Την επανέναρξη των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υποστήριξε δε, πως έχει ήδη ενημερώσει την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για την πρόθεσή του αυτή.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ανέφερε πως  πως πρόκειται για «μια συμφωνία άνευ σημασίας».

 
Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Reuters, εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται ανάγκη συνομιλιών με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες».

 
 

 

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Ερντογάν είπε πως η Μέρκελ τού είχε ζητήσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις.

«Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά τη Μέρκελ» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Τι κάνουν εκεί Ελλάδα και Αίγυπτος; Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, έπεσαν όλοι πάνω… Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια… Η Μέρκελ μού ζήτησε να σταματήσουμε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε: “εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε”».

Στη συνέχεια, διεμήνυσε:

«Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους».

πηγη:https://tvxs.gr