Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 07 Αύγ 2023
Η χούντα του Νίγηρα ανακαλεί στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία
Κλίκ για μεγέθυνση










 

Ένας από τους διαδηλωτές στο Νιαμέι κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Ζήτω ο Νίγηρας, η Ρωσία, το Μάλι και η Μπουρκίνα. Κάτω η Γαλλία, η ECOWAS, η ΕΕ». Άλλοι κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες συγκεντρωμένοι έξω από την Εθνοσυνέλευση. [EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO]


Η χούντα του Νίγηρα προκάλεσε την ανάκληση μιας σειράς από συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία την Πέμπτη (3 Αυγούστου) – μια απόφαση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει δραστικά τον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ την περασμένη εβδομάδα.

Όπως και τα πρόσφατα πραξικοπήματα στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, η στρατιωτική κατάληψη της περασμένης εβδομάδας στον Νίγηρα ήρθε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος αντι-γαλλικών αισθημάτων με ορισμένους ντόπιους να κατηγορούν τον πρώην αποικιοκράτη ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις τους.

Η Γαλλία διαθέτει μεταξύ 1.000 και 1.500 στρατιώτες στον Νίγηρα, βοηθώντας στην καταστολή της εξέγερσης από ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.

Η απόφαση σχετικά με την ανάκληση πέντε στρατιωτικών συμφωνιών με τη Γαλλία που χρονολογούνται μεταξύ 1977 και 2020 έγινε γνωστή στην εθνική τηλεόραση αργά την Πέμπτη από τον εκπρόσωπο της χούντας Αμαντού Αμπντραμανέ.

Ο Αμπντραμανέ πρόσθεσε ότι θα αποσταλεί σχετική διπλωματική ανακοίνωση στη Γαλλία. Δεν υπήρξε όμως άμεση απάντηση από τη Γαλλία.

Οι περιφερειακοί και δυτικοί εταίροι του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους πραξικοπηματίες ηγέτες να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη μετά την απομάκρυνση του Μπαζούμ – το έβδομο πραξικόπημα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική από το 2020.

Ωστόσο, ο ηγέτης της χούντας Αμπντουραχμάν Τιανί, πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει.

Ο Τιανί έχει κερδίσει την υποστήριξη των χούντας στο Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο και επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια ως κύρια δικαιολογία για την κατάληψη της εξουσίας, παρόλο που τα στοιχεία για τις επιθέσεις στη χώρα δείχνουν ότι η ασφάλεια έχει πράγματι βελτιωθεί.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαζούμ δήλωσε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Washington Post ότι είναι όμηρος και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη.

«Αυτό το πραξικόπημα, που εξαπολύθηκε κατά της κυβέρνησής μου από μια φράξια του στρατού στις 26 Ιουλίου, δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία. Αν πετύχει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας, την περιοχή μας και ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε ο Μπαζούμ.

Σε ένα ακόμη σημάδι της αντίστασης της χούντας στους πρώην συμμάχους της, ο Νίγηρας ανέστειλε νωρίτερα την Πέμπτη τις εκπομπές των γαλλικών διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων France 24 και RFI που χρηματοδοτούνται από το κράτος – προκαλώντας την καταδίκη του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή απηχεί παρόμοιες καταστολές των γαλλικών μέσων ενημέρωσης μετά το πραξικόπημα από τις χούντες στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίες επίσης έδιωξαν τα γαλλικά στρατεύματα, πολλά από τα οποία σταθμεύουν τώρα στον Νίγηρα.

Την Πέμπτη εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Νιαμέι για να δείξουν την αντίθεσή τους στις ξένες πιέσεις προς τους πραξικοπηματίες ηγέτες. Εκτός από τις κυρώσεις, το κύριο περιφερειακό μπλοκ, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), δήλωσε ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση βίας εάν οι στρατιώτες δεν επαναφέρουν τον Μπαζούμ στην εξουσία μέχρι την Κυριακή.

Ένας από τους διαδηλωτές στο Νιαμέι κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Ζήτω ο Νίγηρας, η Ρωσία, το Μάλι και η Μπουρκίνα. Κάτω η Γαλλία, η ECOWAS, η ΕΕ». Άλλοι κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες συγκεντρωμένοι έξω από την Εθνοσυνέλευση.

Η χούντα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ECOWAS, η οποία έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή στάση της ως τώρα για το πραξικόπημα, καθώς αγωνίζεται να περιορίσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη Δυτική Αφρική, όπου λέει ότι τα πραξικοπήματα δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά.

Μια αντιπροσωπεία της ECOWAS βρίσκεται στο Νιαμέι, ελπίζοντας να εξασφαλίσει «μια οριστική και φιλική λύση», ενώ οι επικεφαλής της άμυνας του μπλοκ έχουν επίσης συναντηθεί αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν μια πιθανή στρατιωτική αντίδραση, η οποία, όπως δήλωσαν, θα είναι η έσχατη λύση.

Την Πέμπτη η χούντα δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση ή απόπειρα επίθεσης από την ECOWAS θα αντιμετωπιστεί με άμεση αντεπίθεση χωρίς προειδοποίηση από τις ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ECOWAS, εκτός από εκείνα που είναι φιλικά προσκείμενα στον Νίγηρα.

Το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο δήλωσαν ότι θα αντιμετώπιζαν μια επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους και θα αμύνονταν για λογαριασμό του Νιαμέι. Ο Τιανί έστειλε στρατηγό και στις δύο χώρες την Τετάρτη για να ενισχύσει την υποστήριξη.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου