Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Ιαν 2020
Αποστάσεις Μέρκελ από τη ρητορική του Ερντογάν για τη Λιβύη
Κλίκ για μεγέθυνση

Ερντογάν - Μέρκελ

Presidential Press Service via AP
24.01.2020, 19:54

 

 

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και λίγες μόνο μέρες από τη διάσκεψη του Βερολίνου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν πως διαφωνούν σε... δημόσια θέα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη την Γερμανίδα καγκελάριο με τις διαφωνίες τους στο θέμα της Λιβύης να μην μπορούν να κρυφτούν ούτε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της ειρηνευτικής συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη με την Άνγκελα Μέρκελ να υποστηρίζει πως ο Χαλίφα Χάφταρ καταρχήν συμφώνησε με την εκεχειρία ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε πως ο Λίβυος στρατάρχης «δεν έβαλε την υπογραφή του» σε κανένα έγγραφο και τόνισε πως δεν πρέπει να έχει τη στήριξη της διεθνής κοινότητας.

Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να τα πουν λίγες μόνο ώρες από τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), σύμφωνα με την οποία, το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία και προειδοποίησε την Άνγκελα Μέρκελ για «χαοτικό περιβάλλον» στη Λιβύη και συνέπειες που θα επηρεάσουν όλη τη Μεσόγειο.

Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan
Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Ortak Basın Toplantısı https://twitter.com/i/broadcasts/1dRJZLaAdBVKB 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Ortak Basın Toplantısı

Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan

4:01 PM - Jan 24, 2020

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο «η επιτυχία των αποφάσεων του Βερολίνου εξαρτάται από την εφαρμογή τους», ενώ σημείωσε ότι πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιταχύνουν την επίλυση, «εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα». Χαρακτήρισε, ακόμη, αναγκαίο να ασκηθεί πίεση στον Χάφταρ και τους υποστηρικτές του.

Η Άνγκελα Μέρκελ, κατέστησε αναγκαία τη μετατροπή της εύθραυστης εκεχειρίας σε μία στέρεα και βιώσιμη συμφωνία ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της άμεσης σύγκλησης της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε (με απόφαση της διάσκεψης του Βερολίνου) για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σαράτζ και Χάφταρ.

Στο άλλο «καυτό» θέμα που έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη και αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο Ρ.Τ Ερντογάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει περισσότερη βοήθεια προς τους Σύρους και επιτέθηκε στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση.

Θυμίζουμε πως χθες, η επίτροπος Εσωτερικών υπεραμύνθηκε και της συμφωνίας με την Τουρκία και απέρριψε τις επικρίσεις της Άγκυρας η οποία κατηγορεί σταθερά την Ε.Ε. ότι δεν τηρεί τις οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Η Α. Μέρκελ δήλωσε έτοιμη η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει οικονομική βοήθεια για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στους Σύρους εκτοπισμένους της επαρχίας Ιντλίμπ, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες πώς θα γίνει αυτό.

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου