20.12.20
 
 

Θεόδωρος Σεφερλής (Fb)

Οι «New York Times», σ’ ένα πρωτοσέλιδό τους στις 12 Σεπτεμβρίου του 1945, το οποίο υπέγραφε ο συντάκτης επιστημονικών άρθρων Ουίλιαμ Λ. Λόρενς, διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για τις παρενέργειες της ραδιενέργειας από τις βόμβες που έπεσαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και ότι το όλο θέμα ήταν προϊόν της ιαπωνικής προπαγάνδας. Για την αποκάλυψή του αυτή ο Λόρενς βραβεύτηκε τον επόμενο χρόνο με το Πούλιτζερ δημοσιογραφίας.

Στον δημοσιογράφο των «NYT» είχε ανατεθεί να γράψει την ιστορία του αμερικανικού πυρηνικού προγράμματος Μανχάταν, ενώ ήταν ένας από τους επιβαίνοντες στο βομβαρδιστικό B-29, με το όνομα «ο Μεγάλος Καλλιτέχνης», το οποίο έριξε την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.

Το 2004 η ανεξάρτητη δημοσιογράφος, Εϊμι Γκούντμαν, αποκάλυψε κάτι που θα συγκλόνιζε τον δημοσιογραφικό κόσμο: ο Λόρενς στην πραγματικότητα είχε δύο εργοδότες. Ο ένας ήταν η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν και ο άλλος ήταν το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο μισθολόγιο του οποίου περιλαμβανόταν το όνομά του. Τότε ζητήθηκε από την επιτροπή του βραβείου να του αφαιρέσει το Πούλιτζερ.

*Artinews: Αντίθετα, όσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν τις βρωμιές της εξουσίας, όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ(φωτογραφία), διώκονται και φιμώνονται...

πηγη: ARTI news