Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Μάρ 2024
Forensic Architecture: «Η νομική ομάδα του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο διαστρέβλωσε στοιχεία»
Κλίκ για μεγέθυνση







 
 

Σε έρευνα αξιολόγησης των στοιχείων που παρουσίασε η νομική ομάδα του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στις 12 Ιανουαρίου, προχώρησε η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture του Κολλεγίου Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, βρίσκοντας τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις όπου οι δικηγόροι του Ισραήλ «διαστρέβλωσαν τα οπτικά στοιχεία που ανέφεραν, μέσω ενός συνδυασμού λανθασμένων σχολίων και επισημάνσεων και παραπλανητικών λεκτικών περιγραφών». Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως η νομική ομάδα του Ισραήλ «παρουσίασε μεμονωμένες περιπτώσεις φερόμενης παλαιστινιακής στρατιωτικής χρήσης μη στρατιωτικών υποδομών ως καθολική δικαιολόγηση για τις συστηματικές και εκτεταμένες επιθέσεις κατά αμάχων, καταφυγίων, σχολείων και νοσοκομείων».

Για κάθε έναν από τους ισχυρισμούς του Ισραήλ που εξέτασαν, οι ερευνητές μεταξύ άλλων «επιβεβαίωσαν την πηγή, τον χρόνο και την τοποθεσία» των παρεχόμενων στοιχείων, πραγματοποίησαν πρόσθετη ανάλυση μέσω πηγών ανοιχτού κώδικα, δορυφορικών εικόνων και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα μοντέλα για να αναπαραστήσουν φυσικές τοποθεσίες και να υπολογίσουν «αποστάσεις, σκιές, θέσεις μορφών και άλλων στοιχείων και τροχιές βλημάτων».

Το αποτέλεσμα είναι πως σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις, η νομική ομάδα του Ισραήλ παρουσίασε παραποιημένα ή λανθασμένα στοιχεία στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τις πράξεις του ισραηλινού στρατού. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αφορούν:

 

  • Ισχυρισμό περί εκτόξευσης παλαιστινιακών ρουκετών από σημείο δίπλα σε εγκατάσταση αφαλάτωσης — η ανάλυση δείχνει πως είναι πολύ πιθανότερο να πρόκειται για κρατήρα ισραηλινής βόμβας και όχι «σημείο εκτόξευσης ρουκετών»
  • Ισχυρισμό περί στρατιωτικής δραστηριότητας από το νοσοκομείο Al-Quds — η ανάλυση δείχνει πως το Ισραήλ επεσήμανε λανθασμένα τα όρια των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου στα στοιχεία που κατέθεσε στο Δικαστήριο. «Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο για την παρουσία παλαιστινιακών ένοπλων επιχειρήσεων μέσα στο νοσοκομείο», τονίζει η έρευνα. Υπενθυμίζεται πως βάσει αυτών και άλλων ψευδών ισχυρισμών, το νοσοκομείο Al-Quds τέθηκε υπό ουσιαστική πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό για έναν μήνα. Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε σφοδρά και οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν μεταξύ άλλων την είσοδο εκτάκτων περιστατικών και τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Το νοσοκομείο εκκενώθηκε εν τέλει στις 14 Νοεμβρίου, όταν σε αυτό είχαν βρει καταφύγιο περίπου 12.000 εκτοπισμένοι και εκατοντάδες ασθενείς, το 70% γυναίκες και παιδιά.
  • Ισχυρισμό περί ύπαρξης «τούνελ εκατοντάδων μέτρων της Χαμάς» κοντά και μέσα στο νοσοκομείο Al-Shifa και πως «νοσοκομεία δεν έχουν βομβαρδιστεί» — σύμφωνα με την έρευνα ο ισχυρισμός για το τούνελ είναι ανακόλουθος με προηγούμενες ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού και το νοσοκομείο Al-Shifa έχει δεχτεί τουλάχιστον 11 επιβεβαιωμένες άμεσες επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό, καμία εκ των οποίων δεν στόχευσε στη φερόμενη είσοδο ή τη φερόμενη έκταση του εν λόγω «τούνελ».
  • Οι δύο παραπάνω ισχυρισμοί του Ισραήλ, ήταν οι μοναδικοί που παρουσιάστηκαν για να δικαιολογήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία, που σύμφωνα και πάλι με τους δικηγόρους του Ισραήλ, δεν συμβαίνουν. Η έρευνα του Forensic Architecture βρήκε πως τουλάχιστον 13 νοσοκομεία έχουν γίνει άμεσος στόχος του Ισραήλ.
  • Ισχυρισμό περί παλαιστινιακών πυρών από το έδαφος σχολείου της UNRWA στην Beit Hanoun — ο ισχυρισμός χρησιμοποιήθηκε για να απαντήσει στις αιτιάσεις της Νότιας Αφρικής πως το Ισραήλ χτυπά συστηματικά μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο περιστατικό για να ισχυριστεί πως αυτό και άλλα καταφύγια και σχολεία τα οποία έχει στοχοποιήσει, έχουν χάσει το προστατευμένο καθεστώς τους και άρα είναι νόμιμοι στόχοι. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, στο χρονικό σημείο του συγκεκριμένου περιστατικού, οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν παρούσες στην περιοχή γύρω από το σχολείο της UNRWA στην Beit Hanoun ήδη για πάνω από έναν μήνα. Η παρουσία αυτή και η συνολική καταστροφή στη γύρω περιοχή κάνουν ιδιαίτερα απίθανο τον ισχυρισμό πως η συγκεκριμένη εγκατάσταση της UNRWA ήταν λειτουργική είτε ως σχολείο είτε ως καταφύγιο τη στιγμή του εν λόγω περιστατικού, αλλά μάλλον συντείνει στο ότι είχε εγκαταλειφθεί. Έτσι, τα πυρά δεν προήλθαν από ενεργή εγκατάσταση της UNRWA και, ακόμα κι αν ήταν δόκιμη η χρήση ενός μεμονωμένου περιστατικού για να δικαιολογήσει εν γένει τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο.
  • Ισχυρισμός για τη χρήση οικιστικών κτιρίων ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις — η ισραηλινή νομική ομάδα παρουσίασε ένα σετ από δύο εικόνες, που συνοδεύονταν από τα λόγια: «Σπίτια, σχολεία, τζαμιά, εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και καταφύγια χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς, μεταξύ άλλων και ως χώροι εκτόξευσης ρουκετών […] Στις διαφάνειες που βλέπετε, μπορείτε να δείτε έναν μαχητή να προετοιμάζει βλήματα για εκτόξευση εναντίον των δυνάμεων των IDF στη Γάζα. Μπορείτε να δείτε τις τρύπες στην οικία για να τις κρύψει και να τις εκτοξεύσει». Το Ισραήλ εδώ υπονοεί σαφώς πως οι οικίες είναι νόμιμοι στόχοι, πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, πως το Ισραήλ στοχεύει μόνο τα σπίτια που χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστίνιους μαχητές και πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές ευθύνονται αποκλειστικά για την καταστροφή των κατοικιών. Όμως οι δύο εικόνες που παρουσίασε, οι οποίες είναι παρμένες από προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς, αφορούν κτίριο σε αγροτική και αραιοκατοικημένη περιοχή, η οποία τη χρονική στιγμή των εικόνων ήταν υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού. Είναι έτσι εξαιρετικά απίθανο το συγκεκριμένο κτίριο να είχε μη στρατιωτική χρήση ή να ήταν ενεργό καταφύγιο αμάχων. Το Ισραήλ έχει καταστρέψει μεταξύ 52% και 62% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να έχει παράσχει αποδείξεις που να δικαιολογούν τη στόχευση οικιστικών κτιρίων.
  • Ισχυρισμός για επίθεση Παλαιστινίων από σημείο κοντά σε «ανθρωπιστική ζώνη» [ΣτΕ. περιοχή που έχει επισημάνει το Ισραήλ ως ασφαλή] και εγκατάσταση του ΟΗΕ — πρόκειται για δορυφορική εικόνα που δείχνει σημείο εκτόξευσης ρουκετών, η οποία είναι παρμένη από βίντεο του ισραηλινού στρατού στις 7 Δεκεμβρίου. Το σημείο απέχει 210 μέτρα από την εγκατάσταση του ΟΗΕ και περίπου 85 μέτρα από τις κοντινότερες σκηνές, ενώ η «ανθρωπιστική ζώνη» που παρουσιάστηκε στην εικόνα «δεν εμφανίζεται πουθενά στον δημόσιο χώρο και δεν απαντάται σε καμία πηγή που επικαλείται η ισραηλινή νομική ομάδα». «Το σχήμα και οι παράμετροι αυτού του ορίου», σημειώνει η έρευνα για το δήθεν όριο της ανθρωπιστικής ζώνης που παρουσίασε η νομική ομάδα του Ισραήλ, «φαίνεται να είναι παραπλανητικά και ανειλικρινή στο πλαίσιο της τεκμηριωμένης περιφρόνησης του Ισραήλ για τις δικές του καθορισμένες “ανθρωπιστικές ζώνες”».
  • Ισχυρισμός για εντολές εκκενώσεων και ασφαλείς ζώνες — η ισραηλινή νομική ομάδα παρουσίασε δύο εικόνες με χάρτες που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, οι οποίοι περιέχουν σήμανση «ασφαλών ζωνών» και πληροφορίες εκκένωσης στα αραβικά. Όμως, αφενός οι χάρτες δεν εκπονήθηκαν, όπως ισχυρίστηκε το Ισραήλ, για «ανθρωπιστικούς λόγους», αλλά πρόκειται για νέα χρήση ήδη υπαρχόντων χαρτών του ισραηλινού στρατού με σχέδια για στρατιωτικό και κατασκευαστικό σχεδιασμό. Και αφετέρου οι «οδηγίες στα Αραβικά» που χρησιμοποίησε η νομική ομάδα περιέχουν «οδηγίες εκκένωσης που ήταν παραπλανητικές και περιείχαν πολλαπλές αντιφάσεις».
  • Ισχυρισμός για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας — η νομική ομάδα του Ισραήλ χρησιμοποίησε εικόνα από βίντεο του ισραηλινού στρατού που δείχνει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και τη λεζάντα «Ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα». Στην πραγματικότητα, όμως, το βίντεο από το οποίο πάρθηκε η εικόνα δείχνει τα φορτηγά να κινούνται στην αντίθετη ουσιαστικά κατεύθυνση — από τη Ράφα προς το φυλάκιο της Νιτζάνα στα σύνορα Ισραήλ-Αιγύπτου. Το βίντεο είχε δημοσιευτεί στις 24 Νοεμβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η 7ήμερη εκεχειρία που είδε ελαφρά περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται στη Γάζα. Όμως, ήδη από τις 23 Οκτωβρίου, το Ισραήλ είχε εφαρμόσει νέα πολιτική για τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, που τα έστελνε 40 χιλιόμετρα από το πέρασμα της Ράφα στη Νιτζάνα, όπου ελέγχονταν, με πολλά να μην παίρνουν έγκριση και την ανθρωπιστική βοήθεια να κατάσχεται. Όσα εγκρίνονταν έπρεπε να επιστρέψουν στη Ράφα για μπουν στη Γάζα. Αυτή η πολιτική είχε προκαλέσει νέα προβλήματα στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, με καθυστερήσεις και αχρείαστη πολυπλοκότητα. Τη διαδρομή προς τη Νιτζάνα δείχνει η εικόνα που η ισραηλινή νομική ομάδα ισχυρίστηκε πως ήταν φορτηγά που έμπαιναν στη Γάζα.

Μπορείτε να διαβάσετε τη λεπτομερή 37σέλιδη έκθεση του Forensic Architecture (στα αγγλικά) κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω pdf.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου