιρέσεις, ιδίως τις επισκέψεις σε γιατρούς, τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, τις βόλτες με τα ζώα συντροφιάς ή το περπάτημα στη φύση. Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τη 19η Μαρτίου κι ενδέχεται το μέτρο να παραιτηθεί. Η χώρα-μέλος της ΕΕ, που μετρά 5,4 εκατ. κατοίκους, καταγράφει κατά μέσον όρο 24 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των αρχών.

Οι αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 503 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στο κράτος της Βαλτικής να φθάνει τους 200.351. Μέχρι σήμερα, έχουν υποκύψει στην COVID-19 3.281 άνθρωποι, σύμφωνα με τη λιθουανική στατιστική υπηρεσία. Ο δείκτης επίπτωσης -ή με άλλα λόγια ο επιπολασμός του ιού- τις τελευταίες 14 ημέρες έχει φθάσει τις 254,7 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Μέχρι χθες, 180.235 πολίτες είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων 73.811 είχαν λάβει και τη δεύτερη. Χθες η κυβέρνηση της χώρας των σχεδόν 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα, επιτρέποντας κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα μαθήματα και οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης να ξαναρχίσουν.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.173 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 788.869. Ακόμη 16 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 5.802 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 717 (+12 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 1.170 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορονοϊό στο Ισραήλ βρίσκεται πλέον στο 51,9% - οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει τα 4,83 εκατομμύρια - από την 20ή Δεκεμβρίου 2020.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - AFP - Sputnik

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου