Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 02 Ιαν 2023
Βραζιλία / Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα της ορκωμοσίας Λούλα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Μήνυμα κοινωνικής ενότητας, πολιτικής σταθερότητας και ειρήνης, αλλά και επιστροφής στις οργανωμένες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, αποτέλεσε η διαδικασία της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.

Κινούμενος στη συνέχεια σε ανοιχτό όχημα προς το ανάκτορο Πλανάλτο, ο Λούλα και συμβολικά έβαλε τέλος στις έμμεσες απειλές πραξικοπήματος και παρέμβασης του στρατού για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Γύρω του, χιλιάδες ανθρώπων επευφημούσαν τον ίδιο και την σύζυγό του, μαζί με μία ομάδα εκπροσώπων από κοινωνικές και εθνικές ομάδες της χώρας. Μεταξύ τους, τον Ραόνι Μετουκτίρε, αρχηγό των αυτοχθόνων Καγιαπό, ένα παιδί από το Σάου Πάουλου, μία ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, έναν ΑΜΕΑ ακτιβιστή για τα διακιώματα των αναπήρων, έναν φοιτητή, έναν μεταλλουργό, καθώς και μία ρακοσυλλέκτρια. Η Αλίν Σόουζα ήταν αυτή που του παρέδωσε την επίσημη προεδρική κορδέλλα.

 

 

 

 

Ο ακροδεξιός αντίπαλός του και πρώην πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου, αυτός που θα έπρεπε να παραδώσει αυτή την κορδέλλα, είχε φροντίσει να φύγει από τη χώρα ήδη από την Παρασκευή, για να μην συμμετάσχει στην τελετή παράδοσης της εξουσίας, θυμίζοντας έντονα στο ελληνικό κοινό την πρωτοφανή επιλογή του Αντώνη Σαμαρά το 2015. Όπως σχολιάζει το Reuters, το ταξίδι του στις ΗΠΑ τον προφυλάσσει προσωρινά από την Δικαιοσύνη της Βραζιλίας. Ωστόσο, αναμένεται να λογοδοτήσει ο ίδιος και το περιβάλλον του τόσο για την συνεχή υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών πριν και μετά τις εκλογές, όσο και για τις δραματικές απώλειες της χώρας από την covid-19.

Ο Λούλα φρόντισε στις ομιλίες και δηλώσεις του, τόσο κατά την ορκωμοσία όσο και στο Κογκρέσο, να δείξει ότι η χώρα υπό την ηγεσία του θα κάνει άμεση και αποφασιστική στροφή για να στηρίξει ξανά τα φτωχά στρώματα και να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό. Ταυτόχρονα, θα «ξηλώσει» τις ακροδεξιές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές Μπολσονάρου.

«Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες ... είμαστε μία χώρα, ένα μεγάλο έθνος», όπως τόνισε. «Η Δημοκρατία ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών, υπερνικώντας τις πιο βίαιες απειλές για την ελευθερία της ψήφου, τις πιο προσβλητικές καμπάνιες ψευδών και μίσους για την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος». «Δεν νιώθουμε καμιά εκδικητικότητα κατά όσων προσπάθησαν να υποτάξουν το έθνος στα προσωπικά και ιδεολογικά τους σχέδια, αλλά θα εγγυηθούμε το κράτος Δικαίου ... αυτοί που έσφαλαν θα λογοδοτήσουν για τα λάθη τους». Ειδική αναφορά έκανε στην «γενοκτονία» από τις προκλητικά ανεπαρκείς αντιδράσεις στην πανδημία covid-19, που κόστισε την ζωή σε 680.000 Βραζιλιάνους.

Ταυτόχρονα, ο Λούλα προανήγγειλε ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει την οικονομία της Βραζιλίας, σήμερα από τις κορυφαίες παραγωγούς τροφίμων, σε μία «πράσινη» υπερδύναμη. Από τις πρώτες αποφάσεις του, ήταν η αποκατάσταση της εξουσίας του κρατικού πρακτορείου προστασίας του περιβάλλοντος Ibama. Το τελευταίο, καθοριστικός παράγοντας κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου, είχε διαλυθεί από τον Μπολσονάρου. Κεντρικός στόχος, να σταματήσει οριστικά η αποψίλωση ως το τέλος της δεκαετίας.

Ανακάλεσε επίσης μέτρα που επέτρεπαν την παράνομη λειτουργία ορυχείων σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων. Στην ίδια κατεύθυνση, «ξεπάγωσε» το Amazon fund, μία πρωτοβουλία ύψους 1 δισ. δολαρίων που συγχρηματοδοτούν Νορβηγία και Γερμανία, για την υποστήριξη πρότζεκτ βιωσιμότητας στον Αμαζόνιο.


πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου