Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 30 Δεκ 2022
Βαρυσήμαντη παρέμβαση Λαβρόφ για τους S-300
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Μετά τις αντιδράσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων και της Μαρίας Ζαχάροβα για την περίπτωση αποστολής των S-300 απο την Κρήτη στην Ουκρανία την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβροφ στην εκπομπή «Το μεγάλο παιγνίδι» στο πρώτο κανάλι. «Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τους S-300, όπου προβλέπεται η πλήρη απαγόρευση μεταφορά τους σε τρίτη χώρα».

Ο Έλληνας υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιατόπουλος, ανέφερε ο Λαβρόφ, ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους πως η χώρα σκοπεύει να παραχωρήσει τους S-300 στην Ουκρανία, μετά από αυτό έδωσα οδηγίες στον Πρέσβη Αντρεί Μασλοφ να κάνει τα απαραίτητα διαβήματα και να υπενθυμίσει στους αρμόδιους υπουργούς τις υποχρεώσεις της Αθήνας απέναντι στην Μόσχα που απορρέουν από την Συμφωνία αγοράς των S-300.

Η αλήθεια είναι  ότι η Μόσχα διατηρεί την άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν δύναται να εξαγάγει το συγκεκριμένο βιομηχανικό προϊόν σε τρίτο δίχως άδεια από τον κατασκευαστή, κάτι που δυσκολεύει την προώθηση αυτών των οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία..

Παρ’ όλα αυτά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα διακινήθηκαν σχετικές πληροφορίες οι οποίες  και προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας. Οι Έλληνες αξιωματούχοι  απέκλεισαν μόνο  το γεγονός να φύγουν οι S-300 πριν αντικατασταθούν με PATRIOT. «H Αθήνα δεν διανοείται να μπει στη διαδικασία να δώσει το οτιδήποτε εάν δεν υπάρξει πρώτα αυτό που θα το αντικαταστήσει και όχι απλά ένα σχέδιο αντικατάστασης τους» ήταν η δήλωση του Ν. Παναγιατόπουλου, που αναφέρθηκε ο Λαβρόφ, και δεν διαψεύδει ότι έχει γίνει πρόταση από τις ΗΠΑ για την αντικατάσταση όλων των ρωσικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, από άλλα με σφραγίδα ΝΑΤΟικών χωρών.

Η Ουάσιγκτον ενώ παρασκηνιακά πιέζει αφόρητα τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, επίσημα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας στις 20 Δεκεμβρίου, ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία».

Ωστόσο αμέσως μετά έδειξε τον δρόμο με το παράδειγμα της Σλοβακίας που από τις πρώτες μέρες του πολέμου αποφάσισε να στείλει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία.  «Φυσικά, υποστηρίξαμε, διευκολύναμε και συνεισφέραμε στο κενό που δημιουργήθηκε» συμπλήρωσε.

Μοιάζει πάντως παράδοξο και παράξενο που οι Ρώσοι απαξιώνουν πλήρως τους PATRIOT που η Αμερική ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό, και έχουν εστιάσει στους S-300 και στην Ελλάδα σε ασυνήθιστες υψηλές αντιδράσεις και με μεθοδευμένη κλιμάκωση, με αποκορύφωση την συνέντευξη και προειδοποίηση του Σ. Λαβρόφ.

Μια εξήγηση είναι πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αναλύσεις των Ρώσων ειδικών οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι πανάκριβοι και δεν θα δοθούν πολλοί, ενώ η χρήση τους απαιτεί εκπαίδευση πολλών μηνών, και ίσως τότε να έχουν τελειώσει όλα. Αντίθετα οι S-300 είναι ετοιμοπαράδοτοι, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τους Ουκρανούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ρώσικη πολεμική αεροπορία.

Οι πιέσεις στις ΝΑΤΟικές χώρες που έχουν ακόμη στο οπλοστάσιο τους οπλικά συστήματα Σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης είναι έντονες και θα ενταθούν. Ωστόσο, οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αγνοούνται και να παραβιάζονται χωρίς κάποιες συνέπειες. Αυτό είναι και μια καλή δικαιολογία για την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην παραχώρηση των S-300.  

Μπορεί στην περίπτωση της αποστολής των κατασχεθέντων καλάσνικοφ η Ελληνική ηγεσία να συμπεριφέρθηκε με το σύνδρομο του ''καλού μαθητή στην τάξη'', αλλά τώρα σίγουρα δεν θα είναι “σώφρων πράξη” να αγνοηθούν οι ρώσικες προειδοποιήσεις.

Όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν πως μια πυρηνική υπερδύναμη εκ των πραγμάτων δεν μπορεί στρατιωτικά να ηττηθεί, ούτε ο καινούργιος σχεδιασμός ευρωπαϊκής ασφάλειας μπορεί να αφήσει από έξω την Ρωσία.  Παίρνοντας λοιπόν υπόψιν πως επί ευρωπαϊκού εδάφους υπάρχουν τα περίπλοκα αδιέξοδα της Κύπρου και του Κοσόβου, η αυτοσυγκράτηση είναι ότι ποιο σοφό, και να κατευθύνουμε την πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας όπου υπάρχουν ποιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, οι S-400.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου